2024. április 27. 04:33

KezdőlapF1A Haas Schumacher leváltásán dolgozik?

A Haas Schumacher leváltásán dolgozik?

-

Nincs könnyű helyzetben Mick Schumacher, miután továbbra sincs szerződése a 2023-as szezonra, a Haas pedig a jelek szerint minden eshetőséget megvizsgál arra vonatkozóan, hogy kit ültethetne a helyére.

Günther Steiner, a Haas-istálló csapatfőnöke a nyári szünet előtt leszögezte, hogy még nem beszéltek Mick Schumacherrel a jövőről, mert előbb „meg akarjuk nézni, hogy mi történik”, valamint elmondta, hogy az európai szezon vége, azaz a szeptember 11-i Olasz Nagydíj után várható döntés Kevin Magnussen 2023-as csapattársával kapcsolatban. Ez már önmagában igencsak bizonytalanná teszi a 23 esztendős pilóta jövőjét, Antonio Giovinazzi reaktiválása és az ESPN által megszellőztetett információk pedig egyenesen azt a látszatot keltik, hogy az amerikai istálló komolyan fontolgatja Schumacher leváltását.

Mick Schumacher, Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo, Eifel Nagydíj, 2020
Schumachernek (balra) Giovinazzitól is tartania kell? Fotó: Xavi Bonilla / DPPI

A Ferrari figyelmeztető lövést küldött Schumachernek?

A hivatalos indoklás szerint Giovinazzi azért kap lehetőséget arra, hogy az Olasz és az USA Nagydíjon is vezesse a VF-22-est, hogy a Ferrari tartalékjaként a szimulátoron kívül is megismerkedhessen az új generációs kocsikkal, és egy esetleges beugrás alkalmával ne a nulláról kelljen indulnia. De lehet, hogy más is van a háttérben?

Mivel Giovinazzi nem újonc, a szerepeltetésével a Haas nem váltja ki az idei szezontól minden csapatra nézve kötelező két olyan alkalmat, amelyek során fiatal pilótát kell autóba ültetniük az első szabadedzésen. Ehelyett az amerikaiak bevallottan a Ferrari kérésének tesznek eleget, ám nem nehéz belelátni az olasz pilóta reaktiválásába azt, hogy Schumacher lehetséges utódjaként teszik őt próbára.

Miután a kettőből egy alkalommal Schumacher csapattársaként fog vezetni, Giovinazzit teljesítményét közvetlenül össze lehet majd hasonlítani a német pilótáéval. Ezt Schumacher is tudja, a Ferrari pedig tisztában van vele, hogy egy ilyen húzással további nyomást helyez a hétszeres világbajnok fiára. Hogy miért tarthatják szükségesnek ezt? Azért, mert az F1-Insider információi szerint Schumacher azt fontolgatja, hogy kilép a Ferrari kötelékéből, hogy adott esetben más csapatba szerződhessen.

A szaklap úgy tudja, hogy barátja és mentora, az év végén visszavonuló Sebastian Vettel is ezt tanácsolta neki. Lehet, hogy a fiatalabbik német Fernando Alonso megüresedett helyére pályázik? Egy biztos, a franciákkal hosszú távú szerződéssel rendelkező Esteban Ocon Vettel után a legjobb barátja a paddockban, Otmar Szafnauer csapatfőnök pedig jó viszonyt ápol a négyszeres világbajnokkal, aki mindenképpen szólhat egy-két jó szót Schumacher érdekében, akinél a nevével járó marketingszempontok sem elhanyagolhatóak.

Antonio Giovinazzi, Ferrari, Barcelona, teszt
A Ferrari olasz tartalékjával helyezi nyomás alá Schumachert? Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

A Haas Ricciardónál kopogtat

Schumacher és Günther Steiner csapatfőnök között egyértelműen nem felhőtlen a viszony, ami előbbi szezon elején mutatott teljesítményére vezethető vissza. Tény, hogy a második idényét futó pilóta komoly anyagi károkat okozott a Haasnak dzsiddai és monacói balesetével, a Kanadai Nagydíjtól viszont megjött az önbizalma, illetve rátaláltak egy jobb beállítási irányra, amit a silverstone-i és ausztriai pontszerzés is mutat.

Steiner azonban ezt látva sem tette le a voksát Schumacher mellett. Olyannyira nem, hogy az ESPN információi szerint Steiner a Magyar Nagydíj előtt felhívta Daniel Ricciardót, hogy az elérhetősége felől érdeklődjön 2023-ra. Az ausztrál szekerének rúdja egyértelműen kifelé áll a McLarentől, amely megpróbálja elhappolni Oscar Piastrit az Alpine-tól. Amennyiben a wokingiak sikerrel járnak, könnyen lehet, hogy lelépési pénzt fizetnek Ricciardónak, aki ebben az esetben eltekint a 2023 végén lejáró szerződésének kitöltésétől.

Hogy Ricciardo akar-e a Haashoz menni, az persze egy másik kérdés, hiszen adott esetben akár a közben Renault-ból Alpine-ná lett korábbi csapatához is visszatérhet. Steiner tapogatózása mindenesetre azt mutatja, hogy az amerikai istálló nemcsak játszadozik Schumacherrel, hanem tényleg minden opciót számításba vesz, és ha elérhetővé válik egy nyolcszoros futamgyőztes versenyző, akkor akár útilaput is köthet a 23 éves pilóta talpára.

Friss