2024. március 28. 12:23

KezdőlapF1Döbbenetes képsorok, megismétlődhetett volna Bianchi tragédiája Szuzukában (videó)

Döbbenetes képsorok, megismétlődhetett volna Bianchi tragédiája Szuzukában (videó)

-

Teljességgel elfogadhatatlan incidens történt a mindössze két kör után piros zászlóval félbeszakított Japán Nagydíj elején, Carlos Sainz összetört Ferrarijához ugyanis már akkor bement egy munkagép, amikor a biztonsági autó még nem gyűjtötte össze a teljes mezőnyt.

Jules Bianchi 2014-es tragédiájához kísértetiesen hasonló képsorok játszódtak le a Japán Nagydíj elején. Carlos Sainz az első körben összetörte a Ferrariját, ami miatt biztonsági autós fázis lépett életbe. A Sainz becsapódása miatt a pályára kerülő reklámtáblát a borzasztó látási viszonyok miatt eltaláló, és első szárnycserére kényszerülő Pierre Gasly azonban még nagyon messze volt attól, hogy felzárkózzon a Safety Car mögött összegyűlt mezőnyhöz, és miközben úton volt efelé, másodszor is elhaladt a baleset helyszíne mellett.

Meglepetésre pedig azt látta, hogy csupán méterekre tőle egy méretes traktor igyekszik menteni a Ferrarit, amitől a francia pilóta azonnal dühbe gurult „Mi ez a traktor??!! – üvöltötte a rádióba. – Mi ez a traktor a pályán??!! Most mentem el mellette. Ez elfogadhatatlan! Emlékezzetek, hogy mi történt. Ezt nem hiszem el!”

Gasly természetesen Bianchi 2014-es halálos balesetére célzott, amikor egy munkagép Adrian Sutil összetört autóját mentette ugyanezen a pályán, a Dunlop-kanyar bukóterében, Bianchi pedig kicsúszott, és telibe találta a járművet. A fiatal francia olyan sérüléseket szenvedett, amelyekbe 2015 júliusában végül belehalt.

Ezt látta Gasly (nem sokat):

Az esetet látva szinte felrobbant a Twitter, és többek között a versenyzők szakszervezetének (GPDA) elnöke, Alex Wurz is megszólalt. „Szerintem beszélnünk kell arról, hogy egy traktor volt a pályán… foghatjuk rövidre: srácok, ennek NEM lenne szabad megtörténnie.”

De nemcsak Wurz, hanem például az F1 TV közvetítésében szakkommentátorként közreműködő, korábban szintén a Forma-1-ben versenyző Jolyon Palmer is markáns véleményt mondott, és teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a történteket.

Az FIA már meg is magyarázta

A Nemzetközi Automobil Szövetség időközben már reagált is a közfelháborodásra, és megmagyarázta, hogy miért volt indokolt vizes pályán, rossz látási viszonyok közepette egy traktort beküldeni oda, ahol egy körrel korábban egy teljes reklámtáblát nem vettek észre a pilóták az út közepén, és az egyikük neki is ment.

Gasly egy körrel korábban ugyanott ezt a reklámtáblát kapta telibe

„A biztonsági autót beküldték, a verseny semleges állapotba került. A 10-es rajtszámú autó, amely megsérült, és kiállt a bokszba a biztonsági autós fázis során, nagy sebességgel haladt, hogy utolérje a mezőnyt. Mivel a körülmények romlottak, piros zászlóval félbeszakították a futamot azelőtt, hogy a 10-es autó elhaladt a baleset helyszíne mellett, ahol a megelőző körben összeszedte a sérülést.”

Az FIA szerint tehát minden rendben volt, mert már félbeszakították a versenyt. Gasly rádiózásából és fedélzeti kamerájából azonban kiderült, hogy gyakorlatilag azzal egyidőben ment el a traktor mellett, hogy érvénybe lépett a piros zászló, és amint a mérnöke a fülére szólt, hogy „piros”, ő azonnal elkezdett üvöltözni, hogy mit keres ott egy traktor, amelynek értelemszerűen már azelőtt be kellett mennie a pályára, hogy megjelent a piros, hiszen nem tud egy pillanat alatt ott teremni Sainz autója mellett, miként nem is termett, hiszen a mezőny többi tagja is elment már mellette, csak lassabb tempóban.

És nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Gasly sem száguldozhatott kedve szerint, hiszen tartania kell a meghatározott időlimitet.

Vélhetően az esetnek lesz utóélete, és a versenyzők nem fogják annyiban hagyni ezt…

FRISSÍTÉS

Hogy nem fogják annyiban hagyni, az pedig már most, a piros zászlós megszakítás alatt elkezdett látszani, Lando Norris ugyanis a következőt posztolta: Mi a f..z? Elvesztettünk egy emberéletet ilyen helyzetben évekkel ezelőtt. Az életünket kockáztatjuk, különösen ilyen körülmények között. Versenyezni akarunk, de ez… Elfogadhatatlan.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss