2024. április 23. 20:01

KezdőlapF1Ricciardo az év végén távozik a McLarentől

Ricciardo az év végén távozik a McLarentől

-

A McLaren Forma-1-es istállója bejelentette, hogy Daniel Ricciardo szerződésének lejárta előtt egy évvel, a 2022-es szezon végén távozik a csapattól. A felek közös megegyezéssel szakítanak.

„A McLaren Racing és Daniel Ricciardo közösen úgy döntött, hogy Daniel a 2022-es szezon végén elhagyja a csapatot. A csapat köszöni Daniel elhivatottságát és hozzájárulását, beleértve az emlékezetes monzai győzelmet. Várjuk, hogy közösen, jó teljesítménnyel fejezzük be az évet” – olvasható a McLaren közleményében.

Daniel Ricciardo a 2021-es szezon előtt csatlakozott a McLarenhez, miután már a 2020-as, a koronavírus-járvány miatt hónapokkal elhalasztott idény előtt bejelentette, hogy nem fogja meghosszabbítani kétéves szerződését a Renault-val, és a wokingiakhoz igazol. A nyolcszoros futamgyőztes – noha a csapatba nagyon gyorsan beilleszkedett – nem tudott megbarátkozni a McLaren 2021-es autójával, amellyel ennek ellenére megnyerte az Olasz Nagydíjat, de azt is úgy, hogy a második helyen végző csapattársa gyorsabb volt nála, és csak a csapat utasítására nem támadta.

A 2022-es idény és az új szabályok sem hozták el a megváltást az ausztrál pilótának, aki ezt az évet is gyengén kezdte, majd úgy is folytatta (Norris 76 pontnál tart most, míg ő 19-nél) ami miatt már tavasszal megkezdődtek a találgatások a jövőjéről. Eközben ő és a McLaren is többször hangsúlyozta, hogy közösen próbálnak megoldást találni Ricciardo problémáira (ő még azt is kijelentette, hogy nem megy sehova), ez azonban végül nem jött össze. Miután a Magyar Nagydíjat követően Oscar Piastri visszautasította az Alpine versenyzői ülését, már lehetett sejteni, hogy a tavalyi Forma-2-es bajnok Ricciardo helyére tart, és tulajdonképpen már csak az volt a kérdés, hogy 2023-tól vagy 2024-től csatlakozik a wokingiakhoz.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint amennyiben úgy döntött volna, Ricciardo kitölthette volna 2023 végéig szóló szerződését, ám végül a valószínűbb forgatókönyv valósult meg, és a felek közös megegyezéssel szakítanak.

„Kiváltság volt a McLaren Racing családjának tagja lenni az elmúlt két idényben, de Zak [Brownnal, a McLaren vezérigazgatójával] és Andreas [Seidl-lel, a McLaren csapatfőnökével] hónapokon át folytatott megbeszéléseket követően úgy döntöttünk, hogy idejekorán felbontjuk a szerződésemet, és közösen megegyeztünk, hogy a szezon végén elválnak az útjaink” – olvashatók Ricciardo szavai a közleményben.

„A megfelelő időben be fogom jelenteni a jövőbeli terveimet, de attól függetlenül, hogy mit tartogat számomra a következő fejezet, nem bántam meg semmit, és büszke vagyok a munkára és az erőfeszítésre, amit a McLarennek adtam, és különösen a tavalyi monzai győzelemre. Mindenkivel élveztem a közös munkát a McLarennél mind a pályán, mind Wokingban, és a pályán, valamint azon kívül is mindent bele fogok adni, hogy közösen élvezzük a szezon hátralevő részét. Soha nem voltam ennél motiváltabb arra, hogy versenyezzek és részese legyen annak a sportágnak, ami annyira imádok. Már várom, hogy mi következik” – adott némi betekintést Ricciardo abba, hogy nem szeretné elhagyni a Forma-1-et.

Daniel Ricciardo, McLaren, Ausztrál Nagydíj
Még nem tudni, melyik csapathoz megy Fotó: McLaren

„Köszönetet szeretnék mondani Danielnek az elmúlt két szezonban mutatott elhivatottságáért és hozzájárulásáért. A közös kihívások ellenére mindig pozitívan és harcosként viselkedett, és mindig segítette az egész csapatot az előretörésben. Soha nem fogjuk elfelejteni az emlékezetes monzai győzelmét, ami az egész csapatnak nagy lökést adott. Még vár ránk egy fontos csata a konstruktőri bajnokságban, és várjuk, hogy Daniellel és Landóval vívjuk meg azt” – méltatta távozó pilótáját Andres Seidl csapatfőnök.

Kifizették az utolsó évét

Ami a közös megegyezés részleteit illeti, a McLaren Ricciardo teljes 2023-as bérét kifizette neki, és azt sem kötötte ki, hogy melyik csapathoz nem szerződhet, így az ausztrál pilóta nyugodtan válogathat a lehetőségei közül.

„Daniel remek hozzáadott értéket képviselt a McLarennek, és öröm volt dolgozni vele. Szeretném megköszönni minden, az utóbbi két évben mutatott erőfeszítését mind a pályán, mint a gyárban. Nem titok, hogy abban reménykedtünk, többet érhetünk el együtt. Látni őt McLaren-pilótaként a dobogó tetején látni volt a csúcspont. Minden jót kívánunk neki a jövőre, és élvezzük együtt a szezon hátralevő részét” – mondta Zak Brown.

Hogy ez a jövő hol lehet, azt egyelőre nem tudni, de Ricciardónak alighanem a Haas és az Alpine is opció lehet az F1-ben maradásra. A helyére pedig nagy valószínűséggel Oscar Piastri érkezik majd, akivel a McLaren vélhetően már aláírt egy szerződést, ám mivel az Alpine állítja, hogy opciós joguk volt a fiatal ausztrálra, az ügy még nem tisztázódott, és vélhetően a Legfelsőbb Bíróság fog majd dönteni benne.

 

Friss