2024. április 27. 02:48

KezdőlapF1Hamilton "soha" nem vonul vissza? - eddig maradhat még a hétszeres...

Hamilton „soha” nem vonul vissza? – eddig maradhat még a hétszeres világbajnok az F1-ben

-

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elárulta, mit mondott neki Lewis Hamilton azzal kapcsolatban, hogy mennyi időre tervez még a Forma-1-ben.

Lewis Hamilton szerződése 2023 végén lejár a Mercedesszel, és bár arra korábban már utalt, hogy minden bizonnyal ennél tovább fog maradni a Forma-1-ben, azaz meg fogják hosszabbítani a kontraktusát, ennél konkrétabbat nem mondott. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke azonban a Channel 4-nak adott exkluzív interjúban elárulta, meddig tervez még a hétszeres világbajnok.

A 38. születésnapja felé közelítő Hamilton korábban olyat is nyilatkozott, hogy nem látja maga előtt, amint a 40-es éveiben is versenyez, ám, ha 2024-ben is a mezőny tagja lesz, akkor ez be fog következni, lévén 2024. január 7-én lesz 40 éves. Az augusztusi nyári szünet előtt a Mercedes sztárja előrevetítette, hogy „előbb-utóbb biztosan le fogunk ülni a jövőről beszélgetni”, illetve leszögezte, hogy „még bőven van üzemanyag a tankjában.”

Ebből már sejteni lehetett, hogy valószínűleg szerződést fog hosszabbítani, ám Toto Wolff, a Channel 4 Szingapúri Nagydíj hétvégéjén megjelent nagyinterjújában kerek-perec kimondta, hogy a hosszabbítás „meg fog történni.”

Toto Wolff, Lewis Hamilton, Mercedes AMG F1
Még évekig dolgozhatnak együtt Fotó: Mercedes AMG Petronas

A kérdés már csak az, hogy egy, két, vagy akár ennél is több évvel hosszabbíthatják meg Hamilton szerződését. Wolff szavai alapján az utóbbi, az osztrák üzletember ugyanis elárulta, mit mondott neki nemrég világbajnoka. „A jó az, hogy sokat beszélgetünk (egymás mellett laknak Monacóban, ahol az interjú is készült – a szerk.). A múlt héten leültünk, és azt mondta, »Nézd, van bennem további öt év, hogyan látod ezt?«” 

Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy öt évvel fognak hosszabbítani, de mindenképpen mutatja, mennyire hosszú távban gondolkodik Hamilton, és azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy 2027 végéig, azaz közel 44 éves koráig a Forma-1-ben versenyezzen.

Wolff szerint pedig, ha valaki, akkor versenyzője képes lehet magas szinten teljesíteni ennyi idősen is, és, ha esetleg mégsem, akkor elsőként fogja beismerni ezt. „Az idők során együtt nőttünk bele ebbe, és teljes mértékben őszinték vagyunk egymással, és a jövőről is beszélünk. Lewis lenne az első, aki megmondaná, hogy nem tudja ezt csinálni tovább, mert úgy érzi, hogy már nem elég jó a reakcióideje, vagy egyszerűen már nem leli örömét benne, mert jön a felnövő új generáció, amely nagyon erős.”

„Nem tudom, hogy a 40 éves kor-e az, amikor azt mondhatjuk, hogy valaki már nem jó autóversenyzőnek. Láthatjuk, hogy Fernando [Alonso] 41 évesen is eléggé ott van a szeren. Nem tudom, hogy ugyanaz a Fernando-e, aki 25 évesen volt, de még mindig nagyon versenyképes. Vagy ott van Tom Brady [az NFL történetének legsikeresebb játékosa, jelenleg a Tampa Bay Buccaneers irányítója], akit igazán csodálok azért, amilyen fegyelmezetten menedzseli az életét és a karrierjét. Ő 44 éves, és ott van a pályán. Szerintem azzal, ahogy Lewis vezeti az életét, és amilyen ultravékony fókuszban tartja a Forma-1-es versenyzést, és minden másra csak hobbiként tekint, elég sokáig csinálhatja még” – ecsetelte a Mercedes csapatfőnöke.

Fernando Alonso, Alpine, Lewis Hamilton, Mercedes, Magyar Nagydíj, 2021
Alonso 40 felett is versenyképes, miért ne lehetne Hamilton is az? Fotó: Jiri Krenek

Wolff arról is beszélt, hogy a csapathoz versenyzőként az idei szezontól csatlakozó George Russell-lel is hosszú távra terveznek, azaz egy napon ő vehetné át Hamilton helyét a Mercedes vezéreként.

„Kétségem sincs afelől, hogy bármiben is egyezünk meg [Hamiltonnal] a szerződéshosszabbítást illetően, ami meg fog történni, mindketten nagyon nyitottan fogjuk megbeszélni a másikkal, hogy mit tartogat a jövő. Eközben nagyszerű, hogy George csatlakozott a csapathoz. Jó a személyisége és becsületes, valamint őszinte. Az, ahogy ők ketten együtt dolgoznak, hozzáadott a csapat fejlődéséhez az idén. Nagyon jók az érzéseim azzal kapcsolatban, hogy hosszú távon a csapat tagja legyen.”

„Csak olyan autót kell adnunk nekik, amivel versenyeket és bajnokságokat nyerhetnek. Ha képesek vagyunk ezt megtenni, George világbajnokká válhat, és Lewis is nyerhet egy újabb címet az eddigi héthez. Ez azon múlik, hogy csapatként milyen munkát tudunk végezni.”

Hamilton nemrég elismerte, hogy egészen másként tekinthetne a Forma-1-es jövőjére, ha tavaly világbajnokká vált volna, és az idén is harcban lenne az év végi elsőségért, de mivel úgy véli, hogy nem lesz elég egy év visszatérni a csúcsra, már ő is a távolabbi jövőbe tekint.

Forrás:Channel 4

Friss