2024. március 28. 22:21

KezdőlapF1Így üvöltött Räikkönen 2004-es McLarenje Adrian Newey alatt (videó)

Így üvöltött Räikkönen 2004-es McLarenje Adrian Newey alatt (videó)

-

Fedélzeti kamerás felvételen is megcsodálhatjuk, amint Adrian Newey pályára viszi az ő irányítása mellett megalkotott McLaren MP4-19-cet, Kimi Räikkönen egykori versenyautóját.

Mint azt korábban megírtuk, nem mindennapi élményben volt része Adrian Newey-nak, a Red Bull Racing technikai főigazgatójának. A tervezőzseni nemrég az ő felügyelete alatt megálmodott McLaren MP4-19-et vezethette Doningtonban, tette ráadásul mindezt fiával, az autóversenyző Harrison Newey-val közösen.

Noha az apa-fia páros az 1990-es Leyton House-t is megjáratta, mégis Kimi Räikkönen 2004-es versenygépe bizonyult az igazán különleges játékszernek, hiszen a Forma-1 V10-es korszakának egyik utolsó képviselőjéről van szó, amely nem mellesleg a finn pilóta kezei között megnyerte a 2004-es Belga Nagydíjat.

A legutóbbi cikkünkben bemutatott videóban Newey gyermeki mosollyal az arcán mesélt arról, mekkora élmény volt neki a mai autóknál sokkal kisebb és könnyebb, ám így is több mint 800 lóerős szörnyeteg kormánya mögé ülni, magáról a körözésről azonban igen kevés felvételt tartalmazott a videó.

Ezt a hiányosságunkat pótoljuk most, és megmutatunk két újabb videót az egyébként már júliusban, a Brit Nagydíj után lezajlott eseményről. Az egyiken Harrison Newey űzi Räikkönen autóját az F1-es futamnak mindössze egyszer, 1993-ban otthont adó doningtoni aszfaltcsíkon, a másikon pedig Adrian Newey fedélzeti kamerája látható.

Noha a 63 esztendős, nem mellesleg red bullos versenyoverallt és kesztyűket viselő mérnök érezhetően vigyázott az autóra – amellett, persze, hogy nem profi autóversenyző, így nem is tudna a határ közelében sem autózni egy F1-es autóval –, azért néhány kigyorsításnál így is odalépett egy kicsit a Mercedes-motornak, amelyből sokak számára bizonyára nosztalgikus érzéseket kiváltó üvöltés tört fel. Íme:

Egy teljes fedélzeti kamerás kör Adrian Newey szemszögéből ITT tekinthető meg, alább pedig a fia látható, amint az MP4-19-cel száguld.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss