2024. április 25. 21:04

KezdőlapF1Bizarr ügy miatt vizsgálták Hamiltont, de végül nem őt, hanem a Mercedest...

Bizarr ügy miatt vizsgálták Hamiltont, de végül nem őt, hanem a Mercedest büntették meg

-

Ismét az ékszerei, pontosabban az orrpiercingje miatt került a figyelem középpontjába a Mercedes versenyzője, de végül felmentették őt a felügyelők.

Az idei szezon elején a semmiből hirtelen égetően fontos üggyé vált szigorúan ellenőrizni, hogy a versenyzők fém ékszerek nélkül, valamint a tűzálló alsóneműt viselve ülnek-e autóba. A már jó ideje a szabályokban szereplő kitétel egyik napról a másikra történt előrángatása több pilótát is megmosolyogtatott, a leginkább érintett Lewis Hamilton pedig a Miami Nagydíj sajtótájékoztatóján ékszerekkel és karórákkal teleaggatva jelent meg, fityiszt mutatva ezzel az FIA-nak.

A szövetség azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és ultimátumot adott a Mercedes világbajnokának, aki arra hivatkozott, hogy nem minden ékszerét tudja eltávolítani, mert akad, amelyik intim helyen van.

A Vanity Fairnek adott nagyinterjúban Hamilton később elismerte, hogy ezt csak polgárpukkasztásból mondta, és az, hogy szépen elcsendesedett az ügy, szintén arra utalt, hogy a 37 esztendős pilóta végül csak eleget tett az FIA kérésének.

A Szingapúri Nagydíj harmadik szabadedzése után azonban egyszer csak jött az értesítés, hogy Hamiltont beidézték a felügyelők a Nemzetközi Sportkódex L függelékének (ez a versenyző felszereléséről rendelkezik, és tartalmazza többek között az ékszerviselésre vonatkozó előírásokat) megsértése miatt.

Lewis Hamilton, Mercedes, piercing
Hamilton megint piercinggel az orrában vezetett Fotó: Steve Etherington/Mercedes

Mielőtt pedig bármilyen döntés született volna az ügyben, az időmérő után a felügyelők a csapatot is beidézték, amiért feltételezhetően nem megfelelően végezték el a gépátvételt.

Az idei szezon közben az FIA ugyanis bevezette, hogy a csapatok nem csak az autóik, hanem a versenyzőik szabályosságáért is felelnek, és a gépátvétel során erről is nyilatkozniuk kell. És, mint kiderült, a Mercedes nem közölte, hogy Hamilton orrpiercinggel fog versenyezni, amiért a felügyelők 25 ezer eurós büntetéssel sújtották az együttest.

A hétszeres világbajnokot azonban felmentették, ugyanis kiderült, hogy orvosi kezelés alatt állt, mert elfertőződött a piercingjének helye, miközben kivehetővé akarta tenni azt, és amíg nem múlik el a fertőzés, orvosi tanácsra nem távolítja el az ékszert.

Az indoklásában az FIA közölte, hogy a Mercedes orvosi jelentéssel támasztotta alá a hétszeres világbajnok szavait, amit a felügyelők megvitattak Dr. Ian Roberts-el, az FIA orvosi delegáltjával.

„Nem kinyilatkoztatni akarok azzal, hogy viselem a piercinget. Nyilván évek óta viselem ezt és a többi ékszeremet. Az év elején volt ez az egész zűrzavar, és akkoriban olyan volt, mintha be lett volna forrasztva, így nem lazult ki. Akkor sok versenyre felmentést adtak, amíg nem találtam megoldást. Aztán elmentem, kivették, és próbáltam megoldást találni, hogy berakjam és [rendszeresen] kivegyem. Emiatt megfertőződött, a fertőzés pedig elhúzódott. Aztán lett egy vérhólyagom, és eléggé fájt az orrom” – magyarázta Hamilton az FIA szingapúri időmérőt követő sajtótájékoztatóján.

„Aztán visszamentem, és – elég undorító módon – kezeltetnem kellett a vérhólyagot, mert gennyes és véres volt, meg ilyesmi. Aztán visszatettem a piercinget, és az elmúlt két hétben elkezdett gyógyulni, és [az egészségügyi személyzet] megkért, hogy tartsam bent. Őrület, hogy valami ilyen apróságról kell beszélnünk. Minden mást kiveszek, és jelenleg nem is igazán érdekel, hogy őszinte legyek.”

Lewis Hamilton, Mercedes, Szingapúri Nagydíj
Őt végül nem büntették Fotó: Jiri Krenek

Arra a kérdésre, hogy a felügyelők elfogadták-e magyarázatát (a sajtótájékoztatón alatt még nem volt ismert a későbbi döntés), Hamilton azt felelte: „nem tudom”, és hangsúlyozta, hogy szerinte „ez nem biztonsági kérdés”.

„Kaptam egy levelet az orvostól. Megpróbáltam a tőlem telhető legjobbat, és ahogy éppen azt mondtam Charles [Leclerc-nek], hogy az egyik kifogás [az ékszerek elleni fellépésre] a hőség volt, és , hogy ha tűzben vagy, miként vezeti a fém hőt. De a ruháink [fémmel] vannak bevonva. A biztonsági övünk, a [tűzálló ruha] cipzárja fém, a sisak körüli csat fém, és a vezetékekben, amelyeket az autóhoz csatlakoztatunk, szintén van fém.”

„Nem tudom, ez az egész egy kissé butaság, és remélhetőleg [a felógyelők] értelmesek lesznek. A felügyelők leginkább azért vannak itt, hogy garantálják a biztonságunkat, ami a legfontosabb, de ez nem biztonsági kérdés.”

Az FIA Mercedest érintő büntetésének indoklásából egyébként kiderült, hogy a csapat egyszerűen azért nem jelezte a gépátvételnél, hogy Hamilton piercinget fog viselni, mert automatikusan úgy vette, hogy a hétszeres világbajnok most is ki/le fogja venni az összes ékszerét. Hamilton azonban nem szólt, hogy most nem ez lesz a helyzet, és a csapat sem kérdezett rá nála.

Forrás:FIA

Friss