2024. április 19. 06:14

KezdőlapF1Ilyen lett az átépített spái pálya hírhedt kanyarja F1-es autóval (videó)

Ilyen lett az átépített spái pálya hírhedt kanyarja F1-es autóval (videó)

-

Talán kevésbé hajmeresztő, de jóval biztonságosabb lett a spái pálya legendás és igencsak veszélyes kanyarja.

Lehet, hogy jó ideig, vagy talán örökre az utolsó Forma-1-es futamot rendezik a hétvégén a legendás spa-francorchamps-i versenypályán, de ha így is lesz, az már biztos, hogy ezt egy jelentősen módosított aszfaltcsíkon teszik. A szezon leghosszabb köre ugyanis jelentős változtatásokon esett át a tavalyi nagydíj óta, amelyek a biztonság növelését célozták, különös tekintettel a motorosokra.

Az első komoly módosítást rögtön az első kanyarban, a La Source-hajtűben láthatjuk, amelynek búkóterébe kavicságyat helyeztek el. A Forma-1-re nézve ennek leginkább a rajt után lesz jelentősége, hiszen bevett gyakorlat, hogy a feltorlódó és összeszűkülő mezőnyben kívülre szoruló versenyzők inkább kimenekülnek a bukótérbe, így kerülve el, hogy összeakadjanak valakivel. Mostantól erre nem lesz lehetőségük, így kénytelenek lesznek elférni a pályán belül, mert ha nem, annak bizony baleset lesz a vége.

A biztonságot tekintve ennél is komolyabb módosítás a Raidillon-kanyar bukóterének kiszélesítése. Az Eau Rouge utáni padlógázas törés az utóbbi években több komoly balesetnek is a helyszíne volt, amelyek közül a 2019-es Forma-2-es főfutamon történt halálos bukás is elkerülhető lett volna, ha a pilótáknak több helye van. A problémát rendszerint az jelentette, hogy a Raidillon külső és belső oldaláról is nagyon könnyen visszapattant a pályára az, aki a falnak ment, így mindkét irányba szélesítettek a bukótéren. Emellett az Eau Rouge-ban található lelátó is megújult.

Tavaly a W Series-ben láthattunk brutális balesetet a Raidillonban

További változtatás, hogy a 9-es kanyarban egy másik, belső nyomvonalat is kialakítottak, amelyet a motorosok használhatnak. Az ő biztonságuk érdekében pedig ettől a kanyartól kezdve mostantól minden egyes kanyarban kavicságy található – helyenként az aszfaltozott rész mögött –, így egy kicsúszás könnyen az edzés vagy a futam végét jelentheti annak, aki hibázik.

Hogy milyen a pálya első néhány kanyarja egy F1-es autóval, beleértve az átalakított Raidillont, arról a Red Bull már a Belga Nagydíj versenyhétvégéjének kezdete előtt adott némi ízelítőt Max Verstappen és a 2011-es RB7-es révén. Íme:

Hogy egy teljes kör miként fest a megújult Spában, azt ITT nézheti meg.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss