2024. március 29. 10:14

KezdőlapF1Verstappen új rekordot állított fel a mindenkit demoralizáló győzelmével

Verstappen új rekordot állított fel a mindenkit demoralizáló győzelmével

-

Max Verstappen beállította Bruce McLaren 62 éves rekordját, illetve egy új rekordot is felállított a Belga Nagydíjon, amelyen csapattársa szerint mindenkihez képest másik szintet képviselt.

Max Verstappen gyakorlatilag a Belga Nagydíj első szabadedzésének első percétől kezdve érinthetetlen volt bárki számára, és a hátrasorolásos büntetésével együtt is azt jósolták az ellenfelei, hogy simán megnyerheti a futamot. Ez végül így lett, noha Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke ezzel együtt nem bízott ennyire a győzelemben.

„Szerintem csapatként ez a valaha nyújtott egyik legnagyobb teljesítményünk. Soha nem gondoltam volna, hogy Max megnyeri ezt a versenyt, és különösen azt nem, hogy ilyen gyorsan odaér az élmezőnybe. Leggyorsabb kör, kettős győzelem, nem lehetett volna ennél jobb futamunk – nyilatkozta Horner a Sky Sportsnak. – Ez egyike volt azoknak a hétvégéknek, amelyeken rögtön a megfelelő volt az autó beállítása és minden gyönyörűen működött. Elképesztő teljesítményt nyújtottunk, úgyhogy ez is ott van a legjobbal egy szinten, amit 2010-ben mutattunk.”

Max Verstappen, Sergio Pérez, Red Bull, Belga Nagydíj
A Red Bull mindent kihozott a futamból Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool

Különösen Verstappen teljesítménye volt földöntúli, amit már pusztán a statisztikák is alátámasztanak. Nem elég, hogy Red Bull-pilóta soha korábban nem nyert ennyire hátulról versenyt, még egy 62 éves rekordot is beállított, Bruce McLaren után ő lett ugyanis a második pilóta, aki két egymást követő versenyen nyer a 10. vagy annál rosszabb rajthelyről.

A McLaren alapítója az 1959-es szezonzáró USA Nagydíjat a 10., az 1960-as szezonnyitó Argentin Nagydíjat pedig a 13. helyről indulva nyerte meg, Verstappen tehát még ezt is felülmúlta. Adott szezonon belül pedig még soha senkinek nem sikerült ez a bravúr, ezzel tehát új rekordot állított fel.

„Max hihetetlen teljesítményt nyújtott, nem volt mohó a rajtnál, helyette türelmes maradt, különösen az Eau Rouge-ban, és egyenként előzte meg a többieket. Elképesztő teljesítmény, miközben biztonságosan átfűzte magát a mezőnyön. Max példaértékű volt ezen a hétvégén, Checo pedig mindent megtett, amit kértünk tőle” – méltatta pilótáját Horner.

Verstappen Sainz elleni előzése

„Csodálatos hétvége volt. Nagyon versenyképesek voltunk a kezdettől fogva. Tudtuk, hogy ma igazán jó eredményt érhetünk el, de a győzelem a tizennegyedik helyről még ezzel az autóval is nehéznek tűnt, mert előre nem tudhatjuk, hogy mennyit fogunk veszíteni az első körben, és összességében mi fog történni – nyilatkozta a győztes a Sky Sportsnak. – Szerencsére az első körben kimaradtam a bajból, még ha közben sok minden is zajlott előttem, de igyekeztem mindent kikerülni. Amint a biztonsági autóval lenyugodtak a kedélyek, minden körben előztem, és amint rájöttem, hogy lágy gumival is feljöttem a harmadik helyre, tudtam, hogy jó esélyem van a győzelemre.”

A 17 másodperces hátrányban a második helyen célba érő Sergio Pérezen látszott, hogy azért nem felhőtlenül boldog attól, hogy a második helyről rajtolva is ennyire kikapott a csapattársától, de fair módon elismerte, hogy nem a rossz rajtján ment el a győzelme. „Nem, szerintem Max ma más szintet képviselt. Különösen az első etapom volt rossz a gumikopás miatt. Max sokkal gyorsabb volt ezen a téren.”

A hollanddal ellentétben Pérez közepes keveréken rajtolt, de utólag már másként döntene. „Nem volt friss lágy gumim, ezért a közepes keverék mellett döntöttünk, gondolván, hogy az lesz a jobb. Gumikopás szempontjából viszont nem volt jó ” – mondta, majd kitért arra is, hogy szerinte a Ferrari Zandvoortban már sokkal erősebb lesz, és csak Spában volt ekkora az előnyök a maranellóiakkal szemben.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Sky Sports

Friss