2024. április 26. 03:22

KezdőlapF1Leclerc lassabb volt Verstappennél, de dörzsölheti a tenyerét az időmérőre

Leclerc lassabb volt Verstappennél, de dörzsölheti a tenyerét az időmérőre

-

Max Verstappen volt a leggyorsabb az Olasz Nagydíj harmadik szabadedzésén, de Charles Leclerc várhatja a legjobb helyzetből a monzai kvalifikációt.

Álmoskásan, de legalább verőfényes napsütésben, közel 26 fokos levegő és 40 fokos pályahőmérséklet mellett indult az Olasz Nagydíj harmadik szabadedzése, amelynek első tíz perce után még csak három pilótának volt mért köre. Sergio Pérez állt az élen közepes gumin elért 1:22.148-as idejével a lágy gumin 1:24.244-et autózó Valtteri Bottas és a keményeken 1:24.279 alatt körbeérő Cunoda Juki előtt.

Hozzájuk csatlakozott Max Verstappen, akit az első körében feltartott George Russell, amitől Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke és a holland pilóta sem volt kimondottan boldog. Vélhetően kicsit kisimult az arcuk, amikor a címvédő második mért körében 1:21.872-t repesztett a közepes keveréken, és átvette a vezetést.

Hát még akkor, amikor azt látták, hogy a két Ferrari 6, illetve 8 tizedes hátrányban sorol be a harmadik és a negyedik helyre, miközben a két Mercedes megtankolt autóval kezdett. És ha már az imént feltartásról írtunk, Sainznak is sikerült összehoznia egyet, ő Valtteri Bottas elé parkolt be az első kanyar féktávján, a finn pilóta pedig csak füstölős fékezéssel és kitérő manőverrel tudta őt elkerülni.

A Ferrari edzése ráadásul nemcsak a tempóhiány, hanem Sainz kényszerű bokszba hívása miatt sem kezdődött jól, a spanyol pilótát az üzemanyagrendszerrel kapcsolatos probléma miatt ugyanis a garázsba kellett rendelni. De legalább ezalatt Leclerc 1:21.944-el átvette a vezetést, hogy Verstappen 1:21.872-vel rögtön vissza is szerezze azt tőle.

Az időmérő-szimulációs körök rohama kevesebb mint 20 perccel az edzés vége előtt kezdődött meg, Sainz pedig nem sokkal később 25 ezredre zárkózott Verstapppenre a friss lágy gumikon, de megdönteni nem tudta a holland idejét. Leclerc hibázott a második sikánban, így ő elsőre nem javított, Alonso, Norris. Russell és Hamilton viszont igen, és ebben a sorrendben sorolt be Pérez mögé, az ötödik helytől lefele.

Leclerc ezután elment egy újabb körre, és megelőzte Sainzot, de az időközben 1:21.252-re javító Verstappennel nem tudott mit kezdeni: 3 és fél tizedet kapott a Red Bulltól.

Az edzés végére – egészen pontosan az utolsó 9 percre – Mick Schumacher is megérkezett, akinek az autója a tegnapi nap után ismét rakoncátlankodott. Ezúttal a kuplungjával volt gond, ami miatt az edzés nagy részét szereléssel töltötte a csapat, és a német végül csak 7 kört tudott megtenni, ám így is 2 tizeden belül volt a 16 körig jutó csapattársával szemben.

A mezőny második feléből érdemes még kiemelni Nyck de Vries-t, aki a vakbélgyulladással küzdő Alex Albon helyére ugrott be a Williamshez, és vezeti majd a grove-i istálló autóját az időmérőn és a versenyen is. A 27 esztendős holland kevesebb mint egy tizeddel maradt el Nicholas Latifitől és közvetlenül mögötte, a 14. helyen végzett, ami dicséretes azt tekintve, hogy legutóbb a májusi Spanyol Nagydíj első szabadedzésén vezette a Williams-t.

Az élen a hajrában már nem történt változás, azaz Verstappen zárt az első helyen több mint 3 tizedes előnnyel Leclerc előtt, de mivel 5 hellyel hátrébb fogják sorolni az időmérőn, a monacói bizakodhat a pole megszerzésében. Különösen úgy, hogy a 3. helyen végző Pérez, és a 4. helyet megszerző csapattársa is erre a sorsra jut majd, a leggyorsabb, nem büntetést cipelő versenyző az 5. helyen záró Fernando Alonso személyében pedig 7 tizedmásodpercre volt tőle.

A két Mercedes második szabadedzésen kezdődött vesszőfutása továbbra is folyatódott, Russell csak a 7., Hamilton csak a 10. lett.

Az Olasz Nagydíj harmadik szabadedzésének végeredménye

Friss