2024. április 27. 08:47

KezdőlapERCSzujó Zoltán: „Része a játéknak, hogy belógunk a gyorsaságik mellé, de szintet...

Szujó Zoltán: „Része a játéknak, hogy belógunk a gyorsaságik mellé, de szintet kell lépnünk”

-

Április második hétvégéjén érkezik a Veszprémbe költözött Rally Hungary, amely iránt az érdeklődés megszokottan magas, a szervezők ráadásul minden korábbinál magasabb színvonalú kiszolgálással fogadják a nézőket – még ha ennek némi ára is van.

Több szempontból is megújulás előtt áll a rali-Európa-bajnokság magyar futama, a Rally Hungary, hiszen idénre szezonzáróból szezonnyitóvá vált, Nyíregyházából Veszprémbe költözött, borítása pedig aszfaltosról murvássá válik.

A szervezők, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ), valamint a verseny promótereként ténykedő HUMDA pedig a nézőknek nyújtott szolgáltatás színvonalán is jelentősen javít az április 12. és 14. között Veszprém megyében zajló versenyre. Ennek nyomán az esemény területére csak megváltott jeggyel lehet majd belépni, ami a rajongók egy részében elsőre ellenérzéseket váltott ki, ám Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatósági elnöke, valamint Szujó Zoltán, az MNASZ elnöke az esemény sajtótájékoztatóján részletesen kifejtették, miért követeli meg a ralisport fejlődése ezt a minőségjavulással járó „szemléletváltást”, és hogyan szolgálja mindez a versenyre kilátogatók kényelmét és biztonságát.

„Promóterként az a célunk, hogy a nézőknek fantasztikus élményt adjunk, amiben a nevezők, a hazai versenyzők és a hazai érdeklődők száma, valamint az izgalmas verseny és az izgalmas pályák is fontos tényezők. Ám még mindig létezik egy vita arról, hogy miért kell a ralisportban nézői jegyet váltani, hiszen megszoktuk, hogy az erdő a miénk, a lőtérre be lehet szökni” – vezette fel Weingartner.

Veszprém tárt karokkal várja az ERC-mezőnyt!

Szujó Zoltán hozzátette, az eddigi tapasztalatok szerint a ralisport magyar közönsége nyitott a párbeszédre és az együttműködésre, amire jó példaként hozta fel, hogy amikor tavaly az ORB-futamok után megkérték a látogatókat arra, hogy szedjék össze a maguk után hagyott szemetet a kikészített zsákokba, az akció a vártnál is sikeresebben működött: „tisztábban adtuk vissza a Mátrát, mint ahogy megkaptuk.”

„Nemcsak szemlélet-, hanem a kultúraváltást kell levezényelnünk a hazai autósportban – folytatta az MNASZ elnöke. – Hogy mire gondolok? Igen, része a játéknak, hogy az ember belóg a gyorsaságik mellé. Ez nem is titok, és valamilyen szinten ez teszi a ralit ralivá. De ha a nézőnek van egy olyan lehetősége, hogy kulturáltan szórakozzon akár a családdal együtt, közben elszürcsölhessen egy limonádét, vehessen két ralis pólót és elmehessen egy ideiglenesen felállított mellékhelységbe egy olyan helyről, ahonnan biztonságban és jól láthatja az autókat, az ehhez képest szintlépést jelent. Azt gondolom, nekünk ezt kell elmagyaráznunk. A jó hír az, hogy amikor emberi hangon szólunk a magyar raliközönséghez, akkor ők erre nyitottak és fogékonyak.”

Weingartner a versenyszervezés pénzügyi valóságára is kitért: mint ahogy a Magyarországra látogató más nagy nemzetközi sporteseményeket, úgy az ERC-futamot sem lehet kigazdálkodni ingyenes belépési lehetőséggel.

„Azt kell elfogadni, hogy egy ilyen rali költségvetése sajnos több százmillió forintban mérhető, és ahogy minden sportrendezvénynek, úgy nekünk is számítanak a bevételek. Ezért cserébe azon leszünk, hogy a nézői élményt fokozzuk, a nézők számára a lehető legjobb szolgáltatásokat nyújtsuk. Meg kell érteni azt az alapelvet, hogy a rali megrendezéséért a társadalom minden szereplőjének tennie kell: a versenyzőknek fel kell készülniük a sikerek érdekében, a szervezőknek fel kell készülniük, hogy a látogatóknak élménygazdag, a versenyzőknek pedig biztonságos körülményeket nyújtanak, a nézőknek pedig el kell fogadniuk a jegyrendszert. Értem, hogy a nullához képest ez szokatlan, ám a mai magyar viszonyok mellett és a rendezői költségekhez képest nagyon kedvező árakat tudtunk ajánlani.”

Dakar-legenda is érdeklődik a Rally Hungary iránt, amelyre a világ másik feléről is jön pilóta

A promóter hozzátette, a Rally Hungary zavartalan és jól szervezett lebonyolítása azért is fontos, mert ezzel bizonyíthatja Magyarország az ERC vezetői felé, hogy méltó egy Európa-bajnoki futam rendezési jogára.

„A nemzetközi figyelem jót tesz Veszprém és Magyarország megítélése szempontjából, de ehhez fontos, hogy a nézőkről és a versenyzőkről is nagyon jó kép alakuljon ki, hiszen ez jelentheti a ralisport megítélésének tartósságát hazai és nemzetközi szinten is” – tette hozzá Weingartner.

A Rally Hungaryra a motorsportmania.shop oldalon most kedvezményes áron válthatnak belépőt a nézők, különféle jegytípusok közül válogatva.

Friss