back to top
2024. május 10. 10:19

KezdőlapF1Hamilton lassú volt, de így is majdnem hatalmasat bukott (videó)

Hamilton lassú volt, de így is majdnem hatalmasat bukott (videó)

-

Nem mentek jól a Mercedesek a Belga Nagydíj pénteki napján, de sokkal nagyobb gondba is kerülhettek volna ennél, ha Lewis Hamiltonnak nem ilyen jók a reflexei.

Noha az idei évre mindkét oldalon távolabb helyezték a védőfalat a híres Eau Rouge-ban, ettől még könnyen rommá törheti az autóját az, aki 300 km/h-s sebességnél elveszíti felette az uralmat. Ez kis híján megtörtént Lewis Hamiltonnal a pénteki második szabadedzésen, amikor a hétszeres világbajnok az esővel mit sem törődve, száraz pályára alkalmas gumikon, padlógázzal száguldott bele a kanyarba.

Amint a W13-as az Eau Rouge aljáról elindult felfelé az emelkedőn, egy pillanat alatt kitört a hátulja, Hamiltonnak pedig hatalmas szüksége volt a reflexeire ahhoz, hogy megfogja a kocsit. Szerencséjére ez sikerült neki, és a bukótéren átvágva megmentette a helyzetet, de hogy mennyire közel volt egy óriási csattanáshoz, azt ő is érezte. Amikor versenymérnöke, Peter Bonnington elkezdte a fülére mondani a motorbeállítással kapcsolatos instrukciókat, a 37 esztendős pilóta zihálva közbeszólt, hogy „majdnem nagyon összetörtem magam.”

Nem volt meg a tempó

Mivel Max Verstappenre és Charles Leclerc-re is mezőny végi rajt vár az erőforrás-elemek cseréje miatti büntetések következtében, a Mercedesnek itt lenne a lehetőség szezonbeli első győzelme megszerzésére. Ám Hamilton második edzésen elért hatodik, illetve George Russell nyolcadik helye egyelőre nem sok jóval kecsegtet.

„Egyszerűen csak nem voltunk valami gyorsak. Hogy miért, azt nem tudom. Ki fogunk menni a pályára, és mindent bele fogunk adni. Lehet, hogy a gumik az oka, vagy a hőmérsékletük, de lehet a szárnyak dőlésszöge, vagy egyéb dolgok. Nem érződik katasztrofálisnak a helyzet, egyszerűen csak nagyon messze vagyunk. Ugyanakkor pénteken gyakran találjuk magunkat ilyen helyzetben, aztán a dolgok kissé megváltoznak szombatra. Remélem, hogy most is ez lesz a helyzet” – értékelt Hamilton a csapat által közzétett interjúban.

„Keményen kell dolgoznunk az adatok elemzésével, és meg kell próbálnunk rájönni, hogy mihez kezdhetünk az autóval. Nem ugyanolyan érzés vezetni, mint a legutóbbi futamon az időmérőn, de az akkori péntekkel és szombati szabadedzéssel megegyezik. Ez reményt ad arra, hogy megfordíthatjuk a helyzetet” – bizakodott a hétszeres világbajnok.

A Mercedesek már száraz pályán is nagyon sokat csúszkáltak a második szabadedzésen, ami egyértelműen a gumikra vezethető vissza. George Russell elmondta, hogy a csapat „eléggé hozzá van szokva a gyenge péntekekhez”, majd kifejtette, hogy szerinte az alacsony pályahőmérséklet miatt küszködtek.

George Russell, Mercedes, Belga Nagydíj
Russell is lassú volt Fotó: LAT Images

„Elég sokat szenvedtünk ebben a szezonban azzal, hogy felmelegítsük a gumikat. Ma én is elég sokat küszködtem vele, legyen szó bármilyen keverékről. Egyértelműen dolgoznunk kell ezen ilyen körülmények között. Viszont, amint a megfelelő tartományba kerülünk, hatalmas teljesítményugrást érhetünk el, így van bennünk egy kis optimizmus. A különbség Maxhez és a Ferrarikhoz képest ugyanakkor igen extrém.”

„Nincs garancia arra, hogy ugyanannyi teljesítményt találhatunk, mint a legutóbbi versenyen, de teljes gőzzel fogunk dolgozni azon, hogy megoldjuk a problémát. Szombaton teljesen más nap lesz, a körülmények is teljesen másak lesznek, úgyhogy várjuk ki, mit hoznak” – tekintett előre a legutóbbi versenyen élete első F1-es pole pozícióját szerző brit.

 

Forrás:Mercedes

Friss