2024. április 25. 19:09

KezdőlapF1A Red Bull attól tart, hogy megismétlődik, ami a 2021-es Olasz Nagydíjon...

A Red Bull attól tart, hogy megismétlődik, ami a 2021-es Olasz Nagydíjon történt?

-

Max Verstappen úgy véli, hogy a hetedik helyről rajtolva is jó esélye lehet az Olasz Nagydíj megnyerésére, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója viszont óvatosságra inti pilótáját.

Büntetése után a hetedik helyről kezdheti meg az Olasz Nagydíjat a pontversenyben vezető Max Verstappen, ám így is arra számít, hogy Charles Leclerc-rel fog csatázni a futamgyőzelemért. Mindezt úgy, hogy a Red Bull nagyobb leszorítóerős beállításra szavazott, tehát nem az övék lesz a leggyorsabb autó az egyenesekben.

„Néhány másik autóval összehasonlítva még így is nagyon jó a csúcssebességünk. Csak a Ferrari gyorsabbak nálunk egy kicsit” – nyilatkozta az FIA időmérő utáni sajtótájékoztatóján. A telemetria viszont megmutatja, hogy ez csak zárt DRS mellett van így, hiszen a legjobb körében a Ferrari és a Red Bull ugyanolyan csúcssebességet ért el a célegyenes végén, nyitott DRS-el.

Verstappen pedig nem tart attól, hogy a nagyobb leszorítóerős beállítás hátráltatná őt, sőt, a Red Bullnak vélhetően emiatt jobb lesz a gumikezelése, ami az ő malmára hajthatja a vizet. „Arra számítok, hogy át tudom verekedni magam a mezőnyön, és amint közel kerülök Charles-hoz, kezdődhet a csata. Arra kell támaszkodnunk, hogy a kanyarokban jó az egyensúlyunk. Nyilván azt választottuk, hogy néhány másik autóhoz képest nagyobb leszorítóerővel megyünk, de nem érződött rossznak, ezen a pályán pedig az időmérő és a verseny között mindig lehet eltérés. A pénteki szabadedzésen igazán jók voltak a megtankolt autós etapjaim, és amit a többiekéből láttam, az alapján jól állunk. Csak gyorsan át kell jutnom a közöttünk levő autókon, és akkor jó esélyünk lesz [a győzelemre].”

Max Verstappen, Red Bull, Olasz Nagydíj
A gumikezelés lehet a Red Bull erőssége a versenyen Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool

Verstappen azonban nem fog fejjel rontani a falnak, ha utoléri a monacóit, legalábbis, amennyiben hallgat Helmut Markóra. A Red Bull tanácsadója ugyanis az ORF-nek azt nyilatkozta, hogy a holland pilóta a bajnoki címet fogja szem előtt tartani. „Természetesen majd meglátjuk, hogy tudjuk-e támadni Leclerc-t, de nem fogunk kockáztatni. Ha nem tudjuk kockázatmentesen megelőzni, akkor tartjuk a pozíciónkat, és megelégszünk a második hellyel” – szögezte le.

Ez alapján a Red Bullnak vélhetően élénken élnek még az emlékezetében a tavalyi Olasz Nagydíjon történtek, amikor Verstappen szintén a pontverseny éllovasaként érkezett Monzába, majd a versenyen összeakadt Lewis Hamiltonnal, és mindketten kiestek. Mivel egy-egy ilyen szituációban sosem tudni előre, hogy mi lesz a végkimenetel, és ezúttal Verstappen lehet abban a helyzetben, amiben tavaly Hamilton – azaz ő támadhat a gyorsabb autóban –, nem lesz érdemes egy ütközést kockáztatnia, hiszen, amennyiben ő húzza a rövidebbet, 25 vagy akár 26 pontot is bukhat Leclerc-rel szemben.

Forrás:FIA, ORF

Friss