2024. április 26. 15:32

KezdőlapF1Alonso nemsokára megdönti Räikkönen rekordját, de ennél jóval tovább juthat

Alonso nemsokára megdönti Räikkönen rekordját, de ennél jóval tovább juthat

-

Egyedüli csúcstartó lesz nemsokára a nagydíjrajtok számában Fernando Alonso, de két éven belül már a 400 Forma-1-es rajt is összejöhet neki.

Fernando Alonso a Szingapúri Nagydíjon várhatóan megdönti Kimi Räikkönen rekordját a nagydíjrajtok számában, és 350. indulásával egyedüli csúcstartóvá válik. Az Aston Martinnal a Magyar Nagydíj után hosszú távú szerződést aláíró spanyol pilóta úgy érzi, 400 fölé is simán el fog jutni.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Forma-1-ben 1977 és 1993 Riccardo Patrese 256 nagydíjrajtos rekordját soha senki nem fogja megdönteni, hiszen akkoriban már az is hatalmas szónak számított, ha valaki elérte a 200-at. Azóta viszont már nyolcan is túlszárnyalták az olaszt, részben a megnőtt futamszámnak, részben pedig annak köszönhetően, hogy egyre jobban kitolódik a pilóták pályafutása.

Fernando Alonso, Alpine, Olasz Nagydíj
Alonsónak az idei Olasz Nagydíj volt a 349. rajtja Fotó: Alpine

Az élen jelenleg Fernando Alonso és Kimi Räikkönen áll holtversenyben 349-349 rajttal, a jövő heti Szingapúri Nagydíjon azonban a kétszeres világbajnok – hacsak nem jön közbe valami – egyedüli csúcstartóvá válik. Az egykori riválisok azonban nem csak ebben a mutatóban, hanem az idei Olasz Nagydíj óta a kiesések számában is egálban vannak, mivel mindketten 72 alkalommal nem fejezték be a versenyt.

„Tisztában vagyok a rajtok számával, mert minden héten elismételjük, de nem túlzottan izgat. Örülök, hogy ennyi éve vagyok a Forma-1-ben, és lesz még kettő, vagy akármennyi. Biztosan el fogom érni a 400 rajtot, ami nagy szám. Ez megmutatja a sportág iránti szenvedélyemet, és a fegyelmezettségemet, hogy a legmagasabb szinten teljesítsek. Mert, ha nem teljesítesz, az biztos, hogy nem adnak neked a csapatok 400 versenyen lehetőséget” – nyilatkozta a 41 éves veterán az Olasz Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján.

Hogy mennyi ideig lehet még a mezőny tagja a kétszeres világbajnok, az rajta és az Aston Martinon múlik, de a 2024-es szezon végéig szinte biztos, hogy láthatjuk a silverstone-i istálló színeiben.

Kimi Räikkönen, Alfa Romeo, Abu-dzabi Nagydíj, 2021
Räikkönen pályafutása utolsó F1-es verseny előtt Fotó: Antonin Vincent / DPPI

Alonso egyébként már túllehetne a 400. nagydíján, hiszen Räikkönenhez hasonlóan a 2001-es Ausztrál Nagydíjon mutatkozott be, viszont minardis debütáló szezonja után rögtön kihagyott egy évet, és a 2002-es idényt a Renault tesztpilótájaként töltötte, hogy aztán 2003-ra versenyzővé léptessék őt elő az enstone-iak. Ehhez jött aztán hozzá a 2019-es és 2020-as év, amelyekben Alonso az F1-en kívül versenyzett, mielőtt 2021-ben az Alpine-nal visszatért. Vele ellentétben Räikkönen viszont nem jutott volna el 400-ig akkor sem, ha 2009-ben nem megy el ralizni, hiszen a 2010-es és 2011-es szezonnal együtt is „csak” 387 indulása lenne.

Akinek a jelenlegi mezőnyből a legnagyobb esélye van belátható időn belül hasonló magasságokba jutni, az Lewis Hamilton, hiszen az aktív pilóták között Alonsót leszámítva egyedül neki van már több mint 300 rajtja (304), és a következő másfél hónapban megelőzheti a 306-306 versennyel álló Michael Schumachert és Jenson Buttont, hogy feljöjjön az örökranglista negyedik helyére.

Lewis Hamilton, Mercedes, Holland Nagydíj
Vajon Hamilton is eljuthat 400-ig? Fotó: Steve Etherington/Mercedes

A szezon végére pedig még egy valaki kerülhet be a 300-asok klubjába. Ő nem más, mint Sebastian Vettel, akinek az összes hátralevő futamon el kell indulnia ahhoz, hogy pontosan 300 F1-es nagydíjrajttal a háta mögött akassza szögre a sisakját.

Forrás:FIA

Friss