2024. április 29. 21:39

KezdőlapERCCsomós Mixi egyike azon magyaroknak, akik győzelmi eséllyel indulnak a V-Híd Rally...

Csomós Mixi egyike azon magyaroknak, akik győzelmi eséllyel indulnak a V-Híd Rally Hungaryn

-

Csomós Mixi 19 évesen kezdte rallys karrierjét, 2017-ben ORB2-es bajnok lett, egy évvel később pedig már bemutatkozott az ERC-ben, ahol a tavalyi Barum Rallyn második helyezéssel feledtette a Kanári-szigetek Rallyn történt balesetet.

Csomós Mixi 2012-ben az RTE-bajnokságban kezdte rallys pályafutását egy Opel Astrával, ahol 19 évesen azonnal kategória-dobogós eredménnyel zárt Varga Kristóf navigálásával.  

2013-ban, – amikor első ORB2-es versenyén is indult, Budapesten – az évet már Nagy Attilával fejezte be, akivel egészen az idei Róma Rallyig versenyzett.  

2017-ben már Citroen C2 R2-vel szerezték az első komoly bajnoki címüket, amikor megnyerték az ORB2-es bajnokságot, a következő évben, a Barum Rallyn pedig már az ERC-mezőnyben mutatkoztak be R2-es Peugeot-val. A célba érés azonban műszaki hiba miatt nem sikerült.  

Az öt évvel ezelőtti Szilveszter Rallyn már Mixiék kipróbálták az East Motorsport Skoda Fabia R5-ös autóját, amivel az ötödik helyen zártak, a 2019-es szezont pedig az ORB mellett az ERC3-ban töltötték az R2-es Peugeot-val, majd a Szilveszter Rallyn ismét R5-ös Skodával zárták az évet, miután a negyedik helyen végeztek. 

2020-ban már a Skodával is folytatták a versenyzést a magyar bajnokságban, ahol az első évben ötödik, majd a következőben második helyen zártak.  

2022-ben még csak tanulási szándékkal indultak ERC-futamokon, ekkor ugyanis még Hankook gumival versenyeztek, amivel nem értékelték őket az Eb-n. Gyorsaságukkal azonban már ekkor felhívták magukra a figyelmet, így 2023-ban már komoly riválisként tekintettek az Eb sztárjai Mixiékre.  

A 2023 szezon azonban nem indult jól. A Fafe Rallyn ugyan még sikerült a 10. helyen zárniuk, a Kanári-szigeteken azonban hatalmas balesetet szenvedtek. Szerencsére a versenyzők megúszták épségben az esést, a gyakorlatilag megsemmisült Skoda miatt azonban komoly veszélybe került a szezonjuk. 

Végül a szurkolók és támogatók segítségével sikerült új autót építeni, amivel a Róma Rallyn tértek vissza az Eb mezőnyébe. A navigátori szerepet azonban ekkortól már Bán Viktor töltötte be, akivel nyugodt vezetéssel a nyolcadik helyen debütáltak. Ezt az eredményt sikerült a Barum Rallyn csodálatos eredményre váltaniuk, hiszen a helyi menő Jan Kopecky mögött a második helyet szerezték meg.  

A cseh eredmény után pedig komoly nyomás is került Mixire és Bán Viktorra, hiszen a Rally Hungaryn a szurkolók többsége győzelmet várt tőlük. Ezt az eredményt pedig csaknem el is tudták érni, azonban a zempléni verseny utolsó előtti szakaszán balesetet szenvedtek az élen állva, így a győzelmet Mads Ostberg szerezte meg. 

A 30 éves Csomós Mixi, aki mellé 2024-ben ismét Nagy Attila ül a jobb1-be, eddig 88 versenyen állt rajthoz karrierje során, köztük kilenc ERC-futamon, és összesen 9 abszolút győzelmet ért el.  

A Rally Hungaryn 2018-ban betegség miatt nem tudott célba érni, 2019-ben szuperrally után a 40. helyen zárt, 2020-ban műszaki hiba miatt kényszerült kiállni, 2021-ben azonban már a kilencedik helyen végzett. 2022-ben az ORB-futamként megtartott Zemplén Rallyn második lett. A veszprém Rallyn 2021-ben győzelemmel debütált, tavaly a 10. helyen állt, amikor Nemes Csaba tragikus balesete után félbe lett szakítva a verseny. 

Friss