back to top
2024. május 19. 05:26

KezdőlapF1Red Bull-balhé: Horner reagált az FIA döntésére

Red Bull-balhé: Horner reagált az FIA döntésére

-

A Red Bull csapatfőnöke továbbra is úgy gondolja, hogy nem vétettek a szabályok ellen, és a többi csapat csak Max Verstappenről és arról akarja elvonni a figyelmet, hogy a holland pilóta hamarosan bebiztosíthatja második világbajnoki címét.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke először nyilatkozott azóta, hogy az FIA mégsem hozta nyilvánosságra október 5-én a csapatok tavalyi évre vonatkozó pénzügyi jelentéseinek vizsgálati eredményeit, azaz egyelőre nem tudtuk meg, hogy a Red Bull valóban megszegte-e a szabályokat, és a költségplafonban megengedettnél többet költött 2021-ben.

„Mi is arra számítottunk és abban reménykedtünk, hogy szerdán megkapjuk a tanúsítványokat, de ezt nyilván minden csapat esetében elhalasztották, mert az FIA ezt a döntést hozta. Most érdeklődéssel várjuk, hogy mi fog történni hétfőn – nyilatkozta Horner Szuzukában a Sky Sportsnak, majd elismételte, hogy szerinte nem szegtek szabályt. – Még egyszer mondom, úgy érezzük, hogy teljes mértékben megfeleltünk a költségplafonnak és a szabályoknak, elégedettek vagyunk a beadványunkkal, és várjuk a visszajelzést.”

Az FIA október 10-re, a Japán Nagydíj utáni hétfőre ígérte az október 5-ről elhalasztott bejelentést, ami akár bele is rondíthat a Red Bull ünneplésébe, hiszen Szuzukában Max Verstappen bebiztosíthatja a második világbajnoki címét.

Amennyiben a holland pilóta nyer, és a leggyorsabb kör is az övé lesz, a második helyen álló Charles Leclerc, és a harmadik helyezett Sergio Pérez eredményétől függetlenül világbajnok lesz. Persze ennél rosszabb eredménnyel is bebiztosíthatja a címet, de ehhez már az is kell, hogy csapattársa és a Ferrari monacói pilótája bizonyos helyezésnél ne végezzen előrébb.

Max Verstappen, Red Bull, Japán Nagydíj
Verstappen vasárnap vb-címet ünnepelhet? Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Horner pedig ezen eshetőségek tükrében továbbra is úgy véli, hogy a riválisok csak el akarják terelni a figyelmet Verstappen vb-címéről, és azért gyanúsították meg csalással a Red Bullt.

„Ez nagy hétvége Maxnak, a világbajnoki cím bebiztosítása azonban inkább lehetséges, mint valószínű, de ez tulajdonképpen egy meccslabda a számára. Úgyhogy most erre koncentrálunk. És hogy őszinte legyek, minden másról és a sok zajról, ami az egyéb ügyeket körülveszi, az ember nem gondolhat mást, minthogy csak a figyelemelterelést szolgálják. Mi elégedettek vagyunk azzal, ahol tartunk, és azzal, hogy milyen beadványt nyújtottunk be a költségplafonról, és csak erre a hétvégére koncentrálunk” – jelentette ki a csapatfőnök.

Amennyiben a Red Bullt valóban bűnösnek találják, meghallgatások sora kezdődhet el az FIA és a csapat között, aminek végén jó eséllyel valamilyen büntetést szabhatnak ki az energiaitalos csapatra. Ez pénzbüntetéstől kezdve a fejlesztési korlátozásokon át a pontlevonásig, vagy a teljes szezonból történő kizárásig bármi lehet.

Forrás:Sky Sports

Friss