2024. április 26. 02:37

KezdőlapF1Élvezi az alfás vezérszerepet Bottas

Élvezi az alfás vezérszerepet Bottas

-

A Mercedesnél töltött évek során mindvégig Lewis Hamilton árnyékában élt. Most, az Alfa Romeónál Valtteri Bottas lehet a rutinos, tapasztalt versenyző.

Öt évet töltött Valtteri Bottas a Mercedes kötelékében. A finn ezalatt tíz futamot tudott megnyerni, és rendszeres szereplője volt a dobogós díjkiosztóknak. Ezen felül viszont tartósan soha nem tudta felvenni a versenyt csapattársával, Lewis Hamiltonnal, aki egy szezont kivéve minden egyes idény végén vb-címet ünnepelhetett mellette.

Az itt tapasztalt, egy-egy fellángolástól eltekintve alapvetően vízhordó szerep után Bottas 2022-re az Alfa Romeóhoz szerződött. Itt Guanyu Zhou mellett ő képviseli a rutint, a csapat pedig vezérként tekint rá. Ezt pedig a finn nagyon élvezi.

Abszolút érzem ezt. Az a célom, hogy a megfelelő irányba tereljem az Alfát. Néha el is gondolkozom ilyenkor: biztos, hogy ez a jó irány? Érdekes dolgok ezek” – gondolkozik el Bottas. „Ha például a következő évi autóról van szó, ott vannak például az ezzel kapcsolatos hírek. Nagyon jó ennyire belefolyni a fejlesztésekbe. El is tudom például képzelni, milyen lesz majd vezetni az autót. Ilyen szinteken a Mercedesnél ebbe soha nem folyhattam bele.

Bottas az Alfánál nagyon más világot tapasztal. „A Mercedesnél ott volt a számítógép, ami megmondta, hogy egy ilyen és ilyen autó lesz majd a leggyorsabb. Jó itt beletenni az emberi komponenst is.

Bottas korábban nem titkolta, az is nagyon imponál neki, hogy az Alfánál jóval kisebb rajta a nyomás. Az ezzel kapcsolatos túlzásoktól viszont Fred Vasseur óva inti a finnt.

Nyilván egy Mercedes-kaliberű csapatnál nagyobb a nyomás, ráadásul ott folyamatosan Lewis árnyékában élt. De itt sem akarom, hogy lazsáljon, mert az nem jó a teljesítménynek. Másrészt viszont minden támogatásunkat meg fogja kapni. Hiszen az igazán jó projektek mindig a versenyzőkre épültek.

Friss