2024. április 26. 03:40

KezdőlapF1Alonso bocsánatot kért Hamiltontól, miközben a sajtót és az F1-et is kritizálta

Alonso bocsánatot kért Hamiltontól, miközben a sajtót és az F1-et is kritizálta

-

Fernando Alonso nem gondolta komolyan, hogy Lewis Hamilton „idióta”, és csak az első helyről rajtolva tud versenyezni. A spanyol pilóta a Holland Nagydíj előtt bocsánatot kért a megjegyzéseiért, de nem mulasztotta el kiemelni, hogy szerinte túlságosan felfújták az ügyet, és különben is, nem is lenne szabad hallania a nézőknek, amit a pilóták a rádióban mondanak.

A Belga Nagydíj egyik legérdekesebb sztorija kerekedett Fernando Alonso és Lewis Hamilton első körös ütközéséből, és nem is feltétlenül a baleset, hanem a spanyol pilóta hétszeres világbajnokot idiótának tituláló megjegyzései, majd Hamilton reakciói miatt. Noha az Alpine versenyzője már Spában is elmondta, hogy csak a düh beszélt belőle, a Holland Nagydíj sajtónapján sem kerülhette el a történtekkel kapcsolatos kérdéseket, és bocsánatot kért a szavaiért. Egyúttal odaszúrt a brit sajtónak, amiért szerinte ekkora feneket kerítettek a dolognak.

„Igen, hatalmas ügy lett a megjegyzéseimből, úgyhogy először is, Lewis egy bajnok, a mi korszakunk legendája. És, amikor mondasz valamit – és elnézést, hogy elismétlem ezt –  egy brit pilóta ellen, akkor hatalmas lesz a média jelenléte. Sok mindent mondtak már Checó [Péreznek], Carlos [Sainznak] vagy nekem. De ha egy latin pilótának mondanak ilyesmit, minden kicsit viccesebb. Ha másoknak, az már kicsit komolyabb. Akárhogy is, igen, bocsánatot kérek. Nem gondoltam komolyan, amit mondtam. A visszajátszásokat megnézve nem hiszem, hogy sok mindenért lehetett hibáztatni bárkit is, mert első körös baleset volt, és nagyon közel voltunk egymáshoz.”

Fernando Alonso, Alpine, Brit Nagydíj
Nincs baja Hamiltonnal Fotó: Alpine F1 Team

Alonso a rádióban azt mondta, Hamilton csak az első helyről rajtolva tud versenyezni, ami nyilván nem így van, hiszen több futamot nyert nem a pole-ból rajtolva, mint a spanyol összesen. A kétszeres világbajnok ezt a megjegyzését is tisztába tette.

„Nem, nem, nem így gondolom. Illetve, nem is arról van szó, hogy én mit gondolok, hiszen tények bizonyítják, hogy nem így van. Az ember a pillanat hevében mondja ezt, de mint mondtam, az elhangzottak közül semmi sem igaz, mert tények támasztják alá a totális ellenkezőjét. Nagyon tisztelem őt” – szögezte le a spanyol, majd elárulta, hogy személyesen nem beszélt azóta Hamiltonnal, de „amikor majd a televíziós karámban adunk interjúkat, bocsánatot kérek tőle, ha máshogy értette. Egyáltalán nincs problémám vele, és mint mondtam, nagyon tisztelem.”

Alonso ezután tovább feszegette azt, amit már Spában is megjegyzett, és korábban is nehezményezett, nevezetesen, hogy szerinte nem kellene minden rádiózást bejátszani a közvetítésbe.

„A pillanat heve és az adrenalin, hogy végre az élmezőnyben küzdök, mondatta velem ezeket, amiket nem lett volna szabad mondanom. Ugyanakkor, mint ahogyan a verseny után is mondtam, véleményem szerint versenybaleset volt. Amikor ilyen pillanatokban mondasz valamit a rádióban, azt gondolod, hogy a mérnöködhöz beszélsz és felkészültök a stratégiára. Nyilván tisztában kell lenni vele, hogy adásba kerülhet, de ez olyan, mint amikor valaki csinál egy kemény szerelést fociban, és mond valamit a másiknak. Az sem kerül be a közvetítésbe.”

Fernando Alonso, Alpine
Jobban szeretné, ha csak a csapat hallaná, amit a sisak alatt mond Fotó: Alpine

Kérdésre, hogy ezek után a jövőben jobban oda fog-e figyelni, ezt felelte: „Természetesen. Nagyon csendes leszek a rádióban. Ebben a sportban adásba kerülnek ezek a dolgok, amik egy kicsit jobban a pilóta és a csapat között kellene maradjanak. Úgyhogy igen, mindig megpróbálok majd csöndben maradni a rádióban, és nem részesévé válni egy olyan show-nak, amivel nem értek egyet.”

A spanyol végül azt is megkérdőjelezte, hogy szükség van-e egyáltalán a rádiózás nyilvánossá tételére. „Nem gondolom [hogy adásba kell tenni], mert mint mondtam, ez az egyetlen ilyen sport. A futballban, a teniszben vagy bármi másban lehetnek privát pillanataid a csapattal, és felkészülhetsz. De tudom, hogy ez a show része, és mint mondtam, minden megjegyzés, amit a rádióból adásba tesznek, egy kicsit csípősebb, mert a sport ezt akarja megmutatni verseny közben. Azt soha nem mutatják, amikor közlik, hogy a differenciálzárat állítsd az ötös pozícióba, mert az nem érdekes, miközben minden körben ilyenekről beszélünk. De megértem ezt. Sajnos azt kell tenni, hogy elkerüljük, hogy adásba menjen olyasmi, amit a pillanat hevében mondunk, hogy folyamatosan csöndben maradunk.”

Alonso elment a sapkáért

Hogy végül minden rendeződött a két világbajnok között, azt a fentebbi interjú után a paddockban elkapott mókás jelenetek is bizonyítják. Alonsótól korábban megkérdezték, hogy megkapta-e az aláírt sapkát, amit Hamilton az egyik Instagram-posztjában „ígért” neki, mire azt felelte, hogy nem, de „remélem, hogy megkaphatom.”

Végül így lett, a kétszeres világbajnok ugyanis elballagott a Mercedes motorhome-jába, majd egy aláírt sapkával jött ki onnan, időközben pedig Hamiltonnal is fotózkodott egyet, amiről a saját Instagramján is megosztott egy történetet. Alighanem ezzel kijelenthető, hogy rendeződött az ügy, és egyikükben sem maradt tüske.

 

Forrás:Autosport

Friss