2022. december 09. 13:32
KezdőlapF1Andretti úgy készül, mintha zöld utat kapott volna az F1-be való belépésre

Andretti úgy készül, mintha zöld utat kapott volna az F1-be való belépésre

-

- Hirdetés -

Mario Andretti továbbra is kitart azon célja mellett, hogy csapata helyet kapjon az F1-es rajtrácson még akkor is, ha ez a paddockban többeknek nem tetszik.

Az év elején az F1-bajnok Andretti fiával, Michaellel együtt bejelentette, hogy az Andretti csapat 2024-től csatlakozna az F1-es rajtrácshoz. A szezon során azonban az Andretti 11. F1-es csapattá válásának ötlete pesszimista reakciókat váltott ki olyan kulcsszereplőktől, mint a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff, vagy az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali.

- Hirdetés -

Néhány támogatója akad azért a projektnek a rajtrácson, hiszen a McLaren és az Alpine F1 Team vezérigazgatója, Laurent Rossi is jelezték, hogy nem bánnák, ha Andrettiék csatlakoznának a mezőnyhöz.

Tovább folynak az előkészületek

Minden egyes nap dolgozunk ezen a projekten, azzal a szándékkal, hogy 2024-ben ott legyünk a rajtrácson” – mondta Andretti.

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Úgy készülünk, mintha zöld utat kaptunk volna. Michael tehát rajta van az ügyön, és erre számítunk. Természetesen nem adjuk fel. Ez egy nagyon komoly projekt számunkra, és készen állunk a befektetésre.

Őszintén szólva, eddig nyilvánvalóan rendkívül kiábrándító volt a fogadtatásunk. De ugyanakkor mi csak próbálunk előállni azzal, amit kérnek tőlünk, próbálunk mindennek megfelelni – nem tudom, mi mást tehetnénk.

Hosszú távra terveznek

A Forma-1 legutóbbi Concorde-megállapodása 200 millió dolláros nevezési díjat ír elő minden új belépő számára, amelynek célja, hogy biztosítsa az új csapatok hitelességét, és pénzügyi csomagot adjon a meglévő F1-es alakulatoknak a felhígult pénzdíjak ellensúlyozására.

Mario Andretti
Mario Andretti | Fotó: Penske Entertainment: Chris Jones

Míg a 200 millió dolláros összeg rövid távon segítene a meglévő csapatoknak, addig hosszú távon valószínűleg a pénzdíjukat fenyegető új szereplő lehet az ellenállás egyik oka.

Amikor megkérdezték tőle, hogy szerinte egy Andretti csapat hozzáadott értéket jelentene-e az F1 számára, ragaszkodott ahhoz, hogy az Andretti Global F1 egy hosszú távú projekt.

Azt hiszem, hozzá tudnánk tenni. Dolgozunk azon, amink van, és minden szándékunk megvan arra, hogy részesei legyünk ennek.” – tette hozzá.

Ilyen értelemben csalódást okoz [az ellenállás], mert hosszú távon próbálunk csatlakozni a Forma-1-hez. Ez olyasmi, amit garantálni tudunk. Ha az ember ilyen típusú befektetést eszközöl – nem fog ki-be lépkedni. Úgy gondolom, hogy ez mellettünk szól. Ez egy nagy befektetés minden cégnek, és azt gondolnád, hogy szívesen látnak… De még mindig küzdünk, próbáljuk megnézni, hogy meg tudunk-e felelni mindannak, amit kérnek.

Friss