2024. március 29. 12:38

KezdőlapF1Nagyon kiakadt a Red Bull főnöke, ezt ígérte a "gyalázkodó" riválisoknak

Nagyon kiakadt a Red Bull főnöke, ezt ígérte a „gyalázkodó” riválisoknak

-

Nagyon dühös Christian Horner tűnt fel szombaton, a Szingapúri Nagydíj paddockjában azok után, hogy a rivális csapatok a Red Bull csapatfőnökének értelmezése szerint csalással vádolták meg őket. 

Jókora botrány robbant ki a Szingapúri Nagydíj előtt amiatt, hogy a vélhetően az FIA-tól kiszivárogatott információk alapján felmerült, hogy két istálló, a Red Bull és az Aston Martin is túllépte tavaly a költségplafont. Noha az FIA ezzel kapcsolatos vizsgálata még nem zárult le, és hivatalosan egyetlen istálló sem tudhatja, hogy sikerült-e a limiten belül maradnia tavaly, többek már arról beszéltek, hogy nagyon szigorú büntetést kell adni annak, akinek ez nem sikerült.

Noha nyíltan egyik csapatfőnök sem nevezte meg a Red Bullt, igencsak egyértelmű volt, hogy a hírek szerint jelentős (5%-nál nagyobb) túllépést produkáló energiaitalosokra célozgatnak. Így gondolta ezt Christian Horner, a bikások csapatfőnöke is, és szombaton nagyon dühösen nyilatkozott az ügyben, tulajdonképpen jogi lépésekkel fenyegetve meg a riválisokat.

„Hacsak nem vonják egyértelműen vissza ezeket a kijelentéseket, elképesztően komolyan fogjuk venni az ügyet, és megvizsgáljuk a rendelkezésre álló lehetőségeinket. Teljességgel elfogadhatatlan olyan megjegyzéseket tenni, amik tegnap elhangzottak, és teljességgel gyalázkodóak a csapatra, a márkára, és még a Forma-1-re nézve is.”

Horner emellett azt is szóvá tette, hogy egyetlen csapatnak sem lenne szabad információval rendelkeznie az FIA költségplafon betartásával kapcsolatos vizsgálatáról annak lezárultáig.

„Ez egy privát beadvány a csapat és az FIA között. Honnan a csudából ismerheti bármelyik csapat a beadványunk részleteit? Honnan a csudából tudhatja bármelyik csapat is, hogy valaki megszegte-e a szabályokat, vagy nem? Még mi sem tudjuk, hogy szabályt szegtünk-e. Nem tudjuk a jövő hétig, amíg nem fejeződik be a folyamat.”

Alattomos támadás volt

A Red Bull csapatfőnöke odáig ment, hogy összekötötte a vádaskodásokkal azt, hogy Max Verstappennek Szingapúrban van először matematikai lehetősége megnyerni a világbajnoki címet.

„Talán, amikor ilyen vádaskodások születnek, az üvegházban élő embereknek nem kellene kővel dobálóznia. Rendkívül komolyan vesszük az elhangzott megjegyzéseket. Véletlen, hogy Maxnak ez az első lehetősége, hogy bebiztosítsa a világbajnoki címet, és nem beszélünk másról, csak a költségplafonról ahelyett, hogy az idei fenomenális teljesítményéről beszélnénk?”

„Alattomos taktika, amit azért alkalmaznak, hogy elvonják a figyelmet a pályán nyújtott teljesítményük hiányáról. És természetesen, amikor a tavalyi, idei és a következő évre vonatkozó utalások elhangzanak, elképesztően komolyan fogjuk venni ezt. Ezzel a problémával az FIA-nak kell foglalkoznia, de ez a Red Bull számára is ügy, hogy megfontoljuk, mi az elhangzott megjegyzésekkel kapcsolatos álláspontunk.”

Horner emellett megerősítette, hogy 100%-ig biztos benne, hogy a beadványuk megfelel a költségplafonnak, és továbbra is teljesen magabiztosak azt illetően, hogy amikor lezárul az FIA vizsgálata, azt állapítja meg, hogy nem szegték meg a szabályokat.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Autosport

Friss