2024. április 26. 01:52

KezdőlapF1Räikkönen szétzúzta saját ajtaját, majd hajvágóval állt bosszút az őt kékre festő...

Räikkönen szétzúzta saját ajtaját, majd hajvágóval állt bosszút az őt kékre festő szerelőjén

-

Marc Priestley, a McLaren volt szerelője a PitStop Podcast legutóbbi részében idézte fel, hogy mit kapott Kimi Räikkönentől, amiért a 2006-os Brazil Nagydíjon kékre festette az utolsó mclarenes versenyét teljesítő finnt.

Öt évvel ezelőtt hatalmas sikert aratott Marc Priestley-nek, a McLaren volt szerelőjének „The Mechanic” című könyve, amelyben az Elvisnek becézett Priestley többek között Kimi Räikkönenről is elképesztő történeteket osztott meg. Az egyik ilyen sztoriban felidézte, hogy miként viccelte meg a finn versenyzőt annak utolsó mclarenes versenyén, a 2006-os Brazil Nagydíjon.

A történet lényege az, hogy a wokingiaknál hagyomány volt a csapattól távozókat kékre festeni az utolsó versenyükön egy speciális, vízben oldódó festékkel, amelyet a hűtőfolyadékba tettek, hogy ezáltal könnyebben észrevegyék az esetleges szivárgásokat. Priestley elmondása alapján az anyagból egy gyűszűnyi is elég ahhoz, hogy kékre fessen egy úszómedencényi vizet, és ha valakire rákerült egy kicsi, majd lelocsolták vízzel, „hupikék törpike” lett belőle.

A szerelő Räikkönennel is ezt tervezte a 2006-os Brazil Nagydíjon, és sikerült is a finn pilóta kesztyűibe tennie az anyagot a rajtrácson, majd végigimádkozta a versenyt, hogy Räikkönen ne álljon dobogóra, és ne lássa az egész világ a kék kezeit. Végül teljesült a kívánsága, hiszen a mezőny végéről felzárkózó Michael Schumacher a hajrában megelőzte utódját, viszont így is kisebb botrány lett a dologból, hiszen Räikkönennel a futam után Ron Dennistől és Dennis feleségétől kezdve a Mercedes vezérkarán át mindenki kezet fogott, és természetesen mindenkinek kék lett a keze. 

Brazil Nagydíj, 2006, parc fermé
Räikkönen a 2006-os Brazil Nagydíj után a parc fermében, amint épp készül levenni a kesztyűjét Fotó: Daimler Global MediaSite

Dave Ryan, a McLaren sportigazgatója szerint Priestley ötlete „borzasztó volt, jól kivitelezve, abszolút briliáns eredménnyel”, de azért kapott érte egy utolsó írásbeli figyelmeztetést. Akitől viszont igazán tartania kellett a szerelőnek, az nem Ryan, hanem Räikkönen, aki már ekkor a bosszúra készült.

Hogy végül mit kapott a “törppapásításért”, azt Priestley a PitStop Podcast napokban megjelent legújabb epizódjában mesélte el. „Bejött a garázsba, rám nézett, és azt mondta, »Te kiba..ott seggfej!« Kimi az örökkévalóságig dörzsölte a tenyerét, nagyon mérges volt, de azt mondta, „Ezt vissza fogod kapni, te rohadék!«”

Mivel az évek során Räikkönen szoros barátságba került a szerelőivel, és a szerelők, illetve az ő barátaik is Räikkönen baráti társaságával, Priestley-nek nem kellett sokat várnia rá, hogy visszakapja a kölcsönt: „Az utolsó verseny utáni héten elutaztunk Finnországba a házához lerészegedni, ahogyan azt minden évben tettük. Odaértünk, az első este ott volt az összes haverja, a mi haverjaink, összeültünk és elkezdtünk inni. Hajnali kettőkor pedig már annyira fáradt voltam, de arra gondoltam, hogy nem mehetek elsőnek aludni, mert próbálkozni fog valamivel, hogy törlesszen. Végül azonban úgy voltam vele: kizárt dolog, hogy ébren tudok maradni, úgyhogy felmentem a szobámba.”

„Tartsuk észben, hogy ez az ő háza, amiben adott egy szobát. Szóval bementem a szobámba, és arra gondoltam, hogy biztos, ami biztos, teszek egy széket a kilincs alá. Valószínűleg azon nyomban elaludhattam, majd talán úgy húsz perccel később az ajtó egyszer csak lerepült a zsanérjairól, és szó szerint darabokra hullott, Kimi és a haverjai pedig berontottak. Én küzdöttem az ágyban fekve, de a haverjai lefogtak, ő pedig egy hajnyíróval középen a homlokomtól hátrafelé végignyírta a vállig érő hajamat, mintha egy fordított Mohawk-ot csinálna. És, ami ennél is rosszabb, hogy ezután elvágta a hajnyíró zsinórját, majd kidobta azt az ablakon, bele egy öt láb mély hótorlaszba. Úgyhogy, a hajnyírónak annyi volt, és még csak az egyhetes ott tartózkodásunk első napjánál jártunk, én pedig nem tehettem semmit azon kívül, hogy amennyire tudtam, átfésültem a hajamat egyik oldalról a másikra a hét hátralevő részében.”

Priestley és a McLaren többi szerelője tulajdonképpen végigbulizták a 2010-es évek elejét Räikkönennel, a volt szerelő könyve jó néhány ilyen buliról lerántja a leplet, de Priestley a podcastban elmondta, vannak azért olyan történetek, amiket nem oszthat meg a nyilvánossággal.

„A pályán kívül [Räikkönen] egy partiállat volt. Egy srác, aki az álmait élte, aki dollármilliomos, és azt csinálhat, amit csak akar. Ő pedig azt is csinált, és minket is vitt magával. Van néhány elképesztő történetem, amik közül néhányat soha nem mesélhetek el” – mondta mosolyogva.

Friss