2024. március 29. 15:26

KezdőlapF1Drasztikus lépésre szánhatja el magát az Alpine

Drasztikus lépésre szánhatja el magát az Alpine

-

Akadémiájuk bezárását sem tartja elképzelhetetlennek az Alpine főnöke, miután Oscar Piastri esete szerinte megmutatta, hogy újabban jobban megéri nem fiatal pilóták kinevelésébe, hanem a „levadászásukba” fektetni.

Laurent Rossi, az Alpine vezérigazgatója továbbra is kitart amellett, hogy Oscar Piastri lojalitásának hiánya vezetett oda, hogy elveszítették az utóbbi évek egyik legnagyobb tehetségének tartott ausztrál pilótát, miközben ők mindent megtettek azért, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsák a fejlődéséhez, és bejuttassák őt az F1-be.

A történteknek pedig hosszú távú hatásai is lehetnek mind az Alpine, mind más csapatok versenyzői akadémiájára nézve, hiszen ezentúl könnyen lehet, hogy az egyes gyártók kétszer is meggondolják majd, hogy fektessenek-e az adott fiatalba. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke már korábban is kiállt a franciák mellett, és elmondta, hogy ez az ügy őket is arra sarkallja majd, hogy nagyobb körültekintéssel járjanak el a juniorjaik szerződésével.

Oscar Piastri, Alpine
A Piastri-sagának messzire mutató következményei is lehetnek Fotó: Alpine

„Sokat elmond, amikor még Toto is azt mondja, hogy nagyon másként fognak hozzáállni a szerződéseikhez. Nyilván is így fogunk tenni. Mi égettük meg magunkat a többiek helyett” – jelentette ki Rossi, aki szerint ez az eset a fiatal pilóták piacára is kihatással lehet, és elijesztheti az abba invesztáló befektetőket. Emiatt a 2020 óta Renault/Alpine támogatott Piastri elvesztését követően komolyan felmerült a franciákban, hogy megszüntetik az akadémiájukat.

„Ha úgy döntesz, hogy minden évben spórolsz azzal, hogy versenyzőkbe invesztálsz, majd egyszerűen levadászod őket a megspórolt pénzeddel, az más ajánlatot teremt. Ennélfogva nem vagyok biztos benne, hogy folytatni akarom ezen versenyzők felkészítését, vagy be kell biztosítanom a helyüket egy olyan szerződéssel, ami nem biztos, hogy vonzó a számukra. Miként oldhatnám ezt meg?” – tette fel a kérdést a vezérigazgató.

„Igazán gondolkozunk azon, hogy legyenek-e további junior pilótáink a jelenleg is a programban szereplő versenyzők után, akikkel tiszteletben tartjuk a kötelezettségeinket, mert több éves terveink vannak velük. De miért legyenek újabbak? Ugyanakkor ez az egész a történelmünk és a motorsport történelmének része. Az egész abból áll, hogy részvényesek, többnyire gyártók, pilótaprogramokat hoznak létre. Akarunk változtatni ezen? Túl veszélyessé vált mindez? Ez precedenst teremt?”

Oscar Piastri, Alpine, teszt, 2022, Abu-Dzabi
Piastri tesztkilométerek ezreit tehette meg a tavalyi autóval Fotó: Mark Sutton / LAT Images

„Ez az egyik értékünk is. Hiszünk abban, hogy a saját értékrendünk mentén foglalkozzunk fiatal tehetségekkel, hogy amikor a csúcsra érnek, nagyon jól illeszkedjenek a csapatunkba, és olyan legyen a hozzáállásuk és az értékeik, amit szeretünk. Úgyhogy ez nehéz kérdés. Úgy érezzük, hogy valamennyire igazol minket az, hogy a paddockban a legtöbb ember hasonlóan érez. Mindez nem jó a sportnak, mert a mi kis sebünkön túl itt az Alpine-nál szerintem a sport is sebzetté vált egy kicsit.”

Az Alpine-nak eddig egy juniorja jutott el a Forma-1-ig az idei szezonban az Alfa Romeóval debütáló Csou Kuan-jü személyében, miközben jelenleg két-két támogatottja versenyez az F2-ben és az F3-ban. Az előbbiben a Fernando Alonso megüresedő ülésére is esélyesnek tartott Jack Doohan, illetve Olli Caldwell vitézkedik, míg az F3-ban a bajnoki címet Monzában megnyerő Victor Martins, valamint Caio Collett képviseli a franciák akadémiáját.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:The-Race.com

Friss