back to top
2024. május 10. 14:01

KezdőlapF1Wolff 10 éves mélypontról beszél a Mercedes spái teljesítménye láttán

Wolff 10 éves mélypontról beszél a Mercedes spái teljesítménye láttán

-

Toto Wolff kijelentette: elfogadhatatlan, amit a Belga Nagydíj időmérő edzésén nyújtottak, miközben Lewis Hamilton soha nem gondolta volna, hogy ekkora hátrányban lesznek.

Miután úgy érkeztek meg Spába, hogy Max Verstappen és Charles Leclerc kezdetben valószínűsíthető, később valósággá váló hátrasorolásos büntetése miatt akár a győzelemért is harcolhatnak, valódi arculcsapás a Mercedesnek a W13-as belgiumi tempója. A már a pénteki szabadedzésen is küszködő istálló szombatra sem tudott javulni, sőt, hátrányuk 2 másodperc környékén mozgott az időmérőt megnyerő Max Verstappenhez képest, ami miatt Toto Wolff és Lewis Hamilton is igencsak keserűen nyilatkozott.

„Nem lehet, hogy – még ha nagyon más pályán és körülmények között is – de három héttel ezelőtt pole-ban voltunk, a következő futamon pedig 1,8 másodperccel lassabbak vagyunk a leggyorsabbnál. Van valami, amit abszolút nem értünk, vagy nem tudunk helyesen csinálni. A Red Bull egyértelműen külön ligában versenyez, hiszen a második Ferrari 8 tizedet kapott. Minket azonban ez nem vigasztal. Az elmúlt tíz évben ez volt a legrosszabb időmérőm. És attól függetlenül, hogy milyen helyről rajtolunk holnap, pole-ban lenni az előző versenyen, majd sehol nem lenni a következőn, egyszerűen nem elfogadható tőlünk” – nyilatkozott kíméletlen őszinteséggel a Mercedes csapatfőnöke.

Lewis Hamilton, Mercedes, Belga Nagydíj
Hamilton 1,8 másodpercet kapott Verstappentől Fotó: LAT Images/Mercedes

A hetedik időt autózó, Verstappen, Leclerc és Ocon büntetése miatt így is a 4. helyről rajtoló Lewis Hamilton sem volt boldogabb.

„Soha nem gondoltam volna, hogy két másodpercre leszünk. Sokkal-sokkal rosszabb a helyzet, mint amire számítottam. Ennek nyilván nincs értelme, de ez van, mindent megpróbáltunk. Mindent feltettünk az autóra, majd mindent levettünk, szárnyakat cseréltünk, beállítást változtattunk, mindent megtettetünk. Sok dolgot kipróbáltam, és meglepő azt látni, hogy ennyire messze vagyunk. Talán a többiek előreléptek, nem tudom, hogy hoztak-e fejlesztéseket, vagy sem, de nehéz helyzetben vagyunk.”

„Nem akarom a csalódás szót használni, mert emlékeznünk kell rá, hogy 2000 ember dolgozik keményen a gyárban, hogy minden a helyére kerüljön. Természetesen azt kívánom, hogy bárcsak jók lennénk, és olyan fejlesztéseket hoztunk volna, amelyek előrevisznek minket és az élen harcolhatunk, de most nem ez a helyzet.”

Hamilton elmondta, jelenleg nem tehet mást, mint hogy nem marcangolja magát. „Fáj, higgyenek nekem, hogy fáj, de jelenleg csak nevetni kell ezen és azt mondani, hogy »Nem vagyok harcban a bajnoki címért«. Ha túl komolyan veszem, túlságosan mélyre kerülök, miközben az a felelősségem, hogy megpróbáljam megtartani a csapat morálját. Tovább kell hajtanunk, és nem csüggedhetünk. Igen, ez szívás és az autó lassú.”

George Russell, Mercedes, Belga Nagydíj
Russell is tehetetlen volt Fotó: Steve Etherington/Mercedes

A Verstappentől 2 másodperccel is többel elmaradó George Russell főnökével és Hamiltonnal ellentétben viszont kevésbé volt borúlátó, és szerinte ez a lassúság csak egyszeri kisiklás. „Tudjuk, hogy az autónk nem lassabb két másodperccel a legjobbaknál, úgyhogy ma egyszerűen nem végeztünk jó munkát. Ez egyszeri alkalom volt, de így is keserű érzés úgy, hogy a legutóbbi versenyen a pole-ban voltunk” – utalt a Magyar Nagydíjon szerzett első rajthelyére.

Friss