2024. április 19. 17:31

KezdőlapF1Alonso hazudott a főnökének, és azóta sem beszélt vele a sokkoló átigazolásról

Alonso hazudott a főnökének, és azóta sem beszélt vele a sokkoló átigazolásról

-

Nem fest túl jó képet Fernando Alonsóról az, amit Otmar Szafnauer, az Alpine csapatfőnöke állít, aki szerint a kétszeres világbajnok nemhogy nem szólt neki arról, hogy aláír az Aston Martinhoz, de még félre is vezette őt. 

Egy ideig csak találgatni lehetett, hogy pontosan mi zajlott a háttérben Fernando Alonso és az Alpine között az előtt, hogy a kétszeres világbajnok váratlanul aláírt az Aston Martinhoz. Sajtóértesülések szerint a spanyol pilótának az nem tetszett, hogy jelenlegi csapata nem akart olyan hosszú távra elköteleződni mellette, mint azt ő szerette volna. Mint kiderült, ez valóban igaz, csak kicsit másként, mint gondoltuk. Otmar Szafnauer, az Alpine csapatfőnöke ugyanakkor ennél szaftosabb részleteket is megosztott a sajtóval.

A román származású szakember Hungaroringen adott nyilatkozatai egytől egyig azt a benyomást keltették, hogy az Alpine-nál szinte készpénznek veszik Alonso maradását. Sokatmondó volt, hogy a hétfői Aston Martin-közleményre másfél órájukba telt reagálni, és akkor is mindössze egy rövid közleményt adtak ki a Twitteren. Szafnauer szerdán, külföldi újságírók egy csoportjának tartott médiabeszélgetésen pedig elárulta, hogy tényleg csak a közleményből tudták meg, hogy Alonso a szezon végén elhagyja őket.

„Az volt az első megerősítés. Nyilván a paddockban mindenféle pletykákat hall az ember, így hallottam, hogy az Aston érdeklődik iránta, és amint az ember ilyet hall, valószínűsíti, hogy megbeszélések is zajlottak. Más jelek is utaltak erre, mint például, hogy ugyanabból a motorhome-ból léptek ki ugyanakkor, és ilyen dolgok, amiket láttam. De magabiztos voltam azt illetően, hogy ezekkel a megbeszélésekkel együtt – elvégre nincs semmi rossz abban, ha az ember tájékozódik – nagyon közel van a megegyezés.”

Fernando Alonso, Alpine, Kanadai Nagydíj
Azt hitték, hogy maradni fog Fotó: Alpine

Az 57 esztendős mérnök ráadásul elmondta, “kicsit” meglepte, amikor meglátta az Aston Martin bejelentését, mert nemhogy nem tudott semmit Alonso szándékairól, hanem a spanyol egyenesen a szemébe hazudott, amikor rákérdezett nála arra, hogy aláírt-e egy másik csapattal.

„Az első megerősítés a sajtóközlemény volt. Feltettem neki a kérdést, [mielőtt elhagytam Magyarországot], és azt mondta, hogy »Nem, nem, nem írtam alá semmit.« Aztán másnap reggel láttam az Aston sajtóközleményét. Nagyon-nagyon közel voltunk. Azt gondoltam, hogy mindkét félre nézve igazságos szerződést hoztunk össze, és Fernando is így volt ezzel. De úgy tűnik, hogy ezután úgy döntött, valami máshoz kezd.”

Az igazságos szerződésről Szafnauer elárulta, hogy egy plusz egy évre akartak aláírni Alonsóval, mégpedig azért, mert nem hagyhatták figyelmen kívül, hogy 41 éves, és hiába teljesít továbbra is magas szinten, bármikor elkezdhet hanyatlani.

„Megbeszéltük vele, hogy »nézd, ha jövőre ugyanekkor ugyanilyen szinten teljesítesz, akkor természetesen hosszabbítani fogunk, és ez a azután is így lehet.« De szerintem nagyobb bizonyosságot akart, a teljesítménytől függetlenül, mondván »hosszabb ideig akarok maradni«. Ez volt a lényege az egy plusz egy évnek a kettő vagy a három plusz eggyel szemben.”

„Csak néhány apróbb pont volt, ami kiemelkedett, mivel azt mondta, hogy az ügyvédje keresni fog minket. Azt hittem, hogy így is lesz. Aztán, mielőtt elment, nyomatékosítottam vele, hogy hamarosan aláírjuk a szerződést. Erre azt mondta, »Igen, ne aggódj, nem írtam alá senkivel, a következő napokban folytatjuk ezt.«”

Fernando Alonso, Alpine
Alonso nem mondott igazat Fotó: Alpine

Már önmagában az sem vet túl jó fényt Alonsóra, hogy félrevezette a főnökét, majd nem szólt a bejelentés előtt, hogy az Alpine legalább időben reagálni tudjon rá. Mindennek tetejébe pedig kiderült, hogy az után sem hívta fel Szafnauert.

„Nem beszéltem vele, mivel egy hajón van, azt hiszem, valahol a görög szigeteken – mondta az Alpine csapatfőnöke. – A ma reggelt arra szántam, hogy beszéltem az emberekkel Enstone-ban, a második dolgom pedig az, hogy beszélek önökkel (a sajtó képviselőivel – a szerk.). Tegnap pedig egy csokor hívást bonyolítottam le más potenciális versenyzőkkel.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss