2024. március 19. 12:09
KezdőlapF1Egy iskolai verekedés, ami majdnem derékba törte Hamilton karrierjét

Egy iskolai verekedés, ami majdnem derékba törte Hamilton karrierjét

-

Lewis Hamilton eddig sem titkolta, hogy már gyerekkorában számtalanszor bántották a bőrszíne miatt, most pedig felelevenített egy olyan esetet, ami akár az F1-es álmait és teljes pályafutását romba dönthette volna.

A Vanity Fair szeptemberi számában terjedelmes interjút közölt Lewis Hamiltonnal. A hétszeres világbajnok számos téma mellett arról is beszélt, milyen volt fekete gyerekként az Egyesült Királyságban felnőnie, miközben számtalanszor érte hátrányos megkülönböztetés a bőrszíne miatt. A Mercedes versenyzője egy olyan esetet is felidézett, amely könnyedén derékba törhette volna ígéretesen induló karrierjét.

A 37 esztendős pilóta a BLM-mozgalom elindulása óta minden korábbinál több platformon rendszeresen kiáll a feketék jogai és a sokszínűség mellett, miközben saját példáját igyekszik a fiatalok elé állítani. Mint sok feketének, gyerekkorában neki is meg kellett tapasztalnia, hogy milyen az, amikor valakit a bőrszíne miatt közösítenek ki, vagy bánnak vele embertelen módon.

Diszlexiás gyerekként Hamilton saját elmondása szerint nagyon küszködött az iskolai évek alatt, miközben egyike volt a kevés fekete gyereknek az intézményben. Úgy érzi, „soha nem kaptam esélyt a fejlődésre, és soha nem is segítettek abban, hogy fejlődjek”.

„A tanárok azt mondták, hogy »Soha nem lesz belőled semmi«. Emlékszem, ahogy a fészer mögött folytak a könnyeim emiatt. És egy pillanatra el is hittem – elevenítette fel a traumatikus élményt. – Semmi nem csüggeszthetett volna el ennél jobban, különösen úgy, hogy közben láttam, amint a fehér társaimnak a szöges ellentétét mondják.”

Noha a mai napig fel tudja idézni azoknak a tanároknak a nevét, akik ezt mondták neki, nem haragszik rájuk, mert, mint mondja, „ők táplálták bennem a tüzet.”

Nem sokkal a 16. születésnapja után azonban olyasmi történt vele, amit hiába használhatott fel szintén arra, hogy még elszántabban hajszolja a céljait, az könnyen az autóversenyzésről szőtt álmainak végé jelenthette volna. 

Ekkorra már három éve szerződésben állt a McLarennel – miután 10 évesen felkeltette Ron Dennis, a wokingiak akkori csapatfőnökének figyelmét az Autosport éves díjátadó gáláján – és minden jel arra utalt, hogy a patinás márka támogatását élvezve fényes karrier vár rá (12 éves korában a Ladbrokes fogadóiroda 40-szeres pénzt fizetett arra, hogy 23 éves kora előtt F1-es futamgyőztes lesz). 

Ám az egyik iskolai napján az ebédidőben csúnya verekedés tört ki a mosdóban, amelynek során hat fiú összeverte az egyik társukat. Az események hallatán összesereglett diákok között Hamilton is ott volt a tömegben, de nem vett részt a verekedésben, a következő napokban, a felelősök felkutatása és megbüntetése során azonban az igazgató őt is behívta az irodájába.

„Még nincs bizonyítékom ahhoz, hogy megszabaduljak tőled” – idézte fel a 37 éves Hamilton korábbi igazgatójának szavait, amelyekre értetlenkedve reagált: „Ezt hogy érti? Én nem csináltam semmit.” Néhány hét múlva azonban ismét behívatták, mire az igazgató közölte vele: „Végre van elég bizonyíték ahhoz, hogy megszabadjak tőled.”

A vád az volt, hogy Hamilton belerúgott a megvert fiúba, ami miatt elbocsátották. Miután egy ilyen tett szinte biztosan mclarenes szerződése felbontásával és jövőjének széthullásával járt volna, a fiatal gokartversenyző érthető módon nagyon feldúlttá vált. „Az volt az egyetlen feladatom, hogy fejezzem be az iskolát, és ezt sem tudtam megtenni” – mondta magában, miközben már azon gondolkozott, hogy így nem állhat az apja elé, és inkább elmenekül az országból.

Már a gokartos évei alatt nyilvánvalóvá vált, hogy még sokra viheti

Végül azonban szembe kellett néznie Anthony Hamiltonnal. „Emlékszem, remegtem, mint a nyárfalevél, miközben elmondtam az apámnak, hogy mi történt. Ő pedig megkérdezte, hogy »Te csináltad?«, mire azt feleltem: »Nem én tettem, apa. Nem tennék ilyet, mert egyszerűen nem ilyen ember vagyok.« Ő erre annyit válaszolt, hogy »Rendben.«”

Anthony Hamilton ezután kapcsolatba lépett más szülőkkel, akiknek a gyerekei igazolták Hamilton állításait, majd addig harcolt fia igazáért, míg hónapokkal később nem változtatták meg a döntést. Lewis Hamilton jövője és mclarenes szerződése ezzel megmenekült, abba az iskolába azonban soha nem ment vissza.

A történteket ugyanakkor nem felejtette el, és mint mondta, hetedik világbajnoki címének megnyerése után ezek az emlékek törtek elő belőle, amikor a 2020-as Török Nagydíj levezető körében azt mondta a rádióba: „Ezt az összes olyan gyerekért, akik a lehetetlenről álmodnak.”

„Mindazok a múltbeli élmények és nehézségek eszembe jutottak, amiken túl kellett jutnom. Ez volt életem egyik legérzelmesebb pillanata. Mindig ott motoszkált bennem, hogy az emberek azt mondták, »soha nem leszel képes elérni ezt… kizárt dolog, hogy megcsináld.«”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Vanity Fair

Friss