2024. április 30. 00:10

KezdőlapERCMathieu Franceschi lehet a V-Híd Rally Hungary igazi fekete lova

Mathieu Franceschi lehet a V-Híd Rally Hungary igazi fekete lova

-

A 24 éves Mathieu Franceschi tavaly teljesítette első teljes ERC-szezonját, melynek végén a bajnokság hatodik helyén zárt a 2022-es francia murva bajnok. 

Mathieu Franceschi első jegyzett versenyei 2017-ben voltak, amikor Citroen C2 R2-vel állt rajthoz hazájában, az akkor még 18 éves pilóta első szezonját azonban azzal a Ford Fiesta R2T National autóval fejezte be, melyet egészen a 2019-es év első versenyein is vezetett. Első komoly eredményét pedig 2018-ban érte el, amikor a Francia Junior Bajnokságban a második helyen zárt. 

A Fordos évek után Peugeot 208 R2-vel folytatta karrierjét Franceschi és a francia Peugeot Kupában 2019-ben a negyedik helyet szerezte meg. 

2020 első versenyein már Skoda Fabia R5-tel indult két versenyen, valamint az év utolsó futamán, közte pedig Peugeot 208 Rally4-gyel a Francia Murva Bajnokság 2WD kategóriájában bajnoki címet szerezett. 

Sztárokkal teli, 57 fős mezőny áll rajthoz a Rally Hungary ERC-mezőnyében

A következő évben folytatta karrierjét a Rally4-es Peugeot-val, de egy versenyen Rally2-es Citroennel, egy másikon pedig R5-ös Hyundaijal állt rajthoz, a Citroennel pedig megszerezte első abszolút győzelmét is a Lozére Rallyn. Ebben az évben mutatkozott be a Lengyel Rallyn az ERC mezőnyben is, ahol a Rally4-es Peugeot-val az ERC3-as bajnokság második helyét szerezte meg. 

2022-ben karrierjét már Skoda Fabia Rally2 evóval folytatta, amivel megnyerte a Francia Murva Bajnokságot, ebben az évben azonban vezetett Alpine A110 Rally RGT autót is, ugyancsak hazája murva bajnokságában. 

A bajnoki cím után tavaly döntött Franceschi a teljes ERC-szezon mellett, ahol az év végéig még Rally2 Evóval, majd az utolsó futamokon már Fabia RS-sel versenyzett. Három hatodik helyezésnek is köszönhetően év végén az Eb hatodik helyét szerezte meg. 

A zempléni Rally Hungaryn is tavaly mutatkozott be, ahol a 11. helyet szerezte meg. 

Azonban mivel tapasztalatát főként murván gyűjtötte, így az idei veszprémi V-Híd Rally Hungaryn akár a fekete ló szerepét is betöltheti és a mezőny elejével is képes lehet felvenni a harcot. 

Franceschi karrierje során eddig 69 versenyen indult, köztük 9 ERC és egy WRC-futamon (Korzika Rally, 2019), melyek közül 13-at tudott abszolút győzelemmel befejezni. 

A V-Híd Rally Hungary sztárjai: Hayden Paddon

Martins Sesks a zempléni dobogó után a veszprémi V-Híd Rally Hungaryn akár a győzelmet is megszerezheti

Három zempléni győzelem után Mads Ostberg a veszprémi V-Híd Rally Hungaryn is nyerni tud?

A 2022-es Európa-bajnok Efrén Llarena V-Híd Rally Hungaryn szerezhetné meg második ERC-futamgyőzelmét

Csomós Mixi egyike azon magyaroknak, akik győzelmi eséllyel indulnak a V-Híd Rally Hungaryn

Friss