2024. április 25. 15:17

KezdőlapF1Kis híján sikerült összetörni Jim Clark Lotusát (videó)

Kis híján sikerült összetörni Jim Clark Lotusát (videó)

-

Nagy mentést láthattak azok, akik a Goodwood Revivalon élőben figyelhették, ahogy Clinton McCarthy megússza, hogy újjá kelljen építenie a kétszeres Forma-1-es világbajnok Jim Clark egykori Lotusát.

Az idén sem volt hiány dollármilliókat érő autócsodákból a világ egyik legnagyobb veteránautó-versenyén, a Goodwood Revivalon, amelyen ez alkalommal Graham Hill és a Ferrari volt a középpontban. De ez persze nem jelenti azt, hogy nem versenyzett vagy bemutatózott tucatnyi egyéb versenygép is, legyen szó akár korabeli F1-es, sport, vagy túraautókról.

És amikor versenyzésről beszélünk, azt Goodwood esetében szó szerint értjük, hiszen hiába a felbecsülhetetlen értékű technikák, itt senki sem finomkodik, hanem padlóig nyomja a gázt. Ebben pedig benne van a hibázás, ne adj’ isten az autótörés veszélye is, amit ebben az évben Clinton McCarthy is megtapasztalt, amikor a Richmond and Gordon Trophy-n majdnem összetörte Lotus 18-asát. Neki legyen mondva, a megpördülés után remekül korrigált és végül elkerülte, hogy nekicsapódjon a védőkorlátnak, így folytatni tudta a versenyt.

Ha nem sikerült volna elkerülni a becsapódást, a motorsport-történelem egyik jelentős darabja rongálódott volna meg, a 372-es számú Lotus 18-as kasztni ugyanis az, amellyel a legendás Jim Clark élete első együléses autóban elért győzelmét aratta. A későbbi kétszeres Forma-1-es világbajnok 1960-ban, a Kentish 200-on, Brands Hatch-ben szelte át elsőként a célvonalat ezzel az autóval, amely abban az évben az F1-ben is versenyzett Innes Ireland kezei között. A kocsi a hat eredeti Team Lotus kasztni egyike abból a korszakból, amelyek közül négy – beleértve ezt is – súlyosan megsérült, és teljesen újjá kellett építeni.

A világ egyik legjobb hangú autója is ott volt Goodwoodban

Napestig lehetne sorolni az idei Revivalon részt vett autókülönlegességeket, de ki kell emelni a híres BRM MK1 P15-öst, amely a korábbi években bemutatózott ugyan az eseményen, de a versenyzéshez az idei fesztiválon tért vissza. A V16-os motorral szerelt szörnyeteg ráadásul 70 évvel ezelőtt, az 1952-es Goodwood Trophy-n hármas győzelmet aratott, azaz az első három helyet ez az autó foglalta el José Froilán Gonzalez, Reg Parnell és Ken Wharton révén.

A BRM V16 a 2014-es Goodwood Revivalon. Ekkor még csak bemutatóköröket tett meg

Ez volt a 600 lóerős monstrum utolsó jelentős sikere, miután az F1-ben bevezették az F2-es szabályokat, amelyeknek természetesen nem felelt meg. Különlegessége a V16-os motorja, amely amilyen erős (negyedik fokozatban is képes volt kipörögi a hátsó kerék) és hangos volt, annyira megbízhatatlan is, így világbajnoki pontot csak egyszer, az 1951-es Brit Nagydíjon szerzett.

Sit Stirling Moss és az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangio is versenyzett vele világbajnokságon kívüli versenyeken, és míg előbbi lesajnálóan beszélt róla, addig az argentin sztár úgy vélte, „ez a legjobb Forma-1-es autó, amit valaha építettek”, és „mindössze bizonyos részletein kell javítani.” Fangio elmondta: „Egyetlen autót sem volt még ekkora élmény vezetnem.”

Friss