2024. március 28. 09:41

KezdőlapF1Verstappen elképesztő fölénnyel állt az élre Belgiumban

Verstappen elképesztő fölénnyel állt az élre Belgiumban

-

Max Verstappen végzett az első helyen a Belga Nagydíj második szabadedzésén, ráadásul letaglózó fölénnyel utasított maga mögé mindenkit. Charles Leclerc volt az egyedüli, aki másodpercen belül tudott kerülni hozzá, de ő is nagyon sokat kapott.

Noha az első szabadedzés esőben ért véget, a két órával később kezdődő második gyakorlásra felszáradt az ideális ív Spában, így a versenyzők slick gumikon kezdhették meg az utolsó pénteki tréninget. A két Red Bull és a két Ferrari közepes gumikon jelent meg, majd Max Verstappen és Carlos Sainz adogatta egymásnak az első helyet.

A spanyol egy alkalommal úgy javította meg a holland idejét, hogy a Fagnes-kanyarból kifelé négy kerékkel kifutott a kavicságyba, de rögtön ezután jött a címvédő, és közel 5 tizeddel felülmúlta a Ferrari versenyzőjét. Charles Leclerc a harmadik és Sergio Pérez a negyedik helyen tisztes távolból figyelte őket.

A mezőny nagy része egyébként szintén a sárga oldalfalú Pirelliket használta ekkor, csak a két Mercedes, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel és Nicholas Latifi nyúzta a kemény keveréket, Daniel Ricciardo és Mick Schumacher pedig lágyon kezdett. Hamilton és Russell látványosan szenvedett a gumik felmelegítésével, de a többiek is hibázgattak.

Nem volt könnyű felmelegíteni a gumikat

Az első etapokat követően Sainz, Leclerc, Pérez, Cunoda, Norris, Csou, Ricciardo, Alonso, Hamilton, Stroll, Gasly, Albon, Ocon, Magnussen, Russell, Schumacher, Vettel, Bottas és Latifi volt a sorrend, de még hátra voltak a lágy gumis időmérő-szimulációs körök.

George Russell volt az első, aki ilyet teljesített, de megközelíteni sem tudta Verstappen közepes gumis körét: 1 másodperces hátránnyal a 3. helyre jött be. Őt Carlos Sainz követte, aki 2 tizeddel átvette ugyan a vezetést, de rögtön mögötte érkezett Verstappen, és elképesztő időt autózva 1,1 másodpercet adott a spanyolnak.

Gyakorlatilag már ekkor látszott, hogy a címvédő 1:45.507-es idejét lehetetlen lesz bárkinek is megdönteni, és így is lett. Leclerc is több mint 8 tizeddel elmaradt tőle, de így is átvette Sainztól a második helyet, akit nem kis meglepetésre Lance Stroll is megelőzött. A kanadai ugyanakkor nem sokáig maradt harmadik, mert jött Lando Norris, és eggyel hátrébb lökte őt. Eközben Daniel Ricciardo az év végi távozásának bejelentésétől sem kapott szárnyra, és gyorskörében közel 7 tizedet kapott a csapattársától.

Az első tízet Stroll után Sainz, Hamilton, Alonso, Russell, Ricciardo és Albon tette teljessé, miközben Sergio Pérez csak a 16. helyen állt, mert az autóján oldaldobozt cseréltek. Rajta kívül az utolsó helyen álló Mick Schumacher nem ment csak időmérős kört, de vele a Haas a hátrasorolásos büntetése miatt vélhetően csakis a versenyre készült. Pérez később azért bepótolta az elmaradást, de csak a 10. pozícióba lépett fel.

Ekkor viszont már kicsit szemerkélt az eső, ami az utolsó negyed órában egyre jobban rákezdett. Többen viszont a tűzzel játszva próbáltak slick gumin a lehető legtovább kint maradni, aminek számos kisebb kicsúszás lett az eredménye. A legmelegebb pillanatot Lewis Hamilton élte át, az Eau Rouge-ban csúszott ugyanis meg, de gyors ellenkormányzással elérte, hogy a bukóteret átvágva menteni tudjon.

Nehéz volt a pályán maradni

Bő öt perccel a tréning vége előtt aztán mindenki feladta a próbálkozást, és rövid időre elcsendesedett a pálya, mielőtt a két Aston Martin kijött szerencsét próbálni esőgumikon, de hamarosan mindketten visszatértek a garázsba.

Ezután már csak a célegyenesben elvégzendő rajtgyakorlatra népesült be a több mint 7km hosszú aszfaltcsík, amire mindenki slick gumikon érkezett.

A Belga Nagydíj második szabadedzésének végeredménye


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss