2024. március 29. 16:04

KezdőlapF1A Mercedes FIA-n belüli téglája szivárogtathatott a Red Bullról?

A Mercedes FIA-n belüli téglája szivárogtathatott a Red Bullról?

-

Igen komoly váddal állt elő Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a nemrég kirobbant költségplafon-botrányban.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke jogi lépésekkel fenyegette meg a szerinte őket gyalázó riválisokat, amiért azok „elfogadhatatlan” módon beszéltek a Szingapúri Nagydíj előtt kirobbant botrány során az energiaitalos csapatról. De nem Horner volt az egyetlen, aki dühösen reagált, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója ugyanis a következőket nyilatkozta az ORF-nek:

„Mindenekelőtt, ez meglepő. Eddig semmilyen információt nem kaptunk [arról, hogy megsértettük a pénzügyi szabályokat], úgyhogy honnan származnak a részletes információk, amelyeket Toto Wolff a vádaskodásaihoz használt? Először ezt kell tisztázni” – utalt arra a 79 esztendős osztrák, hogy az FIA-tól semmilyen, a csapatok 2021-es pénzügyi jelentésével kapcsolatos információ nem kerülhetett volna, és maguk az istállók is csak október 5-én tudják meg, hogy megfeleltek-e a szabályoknak.

Marko szerint – miközben a BBC Sport azt állította, hogy legalább egy csapat közvetlenül az FIA-tól kapta a fülest a Red Bull és az Aston Martin feltételezett túlköltekezéséről – viszont a Mercedes egyenesen egy beépített emberrel rendelkezik az FIA-nál, és az egész ügyet azért robbantotta ki, mert Toto Wolff, az istálló csapatfőnöke nem tudja elengedni a tavalyi világbajnoki vereséget.

„Abu-Dzabinak már rég vége, ezért kissé furcsa, hogy még nem tette túl magát rajta. Több mint elképesztő, hogy miként állt elő ezekkel a számokkal. Masszív túlköltekezésről beszél, úgyhogy valahol egy téglának kell lennie az FIA-n belül” – jelentette ki Marko.

Helmut Marko, Red Bull, Belga Nagydíj
Marko gyanakvó Fotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool

A Mercedes korábbi alkalmazottja szivárogtathat?

Ralf Schumacher a német Sky adásában pedig igencsak konkrétan utalt arra a személyre, akire Maro is gondolhat. Shaila-Ann Raóról, a Mercedes és Toto Wolff korábbi tanácsadójáról van szó, akit az idén tavasszal több rivális istálló aggodalma közepette kineveztek az FIA ideiglenes főtitkárává.

„Mindannyian tudjuk, hogy Toto Wolff egyik bizalmasa és egykori alkalmazottja jelenleg nagyon magas beosztásban dolgozik az FIA-nál, úgyhogy a szövetségnek belső vizsgálatot kell folytatnia, mert egy ilyen információ egyszerűen nem kerülhet ki. Ez csakis árt a Forma-1-nek, és egyedül az FIA hibáztatható ezért. Ugyanakkor bármi is derül ki szerdán, számomra Toto Wolff a kemény kritikájával egy rossz vesztes, aki még mindig nem emésztette meg, hogy elveszítette a tavalyi világbajnoki címet” – szúrt oda Ralf Schumacher a Mercedes csapatfőnökének.

Wolff egyébként sajtóhírek szerint a kirobbant botrány miatt változtatni fog az eredeti tervein, amelyek szerint nem utazott volna el a hétvégi Japán Nagydíjra, és mégis ott lesz a versenynaptárba három év után visszatérő Szuzukában.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss