2024. április 24. 15:51

KezdőlapF1Kitette pilótája szűrét a Williams, de vajon ki lesz az utódja?

Kitette pilótája szűrét a Williams, de vajon ki lesz az utódja?

-

Megtörtént az idei év talán leginkább megjósolható bejelentése a Forma-1-ben: a Williams-istálló közölte, hogy a szezon végén szakít Nicholas Latifivel.

Szerződése év végi lejártával elengedi a Williams Racing Nicholas Latifit, akinek helye régóta veszélyben volt a 2023-as rajtrácson, ám az, hogy Monzában a vakbélgyulladással küzdő Alex Albon helyére beugró Nyck de Vries első nekifutásra legyőzte – ráadásul a kanadaival ellentétben pontot szerzett –, beverte az utolsó szöget is a grove-iakkal harmadik szezonját töltő pilóta koporsójába.

„Szeretném megragadni az alkalmat, hogy mindenkinek, a pályán és a gyárban dolgozóknak egyaránt köszönetet mondjak a Williams Racingnél az utóbbi három évért. Az F1-es debütálásomat a járvány elhalasztotta, de végül Ausztriában útnak indultunk, és bár nem értük el közösen azokat az eredményeket, amelyekben reménykedtünk, ez így is egy fantasztikus utazás volt” – olvashatók Latifi szavai a csapat közleményében.

„Megszerezni az első pontokat tavaly Magyarországon olyan pillanat volt, amit sosem feledek, és az ennél az elkötelezett csapatnál szerzett különleges emlékekkel fogok belevágni a karrierem következő fejezetébe. Tudom, hogy mindegyikünk minden erőfeszítést meg fog tenni a szezon végéig” – zárta sorait a 27 esztendős pilóta.

Nicholas Latifi, Williams, Olasz Nagydíj
Latifi búcsúzik Fotó: Williams Racing

Megköszönte Latifi munkáját Jost Capito, a Williams csapatfőnöke is, aki elmondta, a kanadai versenyző „remek csapatjátékos, akinek kiváló a hozzáállása a munkához és a kollégái felé, és akit szeretnek és tisztelnek a Forma-1-ben.”

„A közös időnk most a végéhez ér, de tudom, hogy minden erőfeszítést meg fog tenni azért, hogy maximalizálja a lehetőségeinket a szezon hátralevő részében. A legjobbakat kívánjuk neki a jövőre nézve, mind a pilótafülkében, mind azon kívül” – zárta sorait a német szakember.

Latifi első idényében nem tudott pontot szerezni, miközben nagyon kikapott akkori csapattársától, George Russelltől. Tavaly hasonló volt a helyzet, ám a Magyar Nagydíjon így is ő volt az, aki több mint két év elteltével először pontot szerzett a Williamsnek. A tavalyi szezonzárón történt, végül a világbajnoki címet befolyásoló balesete után viszont mentálisan nagyon mélyre került az őt ért, teljesen abszurd és minden alapot nélkülöző halálos fenyegetések miatt.

Hogy enélkül hogyan szerepelt volna az idén, azt már sosem tudjuk meg, az viszont tény, hogy a Williamsnél Geogre Russellt váltó Alex Albon azonnal gyorsabb volt nála, és a kanadaival ellentétben több alkalommal is pontot szerzett. Az utolsó lökést Latifi elküldéséhez alighanem az Olasz Nagydíjon történtek adták meg, ahol az Albont helyettesítő, az F1-ben és a Williamsszel is jóval kevesebb tapasztalattal rendelkező Nyck de Vries legyőzte őt az időmérőn, majd pontot szerzett a versenyen, miközben Latifi csak a 15. helyen végzett.

Nicholas Latifi, Williams, Olasz Nagydíj
Többen is pályáznak a kanadai helyére Fotó: Williams Racing

Latifi esélyei a Forma-1-ben maradásra – legalábbis versenyzőként – szinte a nullával egyenlőek, miközben a helyére számos jelölt van. A Williamsnek kézenfekvő választás lenne jövőre Albon mellé ültetni De Vries-t, de a holland újonc iránt az Alpine és az Alpha Tauri is érdeklődik. Szóba jöhet még az Alpine-junior Jack Doohan neve is, akit a francia istálló szívesen látna a Forma-1-ben, de előbb egy másik istállóhoz ültetné be, hogy tapasztalatot gyűjtsön. Nem zárható ki a Williams-junior Logan Sargeant érkezése sem, az esetében azonban még nem borítékolható, hogy lesz elég superlicenc-pontja a bemutatkozáshoz. És végül, de nem utolsó sorban a Haasszal bizonytalan jövőjű Mick Schumacher neve is szóba jöhet, hiszen korábban maga Capito ismerte el, hogy a 23 esztendős német is rajta van a listájukon.

A Williams a közleményében Latifi utódjáról csak annyit mondott, hogy „kellő időben” be fogják jelenteni a személyét.

Friss