2024. április 25. 16:36

KezdőlapF1Egyre kisebb az esélye a Mercedesnek a győzelemre?

Egyre kisebb az esélye a Mercedesnek a győzelemre?

-

Túl erős a Red Bull Lewis Hamilton szerint ahhoz, hogy erőből nyerjenek az idén, Toto Wolff viszont bizakodó.

Azok után, hogy a Holland Nagydíjon minden korábbinál közelebb kerültek első 2022-es győzelmükhöz, a Mercedes az Olasz Nagydíjon ismét tisztes távolból figyelte a Ferrarit és a Red Bullt. Mivel Lewis Hamiltonnál kénytelenek voltak erőforrást cserélni, a hétszeres világbajnok eleve nem reménykedhetett abban, hogy megszorongatja Max Verstappent és Charles Leclerc-t, de ez George Russellnek sem jött össze, sőt, ha nincs a verseny végi biztonsági autós fázis, lehet, hogy a fiatalabbik brit még a dobogóról is lecsúszik, mert a szintén hátulról előretörő Carlos Sainz elkapja.

Ez, illetve a Red Bull utóbbi versenyeken látott domináns formája felveti a kérdést, hogy lehet-e esélye az idén nyerni a Mercedesnek. Lewis Hamilton szerint igen, de ehhez szerencse is kelleni fog.

„Realistának kell lennünk, mert a Red Bull szinte verhetetlen – nyilatkozta a 37 esztendős pilóta az Autosportnak. – Jócskán van mit tenni, hogy legyőzzük azt az autót, mert teljesítmény szempontjából teljes mértékben mindenki előtt járnak. Nem értük utol őket, és nem érkeznek fejlesztéseink, hogy megelőzzük őket, ezért némi szerencsére lesz szükségünk. Nem lehetetlen, mert potenciálisan megverhettük volna őket Budapesten, de [Verstappen] általában zavartalanul autózik az élen, ezért soha nem látjuk a valós tempójukat. Úgyhogy meglátjuk.”

Lewis Hamilton, Mercedes, Max Verstappen, Red Bull, Holland Nagydíj
Hollandiában megszorongatták a Red Bullt, de végül Verstappen nyert Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

Toto Wolff a Mercedes monzai 3. és 5. helyével a lehetőségekhez mérten elégedett, főleg úgy, hogy előzetesen rosszabbra számítottak. „Igen, ez volt a lehető legjobb végkifejlet. Biztató volt látni, hogy a verseny elején George viszonylag jól tartotta magát. A frusztrálóbb az, hogy nincs egy olyan autó alatta, amivel képes a győzelmekért harcolni, és elég messze vagyunk. Ez a realitás. A szimulációk során Monza nem ígérkezett valami nagyszerűnek a számunkra, ezért remélem, hogy a következő futamokon jobbak lehetünk, és harcolhatunk az elöl levő srácokkal.”

„Ami Lewis-t illeti, jó volt látni, hogy amint átverekedte magát a forgalmon, jó tempót autózott, és tökéletes futamot teljesített. Szerintem minden esetben az ötödik helyen végzett volna, akkor is, ha nincs a biztonsági autó. Úgyhogy ennek örülök. Ez volt a legtöbb, amit elérhettünk, de ez még mindig nem elég jó.”

Wolff talán mintha kicsit bizakodóbb lenne, hogy megnyerhetik a hátralevő hat verseny valamelyikét. „Szerintem elképesztő lenne, ha erőből nyernénk egy versenyt, mások hátrasorolásos büntetése nélkül. Ha Spa után kérdeztek volna, azt mondtam volna, hogy ez lehetetlen, de Zandvoortban majdnem nyertünk, és Monzában is jók voltunk. Ennek kell a célnak lennie. Nem akarjuk győzelem nélkül zárni az évet, még ha a vitorláinkat már abszolút 2023 irányába állítottuk. Az embereink miatt szép lenne nyerni egy ilyen nehéz szezonban.”

Erre akár már Szingapúrban lehet esélyük, az osztrák üzletember ugyanakkor azért nem akar előre inni a medve bőrére. „Annak a pályának feküdnie kell az autónak, a huplik viszont nem fekszenek. A szimulációk alapján a jobb pályáink közé kell tartoznia, de próbálok óvatos maradni a jóslatokkal kapcsolatban.”

Forrás:Autosport

Friss