2024. április 25. 21:58

KezdőlapF1Ezért nem akart senki Hamiltonnal dolgozni a McLarennél

Ezért nem akart senki Hamiltonnal dolgozni a McLarennél

-

A McLaren korábbi szerelője elárulta, miért harcolt mindenki azért a csapatban Lewis Hamilton Wokingba szerződésekor, hogy ne a fiatal brittel, hanem Fernando Alonsóval dolgozhasson.

Sokan úgy emlékeznek Lewis Hamilton Forma-1-es bemutatkozására, mintha eleve elrendeltetett lett volna, hogy az akkor 22 esztendős újonc megszorongatja, és olykor le is győzi csapattársát, a kétszeres világbajnok Fernando Alonsót. Marc Priestley, a McLaren korábbi szerelője viszont teljesen másképp gondol vissza arra az időszakra, amikor eldőlt, hogy Hamilton a wokingiakkal mutatkozhat be az F1-ben.

„Annyi embert hallottam már a semmiből felbukkanva azt mondani, hogy »Igen, én tudtam, hogy nagyszerű lesz, már akkor láttam«. Én ebből egy szót sem hiszek el” – mondta Priestley a PitStop podcastban arra a kérdésre, hogy mikor látszott először Hamiltonon, hogy később világbajnok lehet belőle.

Persze, a fiatal versenyző már GP2-es bajnoki évében is megmutatta, hogy kivételes tehetség, de a Forma-1 egészen más terep. Azt pedig, hogy rögtön képes lesz felvenni a versenyt a Renault-tól friss kétszeres világbajnokként érkező Alonsóval, a McLarennél sem gondolták.

Lewis Hamilton, Goodwood, 2011
Hamiltonnak nem kellett sok, hogy rácáfoljon a csapattagokra Fotó: Daimler

„Persze már korán lehetett tudni az első mclarenes évében [hogy kivételes pilóta], de újoncként csatlakozott hozzánk, a csapattársa pedig Fernando Alonso, egy világbajnok volt. És, amikor bejelentették, hogy ez lesz a pilótapárosunk, a csapatban a színfalak mögött mindenki azért harcolt, hogy Fernando autójához kerüljön, és senki nem akart Lewis-zal dolgozni. »Hiszen ő egy újonc, nem igaz? Ha jönni fognak a sikerek, azokat nem ő szállítja majd, hanem a világbajnok.« Mindannyian jó évet akartunk, mind világbajnoki címet akartunk nyerni, ahogy ők is, úgyhogy természetes, hogy nem Lewis, hanem a másik fickó autóján akartunk dolgozni” – árulta el Priestley, felfedve, hogy mennyire jelen van az istállón belüli csapatok közötti rivalizálás.

„A versenymérnökök és a szerelők is civakodtak a színfalak mögött, a végén pedig a menedzsmentnek kellett közbelépni, hogy »rendben, te ezzel a fickóval fogsz dolgozni, te meg amazzal.« Ezután viszont nagyon gyorsan, négy-öt verseny után világossá vált, hogy Lewis van olyan jó, egyes napokon pedig jobb is, mint a jelenlegi világbajnok.”

„Nem volt tapasztalata, de egyértelműen megvolt a tehetsége és a tempója, és elképesztő hajtóerő dolgozott benne, mivel már ő is úgy gondolta, hogy van olyan jó, mint az aktuális világbajnok. Ha azzal a fickóval mérnek össze, akit a legjobbnak tartanak a sportágban, és egyes napokon legyőzöd őt, akkor Lewis a fiatal, 22 éves fejével úgy gondolja, hogy »ezek szerint jobb vagyok, vagy legalább olyan jó vagyok, mint ő.«  Ezt látni lehetett, az ilyesmi pedig magabiztossá tesz. Nagyon gyorsan elkezdett versenyeket nyerni, és végül hajszállal csúszott le a bajnoki címről az első évében.”

Lewis Hamilton, McLaren, Kanadai Nagydíj, 2007
Kanadában szerezte az első F1-es győzelmét Fotó: Daimler

Hamilton már harmadik közös versenyükön legyőzte Alonsót, a hatodik futamon, Kanadában pedig nyerni is tudott, majd Indianapolisban megismételte ugyanezt, immár közvetlenül a spanyol előtt. Alonso végül pontegyenlőséggel végzett mögötte a harmadik helyen az összetettben úgy, hogy Hamilton az utolsó előtti versenyen kiesett, a brazíliai szezonzárón pedig csak hetedik lett, miközben a kétszeres világbajnok mindkétszer dobogóra állt.

Friss