2024. április 23. 19:45

KezdőlapF1Meglepő fordulat: az Alfa Romeo 2023 végén szakít a Sauberrel

Meglepő fordulat: az Alfa Romeo 2023 végén szakít a Sauberrel

-

Néhány órával azután, hogy az Audi bejelentette: 2026-tól motorgyártóként csatlakozik a Forma-1-hez, az Alfa Romeo közölte, hogy a 2023-as szezon végével befejezi együttműködését a Sauberrel. Noha az Audi arról semmit nem mondott, hogy mely csapattal fog együttműködni, vélhetően a jelenleg Alfa Romeo néven futó Sauberben fog többségi tulajdonrészt szerezni, ám mindenki azt gondolta, hogy az olaszok 2025 végéig maradnak.

Miután nemrég 2023 végéig meghosszabbította 2018 óta tartó főszponzori megállapodását a Sauberrel, az Alfa Romeo bejelentette, hogy a következő szezon vége után szakít a svájci istállóval. „Az Alfa Rome közli, hogy a Sauber Motorsporttal fennálló együttműködése 2023 végén véget ér. Az Alfa Romeo 2017-ben hosszú távú tervekkel jelentette be a visszatérését a Forma-1-be, 2022 júliusában pedig közölte, hogy az idei szezon mind a teljesítmény, a marketing és a pozitív együttműködés terén mutatott biztató eredmények után 2023-ra is folytatja az együttműködést a Sauberrel.”

„Miután a márka gazdasági és ipari fordulata 2022-ben végbemegy, Alfa Romeo most kiértékeli a számos lehetőségét, és eldönti, melyik lesz a legjobb a hosszú távú stratégia fenntartásához és a márka pozícionálásához.”

Jean-Philippe Imparato, az Alfa Romeo vezérigazgatója az Autosportnak korábban azt nyilatkozta, hogy a Sauberrel való együttműködés hatalmas siker a márkának, és bár tisztában van az Audi érdeklődésével, nem fog változtatni az eddig bevált recepten. „Ne fogjuk megváltoztatni az Alfa Romeo üzleti modelljét. Ha egy napon valaki tesz egy nagy lépést, bármi legyen is az, meg fogjuk hozni a döntést, amit meg kell hoznunk, de ennyi.”

Guanyu Zhou, Alfa Romeo, Brit Nagydíj
Már csak másfél évig lesz Alfa Romeo a Sauber Fotó: Xavi Bonilla / DPPI / Alfa Romeo F1 Team ORLEN

„Őszintén, ez nem stresszel. Olyan nagy a játékterem. Amikor egy olyan márka vagy, mint az Alfa Romeo, amely 112 éve létezik, a világ nyitva áll előtted. Üzleti szempontból pozitív történetet hagyunk hátra, 2021 tíz éve az első profitábilis év volt az Alfa Romeónak. Tehát tényleg nincs rajtunk stressz. Egyáltalán nem félek, vagy vagyok megijedve, vagy aggódom a paddockban zajló párbeszédek miatt. Elég nyugodt vagyok ahhoz, hogy minden nap az üzletre koncentráljak.”

Az Alfa Romeo kiválásával gyakorlatilag szinte biztosra vehető, hogy az Audi többségi tulajdont fog szerezni a Sauberben, és 2026-ban a svájciak oldalán fogja elindítani gyári csapatát a Forma-1-ben. Hogy mi lesz az olaszokkal, az jó kérdés. A Forma-1-ben maradásra is lehet adott esetben lehetőségük, ha a jelenlegi üzleti modellt egy másik csapattal együttműködve viszik tovább. Erre jó jelölt lehetne a Haas, amely ezer szállal kötődik a Ferrarihoz, az Alfa érkezése pedig nem kevés pénzt hozna a mezőny legkisebb költségvetésből gazdálkodó istállójának.

Friss