2024. április 27. 09:34

KezdőlapERCKomoly állami támogatást kapott az Észt Rally, jó eséllyel jövőre ismét WRC-futam...

Komoly állami támogatást kapott az Észt Rally, jó eséllyel jövőre ismét WRC-futam lehet

-

Az Észt Rally idén csak az ERC-naptárban szerepel, azonban a WRC Promóter már korábban kijelentette, hogy a Lett Rally és az észt verseny valószínűleg felváltva szerepelhet majd a vb programjában. A tartui verseny mivel komoly állami támogatást kapott, jó esély van arra, hogy jövőre ismét a vb futamok között szerepeljen. 

Az Észt Rally volt az egyik megmentő versenye a 2020-as WRC-szezonnak, amikor a járvány miatt sorra kellett törölni a futamokat, azóta pedig egészen az idei évig meg is őrizte WRC-tagságát, idén azonban 2016 után ismét az ERC-naptárban kapott helyet, és a Lett Rally váltotta a vb programban. 

A WRC Promóter azonban már korábban elmondta, hogy a tervek szerint a két verseny egymást váltva szerepelhetnek majd a jövőben a WRC futamok között. Az Észt Rally újboli vb naptárba kerülését pedig most egy jelentős állami támogatás is segíti. 

Az Észt Kulturális Minisztérium ugyanis 3.15 millió eurós támogatást szavazott meg az Észt Rally számára a 2024-es és 2025-ös évre, amiből az idei versenyre 1.15 millió lett elkülönítve, míg a 2025-re 2 millió. 

Összehasonlításképpen az Otepaai Biatlon Világkupa szervezői 4.3 millió eurót használhatnak fel a következő három évben. 

A versenyzők sajnálják, hogy az Észt Rally kikerül a WRC naptárból

“A nemzetközi sportesemények nagyszerű lehetőséget biztosítanak minden országnak, hogy a világ egy ideig rájuk figyeljen, így nincs ez másképp a mi esetünkben sem – mondta Heidy Purga, észt kulturális miniszter. – Ezek a rendezvények sok turistát vonzanak országunkba és lendületet adnak gazdaságunknak és a rendezvény régiójának fejlődésének. A kulturális tárca 2017-ben még csak 340 ezer eurós támogatást nyújtott, míg idén ez az összeg már a hatmillió eurót is meghaladja. Ennek köszönhetően az észt sportolók hazai környezetben mutathatják meg tudásukat, ugyanakkor az észt szurkolók a hazai sztárok mellett a külföldieket is láthatják.” 

Friss