2024. május 02. 17:38

KezdőlapERCMartins Sesks az ERC 2023-as statisztikáinak élén

Martins Sesks az ERC 2023-as statisztikáinak élén

-

A statisztikák alapján simán kellett volna nyernie az idei ERC bajnokságot Martins Sesksnek, aki a győzelmek, szakaszgyőzelmek, verseny élén eltöltött szakaszok száma tekintetében is a legjobb volt, ugyanakkor a dobogós eredmények terén kikapott Hayden Paddontól. 

A Rally Hungaryval véget ért a 2023-as ERC szezon, így számot vethetünk arról, hogy kik voltak idén a legjobb versenyzők. 

A szezon nyolc versenye során hét győztest avattak, akik közül csak Martins Sesks tudott egynél több versenyen az élen zárni. A lett versenyzőn kívül pedig Yoann Bonato, Oliver Solberg, Andrea Crugnola, Jan Kopecky, Hayden Paddon és Mads Ostberg tudott egy-egy versenyt nyerni. 

A dobogós helyezések terén Hayden Paddon volt a legjobb, aki hatszor zárt a legjobb háromban, az új-zélandi versenyzőn kívül Martins Sesks 4, Mads Ostberg 3 alkalommal pezsgőzhetett. További 11 versenyző, köztük Csomós Mixivel és Vincze Ferenccel egy-egy alkalommal tudott dobogón zárni. 

A szakaszgyőzelmek alapján a leggyorsabb versenyző Sesks volt, aki 17 gyorsaságit tudott megnyerni, őt Paddon 15, Oliver Solberg pedig 10 részsikerrel követte. Csomós Mixi Mads Ostberggel holtversenyben 7 szakaszt tudott nyerni, így a statisztika hatodik helyén végzett. A szezon során pedig összesen 21 versenyző tudott gyorsaságit nyerni. 

A legtöbb élen töltött szakasz ugyancsak Martins Sesks nevéhez fűződik, aki 21 gyorsaságin állt az első helyen, a lett versenyzőt Oliver Solberg 14, Andrea Crugnola pedig 13 szakasszal követi. Csomós Miklós holtversenyben Yoann Bonatoval 10 szakaszon állt az élen, így a statisztika negyedik helyén zárt. 2023-ban összesen 16 versenyző tudott egy-egy ERC futam élén állni. 

A nyolc verseny során csupán háromszor fordul elő olyan, hogy egy-egy nem a teljes bajnokságban induló versenyző tudott futamot nyerni, Svédországban Oliver Solberg, Rómában Andrea Crugnola, a Barum Rallyn pedig Jan Kopecky. Öt esetben a teljes bajnokságban részt vevő versenyző szerezte meg a győzelmet.

Friss