2024. április 20. 04:25

KezdőlapF131 éve nem látott olyat az F1, amilyet a monzai első edzésen...

31 éve nem látott olyat az F1, amilyet a monzai első edzésen fog

-

II. Erzsébet királynő halála miatt egyperces gyászszünettel emlékezik meg az F1 a britek uralkodójáról a pénteki első szabadedzés előtt, de nem ez lesz az egyetlen szokatlan dolog az Olasz Nagydíj hétvégjének kezdetén. Az első tréningen ugyanis nem lép pályára egyetlen német pilóta sem, ilyenre pedig legutóbb több mint 31 évvel ezelőtt volt példa.

Mivel sem Sebastian Vettel, sem Mick Schumacher nem ül autóba az Olasz Nagydíj szabadedzésén, az 1991-es Brit Nagydíj óta most először fordul elő, hogy egyetlen német pilóta sem lesz a pályán az adott versenyhétvége kezdetén. A négyszeres világbajnok helyére az Aston Martin minden csapatra nézve kötelező évi két alkalomból az elsőt teljesítve Nyck de Vries-t, a Mercedes tartalékját ülteti be, míg a Haas a Ferrari tartalékjának, Antonio Giovinazzinak ad lehetőséget.

Utóbbi nem számít bele a fiatal pilótákra vonatkozó kvótába, és a hírek szerint nem is egy esetleges jövő évi szerződés miatt próbálják ki az olaszt, hanem csupán a Ferrari kérésének tesznek eleget, a maranellóiak ugyanis szeretnék, ha Giovinazzi megismerkedne egy 2022-es autóval a valóságban is, hogy jobb visszajelzéseket tudjon adni a maranellói szimulátorban.

Ami pedig a németek folyamatos jelenlétét illeti, az sem zárható ki, hogy jövőre egyáltalán nem lesz német pilóta a mezőnyben, hiszen Vettel az év végén visszavonul, Schumacher alatt pedig erősen inog a Haas ülése, és nem lenne meglepő, ha nem találna magának helyet jövőre.

Annak tükrében, hogy a 2010-es szezon utolsó néhány versenyén olyan is előfordult, hogy hét német versenyző sorakozott fel a rajtrácsra, mindenképpen igen szomorú lenne a német autósportra nézve, ha az 1991-es Magyar Nagydíj óta először nem képviselnék magukat a mezőnyben. Ráadásul az utóbbi 28 évben csak négy olyan szezont rendeztek, amikor nemhogy német pilóta, de német világbajnok is a száguldó cirkusz tagja volt.

Vettel és Schumacher a mai második szabadedzésen természetesen újra autóba ül, és a hétvége hátralevő részében már nem is adja át másnak a kormányt.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss