2024. április 26. 16:03

KezdőlapF1Váratlan fordulat az F1-es pilótapiacon: lemondott amerikai sztárjáról a Red Bull

Váratlan fordulat az F1-es pilótapiacon: lemondott amerikai sztárjáról a Red Bull

-

A Motorsport-Magazin.com értesülései szerint változott a helyzet a Forma-1-es pilótapiacon, méghozzá igen jelentős mértékben. A német szaklap úgy tudja, hogy a Red Bull feladta az IndyCarban versenyző Colton Herta megszerzéséért folytatott küzdelmet.

Úgy néz ki, Colton Herta nem lesz ott a 2023-as Forma-1-es rajtrácson, a Motorsport-Magazin.com szerint Helmut Marko ugyanis nem kíván tovább szélmalomharcot vívni a hétszeres IndyCar-győztes leigazolásáért. A sokak szerint csak a figyelmet a Red Bull-Porsche együttműködés dugába dőléséről elterelni szándékozó Herta-ügylet végét alighanem az FIA ellenállása jelenthette, a Nemzetközi Automobil Szövetség ugyanis vonakodott kivételt adni a 22 esztendős versenyzőnek a szuperlicenc-szabály alól.

Ahhoz, hogy valaki az F1-ben versenyezzen, 40 pontra van szüksége, Hertának pedig csak 32 egysége van az utóbbi három szezon alapján. Noha Marko többször kikelt a rendszer ellen, ami szerinte úgy rossz, ahogy van, több csapatfőnök is jelezte: nem szívesen látná, hogy az amerikai pilóta engedményeket kap. Hogy valahogy mégis meggyőzzék az FIA-t, a Red Bull megegyezett az Alpine-nal, hogy Herta is autóba ülhet a tavalyi versenygéppel a jövő héten, a Hungaroringen rendezett teszten, ám a német szaklap szerint az energiaitalosoknak elfogyott a türelme, ezért Herta mégsem utazik Budapestre.

Emellett arról is beszámoltak, hogy Michael Andretti kedvezőbb ajánlatot tett a csapatában versenyző honfitársának, aki így jövőre még biztosan marad az IndyCarban.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy jövőre marad a Pierre Gasly-Cunoda Juki felállás az Alpha Taurinál. Noha korábban Horner és Marko is megerősítette, hogy csak akkor engedik el az Alpine-hoz Gasly-t, ha sikerül leigazolniuk Hertát, a Motorsport-Magazin szerint egy újabb, a Red Bull utánpótlásán kívüli név is felmerült Gasly helyére. Hogy pontosan ki, azt a Red Bull nem kívánta kommentálni.

Az Alpine hungaroringi tesztje így minden bizonnyal háromszereplős lesz, azaz Jack Doohan, a franciák F2-es juniorja, illetve Nyck de Vries, valamint Antonio Giovinazzi ülhet majd rajta autóba.

Friss