2024. április 19. 10:20

KezdőlapF1Büntetéshegyek az időmérőre, jelentősen nőttek Leclerc esélyei

Büntetéshegyek az időmérőre, jelentősen nőttek Leclerc esélyei

-

A Belga Nagydíj után Monzában is büntetések kuszálják majd össze a rajtrácsot, aminek a legjobban Charles Leclerc és George Russell örülhet, hiszen alighanem ők ketten vívnak majd meg a pole pozícióért. 

Az már az Olasz Nagydíj hétvégéjének kezdete előtt biztossá vált, hogy Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is hátrasorolásos büntetést kap erőforráselemek cseréje miatt, de időközben szép lassan csatlakoztak hozzájuk még néhányan. Ugyanakkor nem mindenkinek kell a hétszeres világbajnokhoz hasonlóan a mezőny végére visszamennie.

Mivel Hamiltonnál teljes erőforráscserét hajt végre a Mercedes, nála nem volt kérdés, hogy a mezőny végére kerül, és csak akkor mozdulhat el onnan, ha valaki még ugyanilyen büntetést kap, és megelőzi őt az időmérőn. Erre végül lesz lehetősége, ugyanis Carlos Sainz és Cunoda Juki is automatikusan megy hátra a rajtrács végére.

A Ferrari spanyol versenyzőjénél új akkumulátort, MGU-K-t, váltót és vezérlőelektronikát szereltek az autóba, Cunoda pedig eleve 10 helyes hátrasorolást cipelt magával, mivel Zandvoortban megkapta szezonbeli ötödik figyelmeztetését, ezért az Alpha Tauri úgy döntött, hogy kicserélik az erőforrását (mindenből újat kap). Ehhez jött még hozzá tegnap három hely, amiért a második edzésen nem lassított a Mick Schumacher félreállt autója miatt lengetett sárga zászlónál. Ezért két büntetőpontot is kapott.

Max Verstappen, Red Bull, Olasz Nagydíj
Verstappen ismét új motort kap Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Csak” 15 hellyel kell hátrébb mennie majd Valtteri Bottasnak, aki új belső égésű motorral, turbóval és MGU-H-val köröz Monzában. A finn bármit is tesz, mindenképpen Hamilton, Sainz és Cunoda elől rajtol, és mivel a két Red Bullt semmiképpen sem előzheti meg, hacsak nem kap még valaki 15 helyes hátrasorolást, okafogyottá vált a részvétele az időmérőn.

Sergio Pérezt ugyanis idei negyedik V6-osának felhasználásáért tíz hellyel, míg Max Verstappent ötödik belső égésű motorjának beszereléséért öt hellyel sorolják hátra, azaz ők mindenképpen Bottas elől fognak rajtolni. Noha a címvédő Spában kapott új motort, a Red Bull stratégiai okokból úgy döntött, hogy az Olasz Nagydíjon még egyet elérhetővé tesz számára a szezon további részére, mert az elkövetkező helyszíneken egyaránt nehezebb előzni, mint Monzában.

Verstappen tehát legjobb esetben is a hatodik helyről kezdheti meg az Olasz Nagydíjat, a pole pozícióért pedig a három topcsapat hat autója közül csak kettő, Charles Leclerc és George Russell lesz versenyben, ami nagy esélyt kínál a monacóinak, hogy 2019 után ismét megszerezze az első rajtkockát a Ferrari hazai versenyén.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:FIA

Friss