2024. március 28. 22:14

KezdőlapF1Verstappen sisakfóliája miatt kapott büntetést Leclerc

Verstappen sisakfóliája miatt kapott büntetést Leclerc

-

Charles Leclerc újabb nehéz Forma-1-es hétvégét élt át Belgiumban, hiszen a hatodik helyezéssel tovább távolodtak bajnoki reményei.

A Ferrari versenyzője új erőforrást kapott a versenyre, ami miatt a vasárnapi nagydíjon rajtbüntetést kapott. A rivális Max Verstappent szintén hátrébb sorolták ugyanezért, ám ő sikeresen átverekedte magát a mezőnyön, és megnyerte a futamot, míg Leclerc délutánja korántsem volt zökkenőmentes.

A korai biztonsági autós fázis alatt a monacói kénytelen volt a boxba menni egy nem tervezett kiállásra, mert füstöt észlelt az autója jobb első részéből. A Ferrari közölte vele, hogy egy eldobott sisakfólia a bűnös, ami a fékrendszerébe akadt – és lehet, hogy Verstappentől származik.

Azóta már kiderült, hogy valóban a Red Bull versenyzőjének sisakjáról származik a problémákat okozó darab. A fedélzeti kamerán látszik, ahogy Verstappen letépi a fóliát és eldobja, ahogy az minden versenyzőnél bevett gyakorlat, de Leclerc ekkor éppen mögötte száguldott.

Max Verstappen, Red Bull Racing, Belga Nagydíj
Fotó: Mark Thompson/Getty Images) / Red Bull Content Pool

Mindig benned van a félelem, hogy ez megtörténik, főleg, ha a mezőnyben vagy, pláne egy ilyen pályán, mint ez, ahol nagyon gyorsan leveszed őket.” – mondta Verstappen.

A büntetéssel került fel az i-re a pont

Bár Leclerc az ötödik helyen ért célba, egy 5 másodperces büntetést kapott, mivel gyorsan hajtott a boxutcában. A Ferrari úgy döntött, hogy szeretné bezsebelni a versenyben futott leggyorsabb körért járó plusz pontot, ezért kihívta a monacóit lágy gumikért, Leclerc pedig ekkor lépte át a megengedett sebességet.

Ha a mai napot nézem, és arra koncentrálok, akkor úgy gondolom, hogy a kiállás helyes döntés volt. Az F1-ben bátornak kell lenni.” – mondta a csapatfőnök, Mattia Binotto a stratégiai döntéssel kapcsolatban.

Tudtuk, hogy nagyon közel lett volna Fernandóhoz, csak a pozíciót veszítettük volna el, de azzal is tisztában voltunk, hogy visszaelőzhettük volna, mert frissebb abroncsaink voltak, és ez előnyt jelentett a DRS és a fő egyenesben a végsebesség szempontjából.

Mattia Binotto, Ferrari, Belga Nagydíj
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Leclerc versenyét már a futam elején megnehezítette a beszorult fólia miatti be nem tervezett boxkiállás, de mint utólag kiderült a büntetését is részben ennek köszönheti.

Nem használhattuk a sebességet alapesetben mérő szenzorainkat, mert azok meghibásodtak a Max által eldobott fólia miatt, amikor túlmelegedett az autó jobb első része.” – mondta Binotto.

A Ferrari pilótája mindössze 0,1 km/h-val lépte át átlagosan a maximálisan megengedett sebességet a boxutcában, ezért a csapatfőnök úgy véli, hogy a szerencse nem állt mellettük ezen a napon sem.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss