2024. április 26. 00:49

KezdőlapF1Verstappen is megérkezett, de Leclerc maradt az élen - óriási csata várható...

Verstappen is megérkezett, de Leclerc maradt az élen – óriási csata várható az időmérőn

-

Eltűnt a Red Bull pénteki lemaradásának nagy része, de a vezetést nem tudta átvenni Max Verstappen a Holland Nagydíjon, sőt, Charles Leclerc és George Russell mögött csak a harmadik helyen végzett a harmadik szabadedzésen.

A hét korábbi részében rebesgetett eső helyet szikrázó napsütés fogadta a mezőnyt a Holland Nagydíj második napján is. A 23 fokos levegő és közel 30 fokos aszfalthőmérséklet mellett kezdődő harmadik szabadedzés első tíz percében jobb híján a lágy gumikon pályára hajtó Sergio Pérez szórakoztatta a több tízezer Verstappen-drukkert, rajta kívül ez idő alatt ugyanis csak öten – köztük csapattársa – gurultak az aszfaltra, mért kört azonban senki más nem tett meg.

Pérez 1:13.603-ig jutott, és az autó hátsó tapadására panaszkodott. Ekkor azt gondolhattuk, hogy a Red Bull talán ezúttal is küszködni fog, Verstappen azonban hamarosan eloszlatta ezeket a gondolatokat, és elsőre 1:12.309-es kört repesztett, amivel 1,3 másodpercet adott a mexikóinak. De nemcsak a 11-es rajtszámú Red Bullnál volt sokkal gyorsabb, hanem a tegnap szárnyaló Ferrariknál és Mercedeseknél is. Ráadásul miután közölte, hogy egy mért körnél nincs több a gumikban, 1:12.196-ra javított, több mint 7 tizedre leszakítva magáról a második helyet elfoglaló George Russellt.

Mire mindenki elfogyasztotta az első szett gumiját, Verstappen, Leclerc, Hamilton, Sainz, Russell, Stroll, Schumacher, Vettel, Pérez, Magnussen volt a sorrend az első tízben. A holland fél másodperces előnnyel vezetett. Eközben a két Alpine, a két McLaren, a két Alpha Tauri és a két Alfa Romeo még nem tette fel a lágy keveréket, mert mindannyian közepes gumikon köröztek.

Az időmérő-szimulációs körök sorát bő 20 perccel az edzés vége előtt a két Williams nyitotta, Alex Albon pedig villantott, és lila utolsó szektorral feljött Leclerc mögé a harmadik helyre. Csupán 579 ezredes hátránya ugyanakkor leginkább arról árulkodott, hogy a pálya állapota rohamosan javul. Latifi eközben csak a 12. pozícióba lépett előre.

Harmadikként Sainz érkezett, és ő már megelőzte Verstappent, hogy 1:11.971-es körrel átvegye a vezetést. A Ferrari spanyolját az Aston Martin pilótái követték, akik közül Vettel volt a gyorsabb, és 52 százados hátrányban bejött a 3. helyre. Ebből viszont hamarosan negyedik lett, mert Charles Leclerc 1:11.632-vel megelőzte csapattársát, közvetlenül ezután pedig Russell mindössze 66 ezreddel maradt el tőle. Nem volt ennyire gyors Lewis Hamilton, aki meglepően sokat, négy és fél tizedet kapott a saját csapattársától, és Sainzot sem tudta megelőzni.

A két Red Bull viszonylag a végére hagyta, Verstappen korábbi tempója pedig azt vetítette előre, hogy akár változás is történhet az élen. De nem történt, a holland a hármas kanyar kijáratán majdnem eldobta a kocsit, végül pedig 2 tizeddel elmaradt Leclerc-től, és a harmadik helyre sorolt be. Pérez Hamilton mögött a 6. pozíciót foglalta el.

Az első hat sorrendje tehát Leclerc, Russell, Verstappen, Sainz, Hamilton, Pérez lett, mögöttük Alonso, Vettel, Schumacher és Norris tette teljessé az első tízet. Az időmérő edzés magyar idő szerint 15 órakor kezdődik.

A Holland Nagydíj 3. szabadedzésének végeredménye

Friss