2024. április 26. 17:26

KezdőlapF1Főnöke szavak nélkül tette helyre az autóját összetörő Schumachert

Főnöke szavak nélkül tette helyre az autóját összetörő Schumachert

-

Nem kímélte a pénteken balesetet szenvedő Mick Schumachert a Haas csapatfőnöke, aki szerint pilótájának a körülményeket figyelembe véve kellett volna vezetnie.

Günther Steinert nem hatották meg Mick Schumacher szavai, és kemény véleményt fogalmazott meg arról, hogy miért törte össze az autóját a német pilóta a pénteki első szabadedzés leintése után. Schumacher a rajtpróba során lehűlő gumikat, a rossz látási viszonyokat és a használt motorüzemmódot is felsorolta, mint olyan tényezőt, ami hozzájárult a balesetéhez.

„Nem segített, hogy nagyon lehűltek a gumik a próbarajt után, de szerintem inkább az okozta, hogy volt előttem egy autó, ami rengeteg vízpermetet szórt a levegőbe, ezért nem igazán láttam, hogy hova pozícionáljam az autót. Mindennek tetejébe pedig egy olyan üzemmódban haladtam, amivel próbáltunk a lehető legtöbbet tanulni, hogy a megfelelő beállításokat alkalmazzuk a versenyre” – nyilatkozta utólag.

„Közben az ember igyekszik kiismerni a pályát is, én nyilván először vezetek itt, próbálja megnézni, hogy hol vannak a tócsák, mert ez minden pályán nagyon más. Sajnos itt a víz eléggé összegyűlik bizonyos helyeken, amit meg kell érteni. Ha két méterrel arrébb csúsztam volna meg, valószínűleg csak csinálok egy 360 fokos piruettet, és továbbmegyek. Ezek a dolgok okkal történnek. Most nem tudom, hogy mi az oka, de talán tíz év múlva már tudni fogom.”

Ez volt az a nyilatkozat, amire Steiner a következőket mondta: „Semmi jó nincs ebben a balesetben. Elvégre autóversenyző vagy, és tudod, hogy a vízfüggönyben nem látsz, a víz pedig már korábban is ott volt. Persze, nem én vezetek, és nem próbálom megmondani, hogy mennyire nehéz ez. Tudják, ez a munka nem könnyű, de végső soron magának köszönhette. Igen, volt vízfüggöny, volt vízátfolyás, de ezt mindannyian tudjuk.”

Arra a kérdésre, hogy leteremtette-e Schumachert, a Haas csapatfőnöke azt felelte, „A kevesebb néha több. Nem beszéltem vele, úgyhogy most a kevesebb több.”

Ezután még elmondta, hogy a kasztnit elővigyázatosságból cserélték ki, és, hogy lehetőségük lett volna előbb átvizsgálni azt, és csak utána dönteni a csere szükségességéről, de akkor a szerelőknek kevesebb ideje lett volna elvégezni a munkát. „Nem gondoljuk, hogy a kasztni túlságosan sérült lehet, ha egyáltalán az, de nem voltunk benne biztosak, és ha nem tudod, akkor jobb, ha mindent megteszel, hogy biztosra menjél, minden rendben van.”

Schumacher nem aggódik a jövője miatt

Természetesen egy ilyen bukás sosem jön jókor, de Schumacher esetében az időzítés különösen balszerencsés volt, hiszen továbbra is azért küzd, hogy a Haas meghosszabbítsa a szerződését, és jövőre is a mezőny tagja lehessen. Ilyen szituációban pedig igenis sokat számíthatnak az ehhez hasonló bakik, Schumacher viszont furcsállná, ha így lenne.

„Meglepődnék, ha egy ilyen feltétel hatással lenne az esélyeimre. A mutatott teljesítmény ott van. Következetesen jól teljesítettünk, és még ott van a szombat és a vasárnap, amelyeken remélhetőleg jól mehetünk. Remélhetőleg a futamban benne lesz a pontszerzés lehetősége” – tekintett előre a folytatásra.

Mick Schumacher, Haas, Japán Nagydíj
Nem stresszel Fotó: Andy Hone / LAT Images

A baleset miatt joggal merült fel az a kérdés is, hogy mindez mekkora nyomást helyez rá a hétvége folytatását illetően. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy „A nyomás olyasmi, amivel jó ideje megbirkózom. Még azt is mondanám, hogy egész életem során nyomás nehezedett rám, szóval nem bánom ezt. Másfelől pedig mindig igyekszem a legjobbamat nyújtani. Nem számít, hogy mi történt korábban. Egyszerre egy dologra koncentrálunk, és az most a szombati harmadik szabadedzés és az időmérő.”

A 23 esztendős pilóta előbbin a 16. helyen zárt, de annak ellenére csak 76 ezreddel kapott ki a 15. helyen végző csapattársáról, hogy a kasztnicsere miatt a teljes másfél órás pénteki szabadedzést kihagyta.

Mick Schumacher jövőjébe kerülhet az újabb baleset?

Forrás:Autosport

Friss