2024. április 25. 05:51

KezdőlapF1Újabb büntetések a monzai időmérő előtt - már 9 pilóta érintett

Újabb büntetések a monzai időmérő előtt – már 9 pilóta érintett

-

Újabb három pilóta csatlakozott az eddig hátrasorolásos büntetést kapó hat versenyzőhöz az Olasz Nagydíjon, így a mezőny közel vele büntetéssel vág majd neki az időmérő edzésnek.

Max Verstappen, Sergio Pérez, Carlos Sainz, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Cunoda Juki. Ezeknek a versenyzőknek volt biztos a rajtrácsbüntetése az Olasz Nagydíj harmadik szabadedzése előtt, de a harmadik monzai gyakorláson újabb pilóták csatlakoztak hozzájuk, kilencre növelve a magyar idő szerint 16 órakor kezdődő kvalifikáció után büntetést kapók számát.

Az új nevek: Esteban Ocon, Mick Schumacher és Kevin Magnussen, akik közül az Alpine versenyzőjét öt, a két Haas-pilótát pedig 15-15 hellyel sorolják hátrébb. Hogy melyik versenyző hány helyet kap, azt az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Pilóta Csapat Kicserélt elem Büntetés
Max Verstappen Red Bull belső égésű motor 5 rajthely
Esteban Ocon Alpine belső égésű motor 5 rajthely
Sergio Perez Red Bull belső égésű motor (első csere) 10 rajthely
Valtteri Bottas Alfa Romeo belső égésú motor, turbó, MGU-H 15 rajthely
Kevin Magnussen Haas belső égésú motor, turbó, MGU-H 15 rajthely
Mick Schumacher Haas belső égésú motor, váltó 15 rajthely
Carlos Sainz Ferrari váltó, MGU-K, vezérlőelektronika, akkumulátor Rajtrács vége
Lewis Hamilton Mercedes teljes erőforráscsere Rajtrács vége
Yuki Tsunoda AlphaTauri teljes erőforráscsere, plusz egyéb büntetések Rajtrács vége

 

A büntetések azt fogják eredményezni, hogy a pole pozíció megszerzésére elméletben 11 pilótának marad esélye, a büntetést cipelők egy részének pedig csak a velük megegyező mértékben büntetett pilótát kell legyőzniük. Így már biztos, hogy Sainz, Hamilton és Cunoda között dől el a 18. és a 20. rajtkocka közötti három hely, míg Bottas, Schumacher és Magnussen a 15. és a 17. pozíciókon osztozik majd attól függően, hogy melyikük ér el jobb időt, miután az igen valószínűtlennek tűnik, hogy bármelyikük képes lesz az első helyen végezni.

A maradék három versenyzőnek viszont már ennél nagyobb téttel bír az időmérő, hiszen ők megelőzhetnek nem büntetett pilótát is, ha elegendő számú hellyel végeznek előtte.

Friss