2024. április 28. 16:55

KezdőlapERCAz ERC sajtófőnöke Csomós Mixit is említette az idei szezon legjei között

Az ERC sajtófőnöke Csomós Mixit is említette az idei szezon legjei között

-

Az ERC-szezon már régen véget ért, így a sorozat sajtófőnöke, Richard Rodgers is megpróbálta a 2023-as év legjeit kiemelni. 

Az év pilótája: Norbert Maior
Richard Rodgers, az ERC sajtófőnöke szerint a román Norbert Maior volt az idei ERC szezon legjobb pilótája. Rodgers szerint a fiatal versenyző már a 2019-es Rally Hungaryn is felhívta magára a figyelmet, amikor a bajnokságban debütált. Maior idén pedig már az első bajnoki címét is megszerezte az Eb-n, azzal, hogy megnyerte a Junior ERC-t sok más kiemelkedő versenyző között. 

Az év csalódása: Efrén Llarena
Rodgers szerint az ERC 2022-es bajnoka bár idén is mindent megtett a siker érdekében, igazából egy versenyen sem tudott igazán sikeres lenni. A sajtófőnök szerint, amikor Llarena a 2019-es, R5-ös Skodára cserélte az RS Fabiát is azt mutatta, hogy igyekszik mindent megtenni a jó szereplés érdekében, de igazából egy versenyen sem volt azt képes elérni. Rodgers szerint azonban a jövőben is komolyan kell számolni a tavalyi bajnokkal és idei negyedik helyezettel. 

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

A szezon pillanata: Igor Widlak ERC3-as győzelme a Barum Rallyn
Az idei ERC szezon számos felejthetetlen pillanatot tartogatott, gondoljunk csak a Kanári-szigeteken történt kosárlabda csarnokban való versenyzésre, vagy arra, hogy a Liepaja Rally előre tudott lépni a WRC naptárba, vagy éppen a hamarosan 50 éves Giandomenico Basso dobogójára a Róma Rallyn. Rodgers szerint azonban az összes pillanat közül is Igor Widlak ERC3-as győzelme emelkedik ki leginkább, amikor a Barum Rallyn elért győzelmek után komoly érzelmek jelentek meg arcán. 

Giandomenico Basso lett minden idők legjobb ERC pilótája

Az elfeledett hős: Norman Kreuter
Norman Kreuter azt a cél tűzte ki az idei szezon előtt, hogy minden ERC4-es versenyen pontot szerez és ezzel teszi emlékezetessé idei évét, amikor betölti 50. születésnapját. A német versenyző csaknem képes is volt ezt a célt elérni, azonban a Rally Hungaryn műszaki hiba miatt végül kiesett. 

A 2023-as szezon meglepetése: Isak Reiersen
Reiersen ugyan jól ismerte a Skandináv Rally pályáit, rendkívül kicsi anyagi háttere miatt azonban hatalmas meglepetésnek számít Rodgers szerint kategóriagyőzelme a Junior ERC-ben, amit egy defekt után tudott elérni. Az ERC sajtófőnöke azonban megemlítette Fabian Zeiringer teljesítményét is, aki az év eleji csalódást keltő szereplés után a Barum Rallyn dobogóra állt a Junior ERC-ben. 

Armstrong
Fotó: Jon Armstrong Rally

Akit érdemes lesz figyelni a 2024-es szezon során: Jon Armstrong
Richard Rodgers szerint jövőre komoly meglepetést okozhat az ERC-ben Jon Armstrong, amennyiben képes lesz Rally2-es autóra váltan, mert idén megnyerte az ERC3-as bajnokságot és szinte minden versenyen kiemelkedően gyors tudott lenni Rally3-as Fordjával. A sajtófőnök szerint azonban Mathieu Franceschi és Andrea Mabellini is jó szezon előtt állhat, míg a Junior ERC-ben kiemelkedhet Max McRae és Timo Schulz. Rodgers azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a felsorolt versenyzőkön kívül még nagyon sok tehetség volt idén és lehet jövőre is a mezőnyben, akikre érdemes lesz figyelni. 

Új támogatóval, csapatban és autóval folytatja Csomós Mixi 2024-ben

A legnagyobb felállás: Csomós Mixi
Richard Rodgers szerint Csomós Mixi a Kanári-szigetek Rallyn elszenvedett baleset után nagyon közel került karrierje befejezéséhez, azonban ehelyett szurkolóinak és támogatóinak köszönhetően képes volt felállni a padlóról és megbízhatóbb, valamint gyorsabb vezetéssel dobogóra állt a Barum Rallyn, és a szezonzáró Rally Hungaryn is csak egy hajszál választotta el első ERC futamgyőzelmétől.  

Friss