2024. április 26. 10:50

KezdőlapF1Kiderült, ki az a nő, aki lebeszélhette Hamiltont a visszavonulásról

Kiderült, ki az a nő, aki lebeszélhette Hamiltont a visszavonulásról

-

Lewis Hamilton „nagyon mélyen volt” a tavalyi abu-dzabi vereség után, a Vanity Fairnek pedig bevallotta, a visszavonuláson is elgondolkodott. Most kiderült, ki volt az, aki segített neki átvészelni ezt az időszakot.

Az eset után hónapokra eltűnt, és azt sem vehettük biztosra, hogy látjuk még valaha a Forma-1-ben. Végül visszatért, de a tavalyi abu-dzabi szezonzárón történtekről azóta sem beszélt sokat Lewis Hamilton, aki a Vanity Fair szeptemberi számában először engedett betekintést abba, milyen érzések kavarogtak benne azután, hogy Michael Masi, az F1 azóta menesztett versenyigazgatója megfosztotta őt nyolcadik világbajnoki címétől.

„Látod, ahogy az események elkezdenek kibontakozni. A legnagyobb félelmeim váltak valóra. Azt mondtam magamnak, kizárt dolog, hogy ezt elcsalják tőlem. Kizárt dolog. Ez biztosan nem fog megtörténni” – emlékezett vissza arra, hogy Masi miként hágta át a szabályokat, és hozta lehetetlen helyzetbe őt.

A versenynek ugyanis a szabályok értelmében a biztonsági autó mögött kellett volna véget érnie, hiszen már nem volt hátra elég kör ahhoz, hogy Nicholas Latifi balesete után útjára engedjék a mezőnyt. Masi azonban az utolsó körre kihívta a biztonsági autót, a friss lágy gumikon támadó Verstappen pedig könnyű szerrel megelőzte Hamiltont.

Az utolsó kör, amely során Hamilton elbukta az addig biztosnak látszó vb-címet

„Nem tudom, hogy szavakba tudom-e önteni, amit éreztem [a verseny után]. Emlékszem, hogy csak ültem ott hitetlenkedve. Aztán rájöttem, hogy ki kell kapcsolnom az övemet, ki kell szállnom, ki kell másznom a pilótafülkéből, és erőt kell vennem magamon. Egyáltalán nem volt bennem erő. Hosszú-hosszú idő óta az volt a legkeményebb pillanatom. Tudtam, hogy mi történt. Tudtam, hogy milyen döntések születtek és miért. Igen, tudtam, hogy valami nincs rendjén.”

Az autóból kiszállva apja, Anthony – akiről egyébként addig a pillanatig azt sem tudta, hogy ott van Abu-Dzabiban – próbált lelket önteni belé. „Átkarolt, és azt hiszem, azt mondta, hogy »Azt akarom, hogy tudd, mennyire büszke vagyok rád.« Az, hogy az apád ilyen módon átkarol, az egyik legmélyebb dolog, amit valaha… Különösen, ha úgy nőttél fel, hogy nem sok ilyenben volt részed.”

Elgondolkodott a visszavonuláson

Nem csak Hamilton apja érkezett meg a hétszeres világbajnok tudtán kívül a szezonzáróra, hanem többek között jó barátja, Mellody Hobson is. A Starbucks elnöke és mostanra már – Hamiltonnal együtt – a Denver Broncos NFL-csapatának társtulajdonosa férjével, George Lucasszal utazott Abu-Dzabiba, és tudatosan nem találkozott Hamiltonnal a verseny előtt. „George azt mondogatta nekem, hogy nincs annál rosszabb, mint amikor a filmed utolsó forgatási napjai zajlanak, te totálisan le vagy maradva, és feltűnik a családod.”

A vereség után azonban már felkeresték a Mercedes versenyzőjét, akinek állapotát a sikeres üzletasszony így írta le: „Igazán meg volt döbbenve. Mint aki sokkban van. Újra és újra ugyanazt kérdezte: »Mi történt?« Megragadtam mindkét vállát, és azt mondtam: »Te mindent helyesen csináltál.« Ezt mondogattam neki. Azt mondtam, »Nem te tehetsz róla, te mindent jól csináltál.« Ő pedig szó szerint négy-öt alkalommal elismételte, hogy »Mi történt?«”

Hamiltonnak legyen mondva, nem csapkodott, nem őrjöngött, hanem az autóból kiszállva rögtön gratulált Verstappennek, majd a Jenson Button által készített villáminterjúban is rendkívül sportszerűen viselkedett. A futam utáni sajtótájékoztatóra azonban már nem ment el, mint ahogyan egyéb interjúkat sem adott.

Nem rendezett jelenetet, helyette gratulált Verstappennek

A színfalak mögött eközben a Mercedes mindent latba vetve igyekezett megmásítani a történteket, és visszaszerezni az elvesztett győzelmet. Az óvásai azonban nem jártak sikerrel, attól pedig végül eltekintettek, hogy tovább vigyék az ügyet, így minden maradt úgy, ahogy volt.

Hamilton négy nappal a vereséget követően az FIA év végi díjátadójára volt hivatalos, de ott sem láthattuk, mint ahogyan a közösségi médiában és máshol sem adott életjelet magáról. A heteken át tartó csönd pedig beindította a találgatásokat arról, hogy a visszavonulást fontolgatja, vagy már el is döntötte. „Az biztos, hogy megfontoltam, akarom-e folytatni” – ismerte be a Vanity Fair riporterének.

„Nagyon mélyen volt” – emlékezett vissza Hobson, aki meghívta barátját, hogy töltse a karácsonyt vele és férjével a Karib-szigeteken. Hamilton először nem akart elmenni, de végül kötélnek állt, hogy aztán hajnalokon át beszélgessenek a történtekről. „Rengeteg időt töltöttünk azzal, hogy átbeszéltük a dolgokat, én pedig folyamatosan olyasmiket mondtam neki, hogy »Nem hozunk döntéseket nagy gyötrelmek vagy fájdalom idején. Kemény és kényelmetlen lesz, de el kell viselned ezt, mert jelenleg semmit sem tehetsz. Úgyhogy, ne is csinálj semmit!«”

Hamilton végül megfogadta a tanácsot, így az idén is ott van a mezőnyben, sőt, jelen állás szerint legalább a 2023-as szezon végéig ott is lesz.

Forrás:Vanity Fair

Friss