2024. március 29. 02:30

KezdőlapF1Leclerc a falnak csapta a Ferrarit Spában, Pérez várja az élről az...

Leclerc a falnak csapta a Ferrarit Spában, Pérez várja az élről az időmérőt

-

Sergio Pérez bizonyult a leggyorsabbnak a Belga Nagydíj harmadik szabadedzésén, amelyen Charles Leclerc előcsalogatta a piros zászlókat, amikor a falnak ment a második szektorban. Pérez mögött Max Verstappen és Carlos Sainz végzett.

A harmadik szabadedzéssel folytatódott a Forma-1-es Belga Nagydíj programja. Szombaton is hűvös, esőre hajló időjárás fogadta a mezőnyt, de akárcsak a pénteki tréningeken, ezúttal is legfeljebb az ideális ív melletti nedves foltokkal tarkított, de összességében száraz pályán kezdhették meg a körözést a pilóták.

Az első húsz perc szinte kivétel nélkül mindenki számára a megtankolt autós etapokról szólt, miután pénteken az eső bekavart, és senki nem tudott annyit készülni a versenyre, mint amennyit szeretett volna. A két Alfa Romeo viszont más programot teljesített, így 20 perc után Csou Kuan-jü állt az élen Valtteri Bottas előtt. Őket közel egy másodperces lemaradásban Lance Stroll követte Sebastian Vettel, Alex Albon, Daniel Ricciardo és Nicholas Latifi előtt.

Száraz, de felhős idő fogadta a mezőnyt

A topcsapatok autói közül a két Red Bull a 9-10. helyet foglalta el (2,6, illetve 3,1 másodpercre Csoutól), a Mercedesek pedig jócskán a top 10-en kívül tanyáztak, miközben a Ferrarik az első 25 percben ki sem jöttek a garázsból. Hasonlóan későre hagyta Kevin Magnussen is, aki az Alfákkal egyetemben szintén nem cipelt sok üzemanyagot, és az első fél óra végéhez közeledve felugrott a 3. helyre.

Mint kiderült, Carlos Sainz és Charles Leclerc sem vesződött már a megtankolt autós etapokkal, helyette azonnal a lovak közé csaptak, aminek az lett az eredménye, hogy a spanyol 1:46.461-gyel átvette a vezetést, mögé pedig csapattársa sorolt be 4 tizedes lemaradással.

Hamar kiderült azonban, hogy ez édeskevés: Alex Albon a Williamsszel sikeresen szétválasztotta a két vörös autót, Sergio Pérez pedig ezután közel 6 tizedet adott Leclerc-nek, és átvette a vezetést. Sainz-nak azért sikerült javítania és feljött másodiknak, de ő is közel 5 tizedet kapott a mexikóitól, akihez Verstappen csak azért nem csatlakozott egyből, mert a gyorsköre végén elvette a gázt, miután mérnöke jelezte neki, hogy éppen sárga zászlós szektoron haladt át. Verstappen erre azzal felelt, hogy nem voltak sága zászlók (a fedélzeti kamerás felvételek alapján tényleg nem, csupán egy zölden villogó panel). A felügyelők jegyezték az esetet, de később úgy döntöttek, hogy nincs szükség vizsgálatra.

A kisebb közjáték után aztán elment egy újabb gyorskörre a címvédő, ezt pedig már be is fejezte, és óriási fölénnyel, egészen pontosan 492 ezredmásodperccel az élre állt.

Közel féltávig Csou állt az élen

Ezzel viszont még nem volt vége az adok-kapoknak, a két Ferrari az utolsó negyed óra kezdetén ugyanis kapott egy-egy új lágy szettet, amin mindketten javítottak, de Sainz így is csak 344 ezredre tudta lefaragni a hátrányát, míg Leclerc több mint 6 tizeddel maradt el Verstappen korábbi körétől. A monacói pilóta ezzel a holland pilóta és csapattársa mellett Pérezt, és az időközben a 3. helyre felugró Lando Norrist sem tudta megelőzni.

Ami a Mercedeseket illeti, hiába bizakodott mindkét pilóta abban, hogy szombatra előreléphetnek, a tempójuk eddig ma sem az igazi. Russell Leclerc-t azért mondjuk elkapta, de így is 6 tizeddel maradt el Verstappentől, miközben Hamilton 1,2 másodperces hátrányban csak a 8. helyre jött be.

Az utolsó tíz percbe lépve egy teljesen értelmetlen piros zászlós megszakítást is láthattunk. Az előidézője Charles Leclerc volt, aki a Fagnes-kanyarban megpördült, és a kavicságyon átpattogva lekoccolta a falat. Ezután viszont egyesbe kapcsolt és visszatért a pályára, a versenyirányítás ekkorra azonban már félbeszakította az edzést.

Leclerc hibája

Néhány percre  még újraindították az edzést, a leintés után pedig több javítás is történt. Mindkét Red Bullnak sikerült gyorsulnia, Pérez pedig 1:45.047-tel megelőzte csapattársát, és az élen végzett. Mögötte Verstappen, Sainz, Norris, Alonso, Russell, Leclerc, Vettel, Ocon és Gasly lett az első tíz sorrendje.

Lewis Hamilton eközben a legjobb tízbe sem fért be, és csak 12.-ként zárt, az edzés nagy vesztese pedig Mick Schumacher lett, akinek az autóján a tegnapi nap után ismét műszaki probléma lépett fel. A csapat tájékoztatása szerint szenzorhibáról van szó, ami miatt a német csak 6 kört tudott megtenni.

A Belga Nagydíj harmadik szabadedzésének végeredménye


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss