2024. április 25. 11:18

KezdőlapF1Főnöke elárulta, mennyi esélye van Schumachernek a maradásra

Főnöke elárulta, mennyi esélye van Schumachernek a maradásra

-

Günther Steiner nem teljesen elégedett azzal, amit Mick Schumachertől látott eddig az idei szezonban, de kijelentette, hogy még van lehetősége bizonyítania a németnek.

Noha korábban azt mondta, hogy az Olasz Nagydíj után várható döntés, Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke most már úgy van vele, hogy egyáltalán nincs miért sietniük a jövő évi pilótapárosuk bejelentésével. Azaz, pontosabban annak az eldöntésével, hogy megtartják-e Mick Schumachert, vagy mást igazolnak a helyére.

„Az ember nyomás alá helyezi magát, erre pedig nincs szükségünk, csak magunkra koncentrálunk. Nem igazán van időnyomás, miközben mindenki máson van. Csak rajtunk nincs, és ez egy olyan előny, amit nem hagyunk kihasználatlanul” – nyilatkozta a német RTL-nek az olasz szakember, majd elárulta, hogy inkább „zsigeri döntés” lesz arról határozni, hogy leváltják-e a 23 esztendős németet, és ha igen, kit ültetnek a helyére, mert „ezt nem lehet matematikai módszerekkel kiszámolni.”

A Haas jövő évi ülésével már szóba hozták az amerikai istállóval Monzában az első szabadedzésen részt vevő Antonio Giovinazzit, de a jelenleg az Aston Martinnál tartalékpilótai szerepet betöltő Nico Hülkenberg neve is felmerült, illetve Steiner szavaiból arra lehet következtetni, hogy amennyiben a folytatás mellett dönt, Daniel Ricciardót sem zárnák ki.

A közös bennük az, hogy mindannyian nagyobb tapasztalattal bírnak, mint Schumacher, vagy akár egy újonc. „Mivel tud hozzájárulni egy versenyző a csapat jobbá tételéhez és ahhoz, hogy az élre repítsen minket? Mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni? Egy fiatal versenyző általában nagyobb kockázatot jelent, mert nem tudod, meddig képes fejlődni” – ismertette a szempontjait Steiner.

Günther Steiner, Haas
Rutinosabb pilótára cserélné Schumachert? Fotó: Andy Hone / LAT Images

A Haas csapatfőnöke szerint „a rajongók imádnák”, ha Hülkenberg érkezne, hiszen neki közös múltja van Magnussennel. A német még a Renault pilótájaként akadt ki a dánra a 2017-es Magyar Nagydíjon bemutatott védekezése miatt, a futam után pedig közölte vele, hogy „te vagy a legsportszerűtlenebb pilóta az F1-ben”. Erre Magnussen – az eset nem mellesleg a televíziós kamerák előtt történt – flegmán odavetette versenytársának, hogy „szopd le a golyóimat, haver.”

A két pilóta azóta viszont elásta a csatabárdot, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az idei szezon elején a Sebastian Vettel helyére beugró Hülkenberg ugyanezekkel a szavakkal köszöntötte Magnussent a bahreini tablófotózáson.

Ami Schumacher maradását illeti, Steiner azt mondta, „50-50%” az esély erre, az osztrák Laola1-nek pedig kifejtette, hogy következetesebb teljesítményt vár a némettől. „Továbbra is azt nézzük, hogy mi a legjobb a csapatnak. Hogy csak a technikát, vagy a kvalitásait nézzük egy pilótának? Őszinte leszek, nem tudjuk, hogy Mick marad-e vagy sem. Nagyon jó futama volt Kanadában, Nagy-Britanniában és Ausztriában, de hiányzik belőle a következetesség, gyakrabban kellene erős teljesítményt nyújtania. De nem sietünk a pilótákkal kapcsolatos döntésekkel, és Micknek továbbra is vannak lehetőségei, hogy megmutassa, mire képes.”

Steiner szavai azok tükrében mindenképp különösen hangzanak, hogy bár a szezont valóban gyengén kezdte, és jelentős volt a lemaradása Magnussenhez képest, a mindkettejük által befejezett 11 futamból 7-szer mégis Schumacher végzett előrébb, és egyértelműen látható rajta a folyamatos fejlődés. 

Forrás:RTL

Friss