2024. április 29. 08:05

KezdőlapF1Nagy név távozik a Forma-1 vezetéséből

Nagy név távozik a Forma-1 vezetéséből

-

Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója megerősítette, hogy a szezon végén távozni kíván jelenlegi pozíciójából, hogy több időt szentelhessen a családjának. Szeretett sportágától azonban nem távolodik el teljesen.

Ross Brawn 1976-ban, a Marc Engineeringnél kezdte motorsportos karrierjét, majd 1978-ban csatlakozott a Williamshez. Ezután megfordult a Lolánál és az Arrowsnál, mielőtt 1989-ben a Jaguar sportautó-csapatának tagja lett, és vezető tervezőként részt vett az 1991-ben világbajnoki címet nyerő XJR-14-es megalkotásában. Az F1-be 1991-ben tért vissza, méghozzá a Benettonhoz, ahol egészen 1996-ig dolgozott technikai igazgatóként. Ez idő alatt Michael Schumacherrel közösen két egyéni és egy konstruktőri világbajnoki címet nyert, mielőtt 1997-ben – Schumachert követve – csatlakozott a Ferrarihoz, ahol 1999 és 2004 között további hat konstruktőri és öt egyéni címben vállalt kulcsszerepet.

Miután 2006 végén Schumacher először visszavonult, Brawn 2007-ben csapatfőnökként csatlakozott a Hondához, és miután a japánok 2008 végén kiszálltak, átvette a csapatot, amely Brawn GP néven 2009-ben világbajnok lett Jenson Buttonnal. Az istállót ezután megvásárolta a Mercedes, Brawn azonban maradt a csapatfőnöki székben egészen 2013 végéig. Miután nem értett egyet a menedzsmenttel az istállóban betöltött szerepéről, elhagyta az együttest, és az F1-nek is hátat fordított, de 2017-ben, immár sportigazgatóként visszatért.

Michael Schumacher, Ross Brawn, Ferrari, Brit Nagydíj, 2004
Brawn és Schumacher a 2004-es Brit Nagydíjon Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Az utóbbi években kulcsszerepet játszott a sportág átformálásában, de hat év után úgy érzi, hogy ismét itt az ideje annak, hogy hátralépjen. „Mondjuk úgy, hogy jelentős mértékben a háttérbe akarok vonulni – nyilatkozta az F1-insidernek. – Továbbra is elérhető leszek a szakértelmemmel, de többé nem leszek minden nap egy terület felelőse. Ez azt jelenti, hogy ismét a gyerekeimmel és az unokáimmal fogom tölteni az időt, többet fogok horgászni és a kertemet gondozni.”

„A karrierem során voltak különböző időszakok, különböző kihívásokkal. Részese voltam csapatoknak, aztán volt saját csapatom, végül pedig a Forma-1-nek dolgoztam. Ezek mind teljesen más feladatok, és a nyomás is minden esetben eltérő volt” – magyarázta a 67 esztendős szakember, majd kérdésre elmondta, egyértelműen akkor érezte a legnagyobb nyomást, amikor egy csapatnak dolgozott, vagy a saját istállóját vezette.

„Ma már nem tudnám ismét azt a munkát végezni, annyira nagy érzelmi hullámvasutat jelent, akár nyersz, akár veszítesz. Ma élvezem, hogy segíthetek új szurkolókat bevonzani. Például több a női drukker, mint korábban.”

Ross Brawn, Helmut Marko, 2022, Barcelona, teszt
Brawn és Helmut Marko az idei barcelonai teszten Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool /

Brawnnak az egyik legfontosabb feladata az volt a hat év alatt, hogy segítsen az új, 2021 helyett végül 2022-ben érkező szabályok megalkotásában. Ezek a szabályok pedig eddig beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. „Nagyon boldog vagyok. Az autók közelebbről tudják követni egymást, és ennek eredményeként előzni is könnyebb. Emellett a kerék a kerék elleni csatározás is könnyebbé vált, mert bár nem sokan tudják, de azelőtt egy autó ilyen szituációban is veszített a teljesítményéből.”

„A Pirelli szintén hozzájárult a fejlődéshez, úgyhogy minden jól működött. Hogy egyes csapatok jobban alkalmazkodtak a szabályokhoz, míg mások dühösek miatta, a Forma-1 része, és előre számoltunk vele. A Mercedest különösen rosszul érintette, de nem idióták, meg fognak birkózni vele.”

Brawn háttérbe húzódásával valószínűleg a Forma-1 új embert fog kinevezni a sportigazgatói szerepkörbe.

Forrás:F1-Insider

Friss