2024. április 20. 04:10

KezdőlapF1Kettős Ferrari-elsőséggel tért vissza a Forma-1 Spában

Kettős Ferrari-elsőséggel tért vissza a Forma-1 Spában

-

Carlos Sainz végzett az élen a Belga Nagydíj piros zászló és eső által is megbolondított első szabadedzésén. Mögötte csapattársa és Max Verstappen következett.

Spa Francorchamps-ban, a Forma-1 egyik legendás helyszínén tért vissza a mezőny az egyhónapos nyári szünet után, hogy nekivágjon az idei szezonból hátralevő kilenc versenyhétvégének. Az Ardennekben hűvös idő és 90%-os páratartalom fogadta az első szabadedzésen a pilótákat, akik közül a legtöbben – noha nem esett – intermediate abroncsokon vágtak neki a körözésnek.

Nincs valami jó idő Spában

Hamarosan azonban mindenki megkapta a slick abroncsokat, és kezdődhetett az alacsony leszorítóerős aerodinamikai csomagok kiértékelése, merthogy minden csapat hozott magával ilyet. A legtöbb helyen, szám szerint nyolc ponton a McLaren változtatott: az MCL36-oson többek között új hátsó szárny és diffúzor is helyet kapott.

Lando Norris nem is teketóriázott sokat, és az első tíz perc végén 1:49.712-es idővel az élre áll, jóllehet, ehhez a lágy gumikat használta, miközben a két Ferrari például a kemény abroncsokon kezdett. Norris mögé Daniel Ricciardo sorolt be a másik papayaszínű autóban a közepes keveréken.

A McLaren britje egészen addig vezetett, amíg meg nem érkezett Max Verstappen, aki szintén a lágy gumikon autózott, és 2,2 másodperccel döntötte meg Norris idejét, majd néhány perccel később további 7 tizeddel vitte lejjebb a lécet. Nem ment rosszul a másik Red Bull sem: Sergio Pérez ugyan 1,7 másodpercet kapott a csapattársától, de a kemény gumikon volt kint, amelyeken 5, illetve 6 tizeddel előzte meg az ugyanilyen keveréket használó, az első etap végén a 3. és a 4. helyre felkapaszkodó Ferrarikat.

Ami a két Mercedest illeti, az előzetesen beharangozottakkal ellentétben nem kaptak piros festést az AMG születésnapjának tiszteletére (csak néhány pluszmatricát), a tempójuk pedig nem volt rossz: a körözést kicsit később kezdő Lewis Hamilton a közepes keveréken féltáv előtt nem sokkal feljött a második helyre (1,6-re Verstappentől), miközben George Russell a két Ferrari mögé iratkozott fel.

Nem lett félig vörös a Mercedes

Féltáv után nem sokkal vélhetően egy kevesebb üzemanyaggal futott, már-már időmérő-szimulációs kört is láthattunk, Alex Albon ugyanis felugrott lágy gumikon a második helyre a Williamsszel, majd második nekifutásra tovább javult, és alig több mint egy másodperces távolságba került Verstappentől. Ám miután a csapatok nagy része elvégezte az első állításokat a garázsba, és egy újabb szett gumin ismét pályára küldte a pilótákat, jelentősen változott a sorrend.

Előbb Carlos Sainz repesztett egy 1:46.538-as kört lágy keveréken, amivel át is vette a vezetést a címvédőtől. A spanyol után Russell (1:47.396) és Stroll (1:47.437) is javított lágyon, amivel a harmadik, illetve a negyedik helyet foglalták el Albon és a szintén előrelépő Ricciardo előtt. Charles Leclerc még éppen be tudta fejezni a körét, és 63 ezreddel elmaradva csapattársától be tudott jönni a második helyre, amikor Kevin Magnussen alatt megállt a Haas a pálya közepén, és bő 22 perccel az edzés vége előtt piros zászlóval félbe kellett szakítani a körözést.

Magnussen itt állt meg

A dán pilótát elektronikai probléma késztette megállásra, ám nem ő volt az egyetlen, akivel kibabrált a technikai ördöge: Esteban Oconnak 5, Valtteri Bottasnak pedig 2 kör után ért véget az edzés, miután mindkettejük autójánál műszaki hiba lépett fel. A finn pilóta mért kört sem teljesített.

Magnussen autóján a megállása után a piros lámpa világított, azaz a kocsi feszültség alatt volt, így a beavatkozóknak meg kellett várniuk a Haast biztonságossá tevő szerelőket. Mindez nagyon hosszadalmassá tette a mentési procedúrát, ami miatt a pilótáknak több mint 13 percet kellett várakozniuk, és már csak 9 percre indították újra az edzést.

A végére leszakadt az ég

Az utolsó percekre a fentebb említett hármason kívül mindenki megjelent, javítani azonban már senkinek sem tudott, a mért körök kezdete után nem sokkal ugyanis elkezdett szakadni az eső. Ez bebiztosította a kettős Ferrari-elsőséget Sainz-Leclerc sorrendben. Mögöttük Verstappen, Russell, Stroll, Albon, Ricciardo, Cunoda, Hamilton és Pérez tette teljessé az első tízet, majd következett Latifi, Csou, Norris, Alonso, Vettel, Ocon, Magnussen, Schumacher és az Alpha Taurinál Pierre Gasly helyére beugró Liam Lawson. A sort a mért idő nélkül álló Bottas zárta.

A Belga Nagydíj első szabadedzésének végeredménye

 

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss