2024. április 25. 13:29

KezdőlapF1Ezért nem cseréli le idő előtt Alonsót az Alpine - ennyien esélyesek...

Ezért nem cseréli le idő előtt Alonsót az Alpine – ennyien esélyesek a helyére

-

Az Alpine nem tart attól, hogy csapatváltása miatt Fernando Alonsóval ne lehetne jól együtt dolgozni az idei szezon hátralevő részében, hiszen főnöke szerint az Aston Martinhoz tartó spanyolban ettől még buzog a versenyszellem.

Otmar Szafnauer, az Alpine csapatfőnöke a Magyar Nagydíj után történtek ellenére továbbra is kedveli a csapatot a szezon végén elhagyó Fernando Alonsót, és arra számít, hogy a hátralevő 9 futamon a kétszeres világbajnokkal azon lesznek, hogy a konstruktőri pontversenyben megelőzzék a McLarent.

„Az első naptól fogva nagyon jól kijövök vele, mert versengő alkat, amit nagyon kedvelek – nyilatkozta az El Confidencialnak. – Talán nem ismernek elég jól, de én is nagyon versengő típus vagyok, hasonló módon, mint Fernando. Semmit nem akarok jobban, mint eredményt elérni, ez motivál. Az iskolai barátaim azt mondanák rólam, hogy nem ismertek senkit, aki annyira versengő lett volna, mint én. Amikor az apám elvert sakkban, sírtam dühömben. Utálok veszíteni, és ugyanezt látom Alonsóban is. Ez a közös jellemvonás pedig azt jelenti, hogy nagyon könnyen megy a közös munka.”

„Kedvelem őt, továbbra is kedvelem, a kapcsolatunk a jelen és a szezon vége között pedig arról fog szólni, hogy koncentráljunk a McLaren legyőzésére, mert negyedik helyen kell végeznünk a bajnokságban. Nem hiszem, hogy a Mercedest és a két élcsapatot elkaphatjuk, de fejleszthetjük a kocsit, és közelebb kerülhetünk a Mercedeshez. Ez a versenyszellem pedig Fernandóban is ott van, és nem számít, hogy jövőre az Aston Martinhoz megy. Amint felveszi a sisakját, a  legjobbat akarja nyújtani, min ahogyan én is.”

Fernando Alonso, Alpine, Magyar Nagydíj
Alonsóra továbbra is számít a csapat Fotó: Alpine

A román származású amerikai szakemberben éppen ezért fel sem merült, hogy a kétszeres világbajnokot a szezon második felére esetleg le kellene cserélnie. „Abszolút nem. Hogy miért? Mert nagyszerű pilóta, aki nagyon magas szinten teljesít, és egyike a legnagyobb értékeinknek. Az, hogy Fernando és Esteban Ocon minden hétvégén pontokat szerez, vezethet el minket a McLaren legyőzéséhez.”

Szafnauer az idén kezdett együtt dolgozni a spanyol pilótával, akinek renoméja nem túl fényes abból a szempontból, hogy sokan nem tartják valódi csapatjátékosnak. Főnöke szerint azonban ennek megvan az oka.

„Én is hallottam ezeket a történeteket. Nekem ez még csak az első évem az Alpine-nal, de amit látok, az az, hogy elképesztően kompetitív személyiség. Ha ilyen a hírneve, az azért van, mert annyira versengő, hogy bármit megtenne, hogy a legjobb helyen végezzen a versenyen. Az emberek pedig néha félreértik ezt. Emlékszem, a mclarenes időszakában tett GP2-es motor megjegyzésére. Biztos vagyok benne, hogy a Honda emberei nem fogadták ezt valami jól, de ez a frusztrációból eredt, mert jobban akart teljesíteni. A mi csapatunkban ugyanez a helyzet. Sokan dolgoztak már vele korábban a Benettonnál, majd a Renault-nál, és a család tagja, úgyhogy a mi csapatunkban nincs ilyen.”

Daniel Ricciardo, McLaren, Magyar Nagydíj
Szafnauer nem mondta ki, de vélhetően Ricciardo az egyik, akivel komolyan számolnak, ha nem sikerül megtartani Piastrit  Fotó: McLaren

Piastrin kívül még hárman esélyesek Alonso ülésére

Az interjúból az is kiderült, hogy az Alpine-nal háborúzó, az előléptetést visszautasító fiatal Oscar Piastri mellett a francia istálló még három pilótát tart reálisan nézve esélyesnek Alonso pótlására, akik közül az egyik vélhetően Daniel Ricciardo.

„Nagyjából tizennégy telefonhívást kaptam versenyzőktől, akiket érdekel az ülés, mert ez a legértékesebb hely, ami maradt. Negyedikek vagyunk a pontversenyben, Ocon jó csapattárs, és vannak terveink arra, hogy előbbre lépjünk a negyedik helyről. Van saját erőforrásunk, saját létesítményeink, és a motorrészleg együtt tud dolgozni a kasztniért felelős részleggel, hogy gyorsabbá tegyük az autót. Nagyszerű technikai stábunk van 850 emberrel, és tovább fogunk fejlődni. Ezért nem csoda, hogy ennyien felhívtak, de ebből a tizennégyből négy lesz rajta a végső listán. Közöttük pedig ott van Piastri” – erősítette meg Szafnauer, hogy bár csalódott az ausztrálban, nem mondott le a megtartásáról.

Friss