2024. április 25. 20:11

KezdőlapF1Alonso megmagyarázta, hogy főnöke miért nem tudott az átigazolásáról

Alonso megmagyarázta, hogy főnöke miért nem tudott az átigazolásáról

-

Gyakorlatilag mindenki tudott az Alpine-nál arról, hogy Fernando Alonso az Aston Martinhoz igazol, csak a csapatfőnök nem. Legalábbis a kétszeres világbajnok ezt állítja.

Fernando Alonso először állt a média képviselői elé azóta, hogy a Magyar Nagydíj utáni hétfőn derült égből villámcsapásként ért mindenkit az Aston Martinhoz szerződésének híre. Otmar Szafnauer, az Alpine csapatfőnökének akkori nyilatkozatai alapján úgy tűnt, hogy a kétszeres világbajnok a francia istálló vezetésének háta mögött megegyezett a silverstone-iakkal, majd őket is meglepve jelentette be, hogy a szezon végén távozik.

A Belga Nagydíj csütörtöki sajtónapján a spanyol veterán azonban azt állította, hogy gyakorlatilag csak közvetlen főnökét nem avatta be, és még a szerelői is tudtak a közelgő bejelentésről. A 40 esztendős pilóta elismerte, hogy Otmar Szafnauer „valószínűleg nem tudott semmit”, majd azt állította, hogy az egyeztetésekben résztvevő összes embernek viszont előre szólt.

„Értesítettem Laurent Rossit [az Alpine vezérigazgatóját], Luca de Meo [elnököt], a szerelőimet és a mérnökeimet bármilyen bejelentést megelőzően. Mindenkit, aki részt vett a tárgyalásokban, értesítettem az Aston Martin bejelentés előtt. És igen, Laurent és Luca valószínűleg nem hívták fel [Szafnauert] a bejelentés előtt, és emiatt lepődött meg. De én minden embert értesítettem, akivel tárgyaltam, és még arra is szakítottam időt, hogy a szerelőimnek és a mérnökeimnek is szóljak.”

Szafnauer a Magyar Nagydíj utáni héten azt nyilatkozta, már csak azért is meglepte Alonso bejelentése, mert a hungaroringi verseny után azt mondta neki, hogy „nem írtam alá semmit”. Ez tulajdonképpen igaz volt, hiszen Alonso csak hétfőn írta alá az új szerződését, de addigra már megegyezett az Aston Martinnal. 

Sebastian Vettel, Aston Martin, Fernando Alonso, Alpine, Magyar Nagydíj
A Magyar Nagydíj alatt már tudta, hogy következő csapata ellen versenyez Fotó: Aston Martin

„Az Aston Martin-projekt nagyon izgalmas. Megvan a költségvetésük, a tehetségük és az erőforrásaik. Miután Vettel bejelentette a visszavonulását, felhívtak, leültünk, beszéltek a projektről, elfogadták az elvárásaimat, megegyeztünk, hétfőn pedig aláírtuk a szerződést” – mondta Spában.

Akárhogy is történt, az mindenképpen furcsa, hogy még a szerelők is előbb tudnak egy pilóta távozásáról, mint maga a csapatfőnök, bárkinek is lett volna a feladata értesíteni erről Szafnauert.

Alonso hiúsága is szerepet játszott a döntésben?

A kétszeres világbajnok arról is beszélt a belga futam csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy miért választotta az Aston Martint, szavaiból pedig kiderült, hogy az Alpine részéről nem érezte a 100%-os bizalmat, miután jelenlegi csapata egy plusz egy éves szerződést akart neki adni, egy év múlva pedig a teljesítményét kiértékelve döntöttek volna a közös folytatásról. Szafnauer elmondta, hogy ebben semmi más, csakis Alonso kora játszott szerepet, mert biztosak benne, hogy – noha jelenleg kifogástalan teljesítményt nyújt – előbb-utóbb elkezd majd hanyatlani.

„Az Alpine-nál minden évben kiértékeltek volna. Úgy éreztem, ez túl sok. Az Aston Martinnál minden bizalmukat belém helyezték, és nem az útlevelemet nézték. Az Alpine-nal folytatott tárgyalások során [Oscar] Piastri neve mindig ott volt az asztalon” – nyilatkozta Alonso.

„Számomra ez logikus lépés volt, mert az Aston nagyon akart engem, megbízik a képességeimben a pályán és azon kívül is, hogy előreviszem a projektet. Valamint ott volt az is, hogy úgy éreztem, a hónapokon át tartó egyeztetések után a helyes lépés egy olyan fiatal és tehetséges pilótának elérhetővé tenni az ülést, mint Oscar, és látszólag mindenki nyer ezzel. Úgy éreztem, a helyes döntés az Astonhoz szerződés, mert úgy láttam, hogy igazán akarnak, és elismerik az elmúlt két szezonban nyújtott teljesítményemet.”

Az más kérdés, hogy az Alpine valószínűleg Piastirt sem fogja tudni az autójába ültetni, a tavalyi Forma-2-es bajnok ugyanis inkább a McLarenhez megy.

Oscar Piastri, Alpine
Az Alpine minél előbb elő akarta léptetni Piastrit, amivel Alonso is tisztában volt Fotó: Alpine

Már jövőre nyerne

Ami az Aston Martinnál elkövetkező időszakot illeti, Alonso tisztában van vele, hogy nem győzelemre alkalmas csapathoz megy, amely jelenleg ráadásul az Alpine mögött van, ám úgy érzi, hogy akár már jövőre sikeresek lehetnek.

„Persze, hogy minden döntésben van némi kockázat a Forma-1-ben. Senkinek sincs varázsgömbje, ami megmutatja a jövőt. Ugyanakkor a Forma-1-ben, vagy bármely sportban, vagy nyersz, vagy nem. Nem számít, hogy negyedik vagy tizenharmadik vagy. Vagy első vagy, vagy nem te nyersz. Minden pilóta és csapat azért van itt, hogy első legyen. A következő évre szóló lehetőségeim közül szerintem ez volt a helyes döntés. Mint mondtam, a projektnek vannak olyan összetevői a jövőre nézve, amelyek a Forma-1-ben normál esetben egyet jelentenek a sikerrel. Amikor befektetsz és neked vannak a legjobb embereid. Úgyhogy nézzük meg, hogy le tudjuk-e rövidíteni a lehető legjobban a sikerhez vezető időszakot, és már a következő szezonra nagyon gyorssá tudjuk-e tenni az Aston Martint.”

Forrás:FIA

Friss