back to top
2024. május 18. 13:23

KezdőlapERCKanári-szigetek Rally: Rendkívül kiélezett csata végén Bonato nyert, Franceschi vezeti az Eb-t

Kanári-szigetek Rally: Rendkívül kiélezett csata végén Bonato nyert, Franceschi vezeti az Eb-t

-

Az utolsó méterekig kiélezett csatában dőltek el a Kanári-szigetek Rally legfontosabb helyezései, melynek végén Yoann Bonato ismét nyerni tudott a spanyol versenyen Mathieu Franceschi és Alejandro Cachón előtt. Az ERC pontversenyének élére Franceschi állt. 

Azt követően, hogy már a Kanári-szigetek Rally első napja is igen szoros versenyt hozott 

Francia csata, magyar dráma a Kanári-szigetek Rally első napján – Csomós-belső a harmadik szakaszról

szombaton is folytatódott a kiélezett csata. 

A verseny tavalyi győztese, Yoann Bonato péntek esti 3 tizedes előnyét vasárnap délelőtt 6.9 másodpercre növelte francia honfitársa, Mathieu Franceschi előtt, azonban a skodás versenyző délután csökkenteni tudta hátrányát és a Power Stage előtt csupán 3.7 másodperc volt a hátránya. A záró szakaszon a francia murva bajnok tudott ismét gyorsabb lenni, azonban csak 9 tizedel tudott gyorsabb lenni Bonatonál, így az ötszörös francia aszfalt bajnok szerezte meg a győzelmet 2.8 másodperc előnnyel. A 40 éves citroenes versenyző így megismételte tavalyi sikerét, és az Eb-n harmadik győzelmét szerezte. Érdekesség, hogy Bonato első Eb sikerét a 2022-es Spanyol Rally kontinentális mezőnyében szerezte, így úgy tűnik, a spanyol pályákon nagyon otthon érzi magát. 

A verseny harmadik helyéért is óriási csata alakult ki. Itt Hayden Paddon várhatta jobb helyzetből a záró napot, azonban három spanyol riválisa egyaránt gyorsabb tudott nála lenni, míg a Spanyol Szuperbajnokság értékelésének győzelméért folytatott csatában szinte szakaszról szakaszra változott az éllovas személye. Végül Alejandro Cachóné lett az Eb dobogó legalsó foka, aki még pénteken szedett az élen állva szedett össze defektet, majd innen tudta felküzdeni magát az élmezőnybe a toyotával. 

A negyedik helyet Diego Ruiloba szerezte meg Citroennel 2.7 másodperccel elmaradva Cachóntól, míg José Antonio Suárez az utolsó szakaszon vesztett két helyet a Skodával és lett ötödik. 

Hayden Paddon idei második Eb futamán sem tudott dobogóra állni, és a spanyol versenyen a hatodik helyen ért csak célba. 

A verseny egyik nagy meglepetése Jon Armstrong volt, aki a hetedik helyen zárt, a délelőtt fék problémával küzdő Mads Ostberg, valamint Yeray Lemes és az osztrák Simon Wagner előtt. 

Sajnos nem sok siker jutott a magyar indulóknak, miután Csomós Mixi és Nagy Attila még pénteken a harmadik helyen állva szenvedett balesetet, majd szombaton László Martin és Bán Viktor is kiesett kisebb baleset után. 

Herczig Patrik és Varga Kristóf ért egyedül magyar versenyzőként célba, akik a Rally4-es Peugeot-val a Junior ERC nyolcadik helyén zártak. 

Az Európa-bajnokságot két futam után A V-Híd Rally Hungaryn és ezúttal is második helyen célba érő Mathieu Franceschi vezeti 21 pont előnnyel Paddon előtt, míg a harmadik helyen a veszprémi győztes Simone Tempestini áll 23 pont hátránnyal, Bonato győzelme egy ponttal kevesebbet ért, mint a román-olasz versenyzőé. Csomós Mixiék 31 pont hátránnyal a hatodik helyről folytathatják a bajnokságot. 

Az ERC harmadik futamát öt hét múlva a svéd Skandináv Rally murvás pályáin rendezik. 

A verseny nem hivatalos végeredménye

Friss